Niekada nevalėte dantų savo augintiniui? Metas apsilankyti pas veterinarą

September 27, 2021

Niekada nevalėte dantų savo augintiniui? Metas apsilankyti pas veterinarą

Visi nuo vaikystės esame mokomi kasdien valytis dantis. Sveika šypsena puošia ne tik žmogų, bet ir jo augintinį. Klientai dažnai nustemba išgirdę, kad gyvūnams irgi yra atliekama burnos higiena, plombuojami dantys ar dedami breketai.

Statistiškai apie 80 proc. gyvūnų turi dantų problemų, kurios yra pagydomos arba suvaldomos. Blogas kvapas iš nasrų, paraudusios, patinusios ar kraujuojančios dantenos, dantenų ataugos (polipai), dariniai – šie požymiai gali reikšti, kad jūsų augintinis serga gingivitu, stomatitu arba net paradontoze.

Į dažniausiai užduodamus klausimus apie gyvūnų burnos priežiūrą atsako „PetCity“ klinikos, įsikūrusios Vilniuje Ozo prekybos centre, vadovė veterinarijos gydytoja specialistė Margarita Rukštelytė

- Ką reikėtų žinoti apie šunų ir kačių dantis ir jų priežiūrą? Gydytoja veterinarė M. Rukštelytė

- Nuolatiniai dantys šuniukams ir kačiukams prasikala, kuomet jie būna trijų-keturių mėnesių amžiaus. Kai augintiniui išdygsta nuolatiniai dantys reikia juos valyti dantų šepetėliu ir pasta. Tačiau pratinti prie šios procedūros  augintinį reikia palaipsniui vis dar turint pieninius dantis. Dantų valymas nuo mažumės augintiniui tikrai patiks. Keičiantis dantukams ima niežėti dantenos, o valant jos maloniai masažuojamos. 

Jauno amžiaus šuniukus rekomenduojama parodyti veterinarijos gydytojui odontologui, kuris įvertins bendrą dantų būklę ir gyvūno sąkandį. Laiku aptikus netaisyklingą sąkandį, yra būdų jį pakoreguoti. Kitas vizitas pas gydytoją turėtų būti dar po kelių mėnesių. Jei pieniniai dantys neiškrenta – kiti dantys išdygsta kreivai. Tai ypač būdinga mažų veislių šuniukams. 

Po dantų pasikeitimo apsilankymas pas odontologą katėms, smulkių veislių ir trumpo snukio šunims turėtų vykti kas 6 mėnesius. Stambių veislių šunims – kas metus. Jeigu neturite galimybės nuvykti pas gydytoją specialistą, paprašykite savo veterinarijos gydytojo apžiūrėti dantis atliekant vakcinaciją arba profilaktinę apžiūrą. Taip pat patys nepamirškite stebėti augintinio dantų būklės ir savijautos.

- Kaip namuose galime prižiūrėti savo augintinių dantis? Kokias priemones naudoti? 

- Dantų priežiūros priemonių yra įvairių, jos padės išvengti ar sumažinti tokių ligų kaip paradontozė riziką. Kai ant dantų paviršiaus besikaupiančios apnašos sukietėja ir virsta dantų akmenimis, o šie didėja ir sukelia dantenų uždegimą, pradeda vystytis parodontozė. Ilgainiui tirpsta danties atraminės struktūros – raiščiai, kaulas. Dantys ima klibėti ir galiausiai iškrenta. Todėl labai svarbu periodiškai šalinti apnašas.

Dantų priežiūros priemones yra aktyvios ir pasyvios:

Aktyvios priemonės – efektyviausios, nes mechaniškai nuvalo apnašas. Tokioms priemonėms priskiriamas dantų šepetėlis ir pasta. Šepetėlio šereliai gerai pašalina apnašas tarpdančiuose ir po dantenomis. Katėms ir mažų veislių šunims rekomenduojama naudoti vaikams skirtus, minkštus su maža galvute dantų šepetėlius, arba vieno danties šepetėlius. Didesnių veislių šunims galima naudoti įprastą minkštą suaugusiojo dantų šepetėlį. Dantų pasta turi būti skirta gyvūnams, nes jos nereikia išskalauti ir išspjauti. Šios dantų pastos dažniausiai būna paskanintos, todėl dantų valymo procedūrą taps malonesnė. Kasdienes ar specifines dantų pastas galima įsigyti veterinarijos klinikose ir gyvūnų prekių parduotuvėse.

