Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

February 23, 2024

Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

Šiomis dienomis, kuomet augintinių prekių parduotuvių lentynos lūžta nuo įvairaus šunims skirto pašaro pasirinkimų, tinkamiausio produkto paieškos gali būti sudėtingos. Koks šunų maistas geriausias, į ką atsižvelgti analizuojant sudėtį, koks baltymas labiausiai tiks augintiniui, o gal rinktis žuvį arba RAW mitybą? Į šiuos ir kitus dažnai užduodamus keturkojų šeimininkų klausimus atsakysime šiame straipsnyje ir pasidalinsime, kokiais kriterijais remiantis reikėtų rinktis šunims skirtą maistą.

Kodėl tinkama šuns mityba yra tokia svarbi augintinio sveikatai? 

Turbūt niekam nėra naujiena, kad šunims tinkama mityba (lygiai taip pat kaip ir žmonėms) yra geros sveikatos ir energijos išteklių pagrindas, todėl atsakingas šuns maisto pasirinkimas yra viena svarbiausių užduočių nusprendus auginti keturkojį.

Veterinarijos gydytojai sutiks, kad tai, kuo šeriate savo šunį, turi tiesioginę įtaką jų vystymuisi, imuninei sistemai, kailio, odos būklei, bendrai savijautai ir net psichikai:

„Šunys – iš prigimties mėsėdžiai, jų virškinamasis traktas yra pakankamai trumpas lyginant su kitų rūšių gyvūnais, o dantys geriau pritaikyti smulkinti gyvūninės kilmės pašarą nei augalinės. Energijos ir mitybos požiūriu, mėsa šunims yra būtina raciono dalis, kaip pagrindinis baltymų ir riebalų šaltinis. Tačiau visų šių reikalingų medžiagų galima rasti ir sausame pašare – net šeriant vienos rūšies maistu, organizmas prisitaiko, gyvūno organizme susiformuoja tam tikras skrandžio rūgštingumas bei žarnyno mikroflora“, – tikina PetCity NØRDIKA veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė.

Ar šunų maistas turi skirtis pagal šuns amžių ir veislę? 

 

Amžius yra svarbus kriterijus renkantis augintinio pašarą, o ypač didelį dėmesį reikėtų atkreipti pirmaisiais gyvenimo metais. Augančių šuniukų mitybos poreikiai skiriasi nuo suaugusių šunų, todėl labai svarbu, kad pašaras būtų iš jaunikliams skirtos linijos. Šunų maisto gamintojai ypatingą dėmesį skiria kurdami „puppy“ linijas: šis maistas įprastai būna kaloringesnis ir praturtintas maistinėmis medžiagomis, reikalingomis geram keturkojo vystymuisi ir augimui.

Pasak PetCity Klaipėda veterinarijos gydytojos Monikos Klumbytės, turint šuniuką derėtų žinoti, jog augančiam organizmui reikia ženkliai daugiau maisto medžiagų nei suaugusiam šuniui, todėl reikalinga subalansuota ir visavertė dieta: „Puppy“ pašaruose yra ženkliai daugiau baltymų, riebalų, angliavandenių, kalcio sveikų kaulų, raumenų vystymuisi bei tam, jog būtų užtikrintas energijos poreikis, kuris augančiame organizme yra kur kas didesnis. „Puppy“ pašarų granulės mažesnės, lengviau sukramtomos ir virškinamos, todėl ir jis yra geriau pasisavinamas bei mažėja rizika užspringti.“

Tiesa, kaip priduria gydytoja, itin svarbu specialų pašarą rinktis ir vyresnio amžiaus keturkojams, o viena pagrindinių to priežasčių – su amžiumi padidėjusi nutukimo rizika.

