Labradorės gyvybę išgelbėjo laiku atlikta kastracija

November 9, 2021

Gimdos uždegimas (piometra): dažna naminių gyvūnų patelių liga, kuriai galima užkirsti kelią (Rovenos sėkmės istorija)

Rovena – linksma, šeimininkų itin mylima ir prižiūrėta labradoro retriverio veislės kalytė, kuri per 11 savo gyvenimo metų neturėjo jokių sveikatos sutrikimų. Tačiau pasitaiko, kad net ir stipriausius užklumpa klastingos ligos, viena tokių – ūmus gimdos uždegimas, dar kitaip vadinamas piometra.

„Ji labai norėjo gyventi“, – šypsosi Rovenos šeimininkė Jurgita, kurios augintinės gyvybę pavyko išgelbėti „Pet City“ klinikos profesionalams. Visgi jie pabrėžia: vienintelis kelias norint išvengti panašių atvejų – profilaktinė kalyčių kastracija (sterilizacija).

Liga smogė nepastebimai

Pasakodama apie savo augintinę „Pet City“ kalbinta Rovenos šeimininkė Jurgita negaili jai gražių žodžių. Labai inteligentiška, išlaikyta, paklusni ir, kaip tikram labradorui pridera, valgi kalytė“, – juokiasi moteris. Paklausta, ar jos augintinė buvo linkusi jaunystėje krėsti išdaigas, pašnekovė sako, jog lyginant su žymiuoju filmų herojumi Marliu – ji visada buvo tikra ramuolė.

Visgi vieną dieną linksmam ir sveikatos problemų neturėjusiam šuniui smogė liga, kurios simptomai iki tol buvo praktiškai nepastebimi.

„Sunku kalbėti apie pirmuosius negalavimo požymius, nes jų paprasčiausiai nepastebėjome. Mums atsikėlus ryte Rovena dar buvo visiškai sveikas šuo. Kaip senjorė, ji galbūt buvo lėtesnė, bet tai mums nesukėlė kažkokių įtarimų. Kiek žinau, labradorai yra skausmui atsparūs šunys, galbūt dėl to nepastebėjome signalų“, – pasakoja Jurgita.

Visgi siaubas prasidėjo vakarop, šeimininkams grįžus po darbų: „Rovena vienu metu apsivėmė, apsišlapino, išsituštino ir atsigulė. Ji visiškai merdėjo, nenorėjo nei valgyti, nei judėti. Tad nieko nelaukdami nuvežėme ją pas veterinarus.“

Tyrimai parodė komplikacijas: pilvaplėvės uždegimą ir ūmų inkstų nepakankamumą

Rovenos situacija buvo komplikuota. Savaitę gydžius kalytę, rodėsi, kad būklė gerėja, tačiau lygiai po septynių dienų ją ištiko analogiškas priepuolis.

„Tuomet nedelsiant keliavome į „Pet City“ kliniką išgirsti antros nuomonės ir atlikti echoskopijos, po kurios išaiškėjo, kad Rovenai – sunkus gimdos uždegimas su komplikacijomis“, – prisimena Jurgita.

„Pet City“ klinikoje Rovenos diagnozę nustatė ir visą gydymą prižiūrėjo veterinarė Brigita Zakarevičiūtė. Atlikusi echoskopijos tyrimą, gydytoja greitai aptiko diagnozę, tad nedelsdama pradėjo gydymą. Visgi jos teigimu, šios pacientės situacija buvo sudėtingesnė nei įprastai:

„Gimdos uždegimas – gana dažnai pasitaikanti smulkių gyvūnų patelių liga, bet Rovenos atveju ji buvo klastingesnė, nes gimda jau buvo plyšusi ir echoskopijos metu taip pat buvo diagnozuotas peritonitas – pilvaplėvės uždegimas. Kraujo tyrimai parodė ir ūmų inkstų nepakankamumą“, – pasakoja veterinarijos gydytoja B. Zakarevičiūtė.

Dažniausiai pasireiškia  1,5 - 3 mėn. po rujos

Pasak B. Zakarevičiūtės, šunų patelėms gimdos uždegimas (piometra) dažniausiai pasireiškia 1,5 - 3 mėn. po rujos:

„Pokyčiai gimdoje įvyksta dėl per didelio progesterono, kurį išskiria kiaušidės, kiekio. Gimdos sienelė (endometriumas) išveša, gimdoje pradeda kauptis skysčiai. Dėl pasikeitusios gimdos struktūros ir terpės prasideda bakterijų kolonizacija. Piometra gali būti atvira, kuomet gimdos kaklelis būna atviras ir gyvūno savininkas gana lengvai pastebi pūlingas išskyras, bet gali būti ir uždara. Pastaruoju atveju gyvūno savininkui neįmanoma pastebėti, kad gyvūnas serga sudėtinga liga iki kol jo būklė staiga tampa kritine. Šios ligos simptomai priklauso nuo to, kiek liga yra pažengusi ir koks tipas (atviras ar uždaras) pasireiškė.“

„Dažniausiai pasitaikantys simptomai: išskyros iš makšties, padažnėjęs šlapinimąsis, didesnis išlakamo vandens kiekis, gyvūno liūdnumas, vangumas, pilvo skausmingumas, sumažėjęs arba dingęs apetitas, padidėjusi pilvo apimtis.  