„Senjorų maisto racione kalorijų kiekis yra sumažintas, o baltymų kiekis padidintas, apribojamas fosforo ir natrio procentas. Taip pat yra daugiau omega-3, omega-6, gliukozaminų, chondroitinų, kurie dar geriau patenkinana senyvo augintinio organizmo poreikius. Sumažinus kalorijų kiekį mažėja nutukimo rizika, nes vyresni šunys tipiškai yra mažiau aktyvūs, lėtesni, būdingas lėtas metabolizmas, dažnos sąnarių problemos. Padidintas baltymų kiekis palaiko liesą raumeninę masę ir imuninę sistema, gliukozaminai ir chondroitinai – palaiko/gerina sąnarių būklę, stiprina kremzles. Verta paminėti ir tai, kad senjorų dietos pašarams yra būdingos geresnės skoninės savybės“, – pažymi veterinarijos gydytoja Monika Klumbytė.

Du šunys valgo sausą maistą šunims

Kalbant apie specifinius šunų maisto poreikius pagal veislę, gydytoja teigia, kad specialių mitybos poreikių atitinkamoms veislėms renkantis pašarą nėra. Visgi galima stebėti tendenciją, kad kartais maisto pasirinkimui gali turėti įtakos augintinio kailio spalva.

„Pavydžiui, įsigydami baltos spalvos šunį dauguma šeimininkų žino, kad pagrindinė sutinkama problema yra „bėgančios akys“, todėl šviesaus kailio šunims rekomenduojama hipoalergeninė dieta. Dažniausiai baltakailiams specializuoto pašaro sudėtyje vyrauja vienos rūšies baltymas (viena mėsos rūšis), daugiau naudingų medžiagų kailio kokybei palaikyti, yra vengiama kai kurių grūdinės kilmės produktų (kviečių, sojos, kukurūzų), galinčių sukelti alergines reakcijas taip mažinant maistinės alergijos tikimybę. Visgi, verta paminėti, kad ne visada specializuoti pašarai duoda norimą efektą, kartais problema slypi ne maiste“, – žiniomis dalinasi veterinarijos gydytoja.

Kokie yra svarbiausi maisto šunims skirtumai? 

Augintinių prekių rinkoje galima rasti gausybę skirtingų sauso maisto šunims pasirinkimų: šeimininkai gali rinktis nuo ekonomiškų variantų, randamų prekybos centruose iki ultra-premium pašarų, sukurtų pagal specialias technologijas, o kur dar šaltyje džiovinti (liofilizuoti) produktai, natūralūs RAW/BARF mėsos paruoštukai ir begalės kitų šunų maisto alternatyvų.

Sausas maistas 

Sausas pašaras yra bene populiariausias pasirinkimas tarp šunų šeimininkų. Visų pirma, šerti augintinį sausu maistu yra labai paprasta ir patogu, antra – veterinarai pritaria, jog pasirinkus kokybišką ir geriausiai keturkojui tinkantį sausą maistą, jis gauna visas jam reikiamas maisto medžiagas, užtikrinamas reikiamas kalorijų kiekis ir puiki augintinio savijauta. Tiesa, pirkti sausą maistą augintiniams patartina atsakingai:

„Paprastai prekybos centruose parduodami ekonominės klasės sausi pašarai neretai gaminami ne iš pačių geriausių sudėtinių medžiagų – žaliavos parinktos pigiausios, todėl nei maistinės, nei energinės vertės toks pašaras pakankamai neturi. Ir nors jis gali patenkinti minimalius mitybos poreikius, turėti gerą skonį ir netrikdyti virškinamojo trakto veiklos, vien jo augintiniui tikrai neužteks. O ateityje gali atsirasti ir įvairių sveikatos sutrikimų“, – pažymi veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė.

Kokybiško pašaro gydytoja pataria ieškoti specializuotose gyvūnų prekių parduotuvėse ar veterinarijos klinikose – jose parduodamas maistas šunims ir katėms bus pilnai subalansuotas ir optimaliai patenkins gyvūnų organizmo poreikius.

Taip pat renkantis pašarą itin svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad sausas maistas šunims būtų super-premium klasės.