Ligai progresuojant gali išsivystyti kepenų, inkstų funkcijos nepakankamumas, mažakraujystė, širdies veiklos sutrikimai, sepsis ir jei gyvūnas nėra gydomas – mirtis.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad piometra serga ne tik šunys. Ji taip pat diagnozuojama katėms, triušiams, šinšiloms. Piometra ir kitos lytinės sistemos ligos nesirenka ir gyvūno veislės, ligos pavojingos tiek veisliniams, tiek neveisliniams gyvūnams“, – priduria gydytoja.

Ligai galima užkirsti kelią Kalytė Rovena su veterinarijos gydytoja Brigita Zakarevičiūte

Veterinarijos gydytoja pažymi, kad ligai visgi galima užkirsti kelią, geriausia jos profilaktika – planinė kastracija:

„Moksliniais duomenimis nekastruotų šunų patelių iki  10 m. amžiaus rizika susirgti piometra yra 25 proc., vyresniems gyvūnams šis procentas auga. Tačiau praktikoje pastebime, kad serga vis jaunesni gyvūnai.

Piometra – tik viena iš daugelio lytinės sistemos ligų, kurios mes galime išvengti atlikdami planinę kastraciją. Prie šio sąrašo taip pat galime prirašyti pieno liaukos navikus (auglius), makšties, gimdos navikus, kiaušidžių ligas (pvz. policistinės kaiušidės). Ar pagalvotumėte, kad jūsų jūrų kiaulytei nupliko kailis šonuose ne dėl odos ligos, bet dėl kiaušidžių cistų? Ar patikėtumėte, kad vyresnės nei 4 m. triušių patelės, priklausomai nuo veislės, turi apie 50 – 80 proc. tikimybę susirgti gimdos vėžiu? Todėl, kai veterinarijos gydytojas rekomenduoja kastruoti kalytę, katę, triušę, jurų kiaulytę ar net žiurkę, tam egzistuoja svarūs argumentai.“

Labradorė atjaunėjo trimis metais

Kaip teigia Roveną gydžiusi veterinarė, laiku diagnozavus ir pastebėjus šią liga ji yra pagydoma ir prognozės būna geros, bet Rovenos atveju gimda jau buvo plyšusi ir teko ne tik atlikti gimdos šalinimo operaciją, bet ir gydyti peritonitą:

 „Gyvūnams, kuriems yra diagnozuotas peritonitas, prognozės būna atsargios, todėl neužtenka tik gydymo, tam reikia savininkų atsidavimo, nes gydymas gali neduoti norimų rezultatų. Roveną šeimininkai visą savaitę kasdien atveždavo lašinėms, vaistų injekcijoms ir mums pavyko įveikti tiek gimdos uždegimą, tiek peritonitą ir inkstų funkcijos nepakankamumą.“

Pati Jurgita irgi be galo džiaugiasi, jog jos augintinei pavyko įveikti ligą: „Aš manau, kad ji labai norėjo gyventi. Tik atsigavusi po narkozės ji stojosi ant kojų ir norėjo eiti. Žinoma, pirmąsias dvi-tris dienas Rovena visą laiką gulėdavo namuose, išeidavome į lauką tik labai trumpiems būtiniems reikalams. Kokią ketvirtą dieną ji jau atrodė žvalesnė. Dabar mes juokiamės, kad ji netgi kokiais trimis metais yra atjaunėjusi. Žaisminga ir linksma – tokia dabar Rovena. Labai džiaugiamės, kad ji sugrįžo pas mus“, – šypsosi moteris.

Plačiau apie kastraciją.
Kastracijos kainos.

 

Susįję straipsniai:

Blog:

  • Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • „Mission Forever Friend“ iniciatyvos finišas –  2110 maisto porcijų beglobiams gyvūnams jau pasiekė prieglaudą

    „Mission Forever Friend“ iniciatyvos finišas –  2110 maisto porcijų beglobiams gyvūnams jau pasiekė prieglaudą

    Skaityti daugiau

  • PetCity Klaipėda plečiasi: dvigubai didesnė parduotuvė, dvigubai daugiau prekių, platesnis veterinarinių paslaugų spektras

    PetCity Klaipėda plečiasi: dvigubai didesnė parduotuvė, dvigubai daugiau prekių, platesnis veterinarinių paslaugų spektras

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

Visos naujienos