„Įprastai super premium kokybės pašarai gaminami iš kokybiškų maistinių žaliavų,  nenaudojant skonio stipriklių, sintetinių konservantų. Tokie pašarai savo sudėtyje turi nemažą kiekį mėsos, grūdinės kultūros, skaidulų, vitaminų ir antioksidantų ir yra suformuluoti taip, kad atitiktų visus augintinio poreikius pagal amžiaus grupę, veislę ir dydį, yra lengvai virškinami ir pasisavinami“, – pažymi veterinarijos gydytoja Monika Klumbytė.

Konservai 

Pasitaiko, jog augintiniai gali nenoriai valgyti net ir brangiausią sausą maistą dėl tam tikrų skoninių savybių,  tačiau konservams paprastai neatsispiria joks augintinis! Intensyvus mėsos kvapas ir skonis bei maloni tekstūra gali sužadinti net ir didžiausio lepūnėlio apetitą, tad konservai pagelbėja šeimininkams tais atvejais, kuomet augintinis yra išrankus sausam maistui ir jo nevalgo. Patikėkite, šaukštas konservų į sauso maisto porciją gali padaryti stebuklus!

Be to, šunų konservai pasitarnauja ir tais atvejais, kuomet augintinis laka per mažai vandens –   taip yra palaikomas atitinkamas hidratacijos lygis šuns organizme. Padidinus šuns suvartojamo vandens kiekį, mažiau apkraunami pagrindiniai organai, tokie kaip inkstai ar šlapimo takai. Šunims, sergantiems cukriniu diabetu bei turintiems inkstų problemų, dažnai rekomenduojama valgyti daugiau drėgmės turintį maistą – bet kuriuo pasitarus su veterinarijos gydytoju.

Tiesa, kaip pataria PetCity Klaipėda veterinarijos gydytoja Monika Klumbytė, jeigu skaninate savo augintinio racioną konservais, derėtų šiek tiek sumažinti įprastą sauso maisto normą:

„Patariu remtis rekomendacinėmis lentelėmis ant maisto pakuočių atsižvelgiant į duodamą sauso pašaro kiekį, šuns aktyvumą, norimą palaikyti svorį.“

Be to, gydytoja priduria, kad teoriškai maitinti augintinį tik konservais galima, tačiau sausas maistas padeda palaikyti geresnę burnos būklę:

 „Galima maitinti augintinius tik konservais, tačiau derėtų atsižvelgti, kad sausas maistas prisideda prie sveikesnės burnos mikrofloros ir geresnio virškinimo dėl kramtymo mechanikos palaikymo. Konservus dažnas augintinis tiesiog ryja nekramtęs, tokiu atveju įsisavinamumas prastesnis ir labiau kaupiasi apnašos ant dantų. Jeigu į racioną įvedami konservai, sauso pašaro porciją derėtų sumažinti“, – sako veterinarijos gydytoja M. Klumbytė.  

RAW/ BARF mityba

Be sauso maisto ir konservų pastaruoju metu itin populiarėja ir žalios augintinių mitybos principai – kitaip vadinami RAW ir BARF. Esminiai šios mitybos principai remiasi tuo, jog šunys maitinami neapdorotais, šviežiais maisto produktais, įskaitant mėsą, kaulus, vidaus organus, vaisius ir daržoves.

Taigi, RAW mitybą sudaro:

  • Mėsa: didžioji dalis šuns maisto sudaryta iš mėsos, pvz., jautienos, paukštienos, kiaulienos ar žuvies.
  • Kaulai: šuns mityboje yra kaulų, kurie suteikia kalcio ir kitų mineralų. Tačiau svarbu užtikrinti, kad kaulai būtų tinkamai paruošti ir nebūtų per maži, kad išvengtumėte užspringimo ar žalos skrandžiui.
  • Vidaus organai: šunys gauna naudingų medžiagų iš vidaus organų, tokių kaip kepenys, inkstai, širdis ir kt.
  • Vaisiai ir daržovės: nors šunims nereikia didelių kiekių vaisių ir daržovių, jie gali suteikti papildomų vitaminų ir mineralų.
  • Natūralumas: RAW mitybos šalininkai tvirtina, kad tokia mityba yra natūrali šuniui ir atitinka jo gamtines poreikius.

„RAW mitybos pagrindas – šėrimas žalia mėsa, kaulais, – šios mitybos šalininkai mėgina grąžinti augintinius prie artimo jų protėviams raciono. RAW šalininkai tiki, kad augintiniai yra plėšrūnai, tad ir mėsa patiekiama kuo didesniais gabalais“, – teigia veterinarijos gydytoja L.Krūminytė.

BARF – tai dar viena itin populiarėjantis šunų mitybos rūšis, kuri nuo RAW skiriasi tuo, jog be žalios mėsos ir subproduktų į racioną įtraukiamos ir daržovės, maisto papildai, vitaminai. BARF šalininkai mano, jog šuo ar katė – visaėdis gyvūnas, o pašaras dažniau patiekiamas susmulkintas.

BARF mitybos šalininkai teigia, kad augintinio racione turi būti nesmulkintų kaulų, bet ką tuomet daryti su aštriais paukštienos, o kartais ir kitais pavojingais kaulais, kremzlėmis – juk nuo jų šuo gali ir susižeisti, ir užspringti. Galbūt jie šuniui gali būti ir naudingi? Kaip juos patiekti?

„Nerekomenduojama duoti keptų, virtų ar kitaip termiškai apdorotų kaulų. Tačiau žali, minkšti kaulai – puikus kalcio, fosforo ir kitų maistinių medžiagų šaltinis, toks maistas padeda palaikyti normalią išmatų konsistenciją, – juos rekomenduoja BARF mitybos šalininkai. Tuo tarpu palaikantys RAW idėjas, gyvūnus siūlo šerti mėsingais kaulais – taip valosi dantys, gyvūnas turi užsiėmimą“, – sako gydytoja.

Visgi nusprendus pradėti šerti augintinį pagal RAW arba BARF mitybos principus, rekomenduojame pasitarti su veterinarijos gydytoju. Ši mityba reikalauja žinių ir įsigilinimo dėl tinkamo proporcijų sudarymo bei produktų pasirinkimo.

Pasirinkimas priklauso nuo individualių augintinių poreikių

Kaip ir minėjome, vieno ir visiems keturkojams geriausiai tinkančio mitybos pasirinkimo nėra. Kiekvienas keturkojis yra individualus ir tik atsakingos paieškos, analizė ir konsultacijos su specialistais padės išsirinkti geriausiai jūsų augintinio poreikius užtikrinantį pašarą. Sausas maistas šunims, konservai, šaldyti mėsos paruoštukai, RAW/BARF – kad ir ką pasirinksite, svarbiausia, kad maistą savo augintiniui įsigytumėte iš patikimo pardavėjo, kuris užtikrintų maksimalią gaminių kokybę, platų asortimentą, greitą pristatymą bei didelį, pasaulyje vertinamų prekių pasirinkimą. Dedame visas pastangas, kad PetCity parduotuvėse visa tai rasite po vienu stogu! O jeigu norite apsipirkti greitai ir patogiai neišeidami iš namų – visuomet tai galite padaryti petcity.lt internetinėje parduotuvėje. 

Blog:

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • „Mission Forever Friend“ iniciatyvos finišas –  2110 maisto porcijų beglobiams gyvūnams jau pasiekė prieglaudą

    „Mission Forever Friend“ iniciatyvos finišas –  2110 maisto porcijų beglobiams gyvūnams jau pasiekė prieglaudą

    Skaityti daugiau

  • PetCity Klaipėda plečiasi: dvigubai didesnė parduotuvė, dvigubai daugiau prekių, platesnis veterinarinių paslaugų spektras

    PetCity Klaipėda plečiasi: dvigubai didesnė parduotuvė, dvigubai daugiau prekių, platesnis veterinarinių paslaugų spektras

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

  • Naujųjų metų naktis: kaip augintiniui padėti įveikti fejerverkų baimę?

    Naujųjų metų naktis: kaip augintiniui padėti įveikti fejerverkų baimę?

    Skaityti daugiau

Visos naujienos