Pasyvios – tai pagalbinės priemonės, kurios padeda sumažinti apnašų kiekį, tačiau nėra tokios efektyvios kaip dantų šepetėlis ir pasta. Tokios priemonės naudojamos gyvūnams, kai šalia nėra dantų šepetėlio ir pastos. Prie pasyvių burnos higienos priemonių priskiriami:

  • žaislai iš gumos ar specialaus silikono su dantukais ar šeriukais, kuriuos graužiant masažuojamos dantenos ir nuvaloma dalis apnašų;
  • kramtukai skirti dantims, kurie pagaminti taip, kad nuvalytų bent dalį apnašų;
  • gelis dantims, kurį galima tik užtepti ant dantų ir neduoti gyvūnui ėsti ir gerti apie 30-60 min. Jis aptirpdo ant dantų esančias apnašas;
  • milteliai į maistą, mažinantys apnašų formavimasi;
  • skystis į vandenį, mažinantis bakterijų kiekį burnoje;
  • specialūs pašarai skirti dantų priežiūrai, kurių granulės yra didesnės ir pagal tam tikrą technologiją apvalo dantis. 

Augintinių burnos higiena

- Kaip dažnai valyti dantis augintiniui namuose? Ir kaip tai daryti taisyklingai? 

- Tai priklauso nuo gyvūno poreikių. Smulkių veislių šunims ir katėms rekomenduojama dantis valyti kartą dienoje, geriausia po paskutinio ėdimo. Stambesnių veislių šunims galima valyti kas 2-3 dienas. 

Valant dantis daugiausia dėmesio reikia skirti zonai prie dantenų, nes ten didžiausia apnašų kaupimosi vieta. Užspaudus nedidelį kiekį dantų  pastos, sukamaisiais judesiais šepetėlio šereliai turi pasiekti po dantenomis esančias kišenes. Kačių ir šunų vidinė pusė natūraliai apsivalo liežuviu. Jei augintinis leidžiasi valyti ir vidinę pusę, tai tikrai galite tuo pasinaudoti. 

Dažnai jau pradėjus valyti dantis šeimininkai kreipiasi dėl kraujuojančių dantenų. Tai yra pirmas požymis, kad augintiniui pasireiškė dantenų uždegimas. Neišsigąskite, dėl uždegimo suplonėja kapiliarų sienelės ir gali pakraujuoti. Rekomenduojama toliau valyti dantis ir laikui bėgant pastebėsite, kaip kraujavimas silpsta, kol visai išnyksta.

- Kokiais pagrindiniais aspektais skiriasi šunų ir kačių dantų priežiūra? Kačių burnos priežiūra

 - Katėms dažnai būdingos autoimuninės ligos, dėl kurių kartais tenka išrauti net sveikus dantis. Todėl šeiminkai turėtų išlikti itin budrūs. Apnašose ant dantų esančios bakterijos gali sukelti stiprią organizmo reakciją, išsivysto dantenų ir/ar aplinkinų audinių uždegimas, susidaro kraujuojančios žaizdos. Katės prastai valgo, žiovaudomos jaučia skausmą, joms bėga seilės, kartais net su krauju. Tokias kates reikia skubiai parodyti veterinarijos gydytojui specialistui. 

Šunų tarpe dėl burnos higienos nepriežiūros pastebimas didesnis akmenų kiekis, todėl dažniau išsivysto paradantozė. Ši liga yra negrįžtama. Jos  išvengti padės reguliarus dantų valymas.

Lyginant kates ir šunis, katėms retai kada užsilieka pieniniai dantys, kuriuos reikia šalinti. Taip pat sąkandžio problemos tarp kačių patebimos rečiau.

Iš esmės tiek kačių, tiek šunų dantų priežiūra namuose beveik nesiskiria, tačiau šeimininkai turi tikrinti augintinio burnos ertmę reguliariai ir valyti dantis šepėtėliu  ir pasta. Detalesnė priežiūra yra individuali pagal kiekvieno gyvūno ir šeimininko poreikius, ką geriausia aptarti su gydytoju specialistu.

- Ko reikėtų vengti, kad išlaikytume dantis sveikus, kauptųsi mažiau apnašų ir kodėl dantys pradeda gesti?

- Kiekvieno gyvūno burnos ertmė yra individuali –  skiriasi polinkis kaupti apnašas, organizmo reakcija į apnašas, maitinimosi įpročiai. Dažniausiai smulkios veislės šunys kaip jorkšyro terjerai, maltos bišonai, špicai turi didelį polinkį kaupti apnašas, todėl jau sulaukus 2-3 metų jie serga parodontoze ir netenka pusės savo turimų dantų. Tačiau pasitaiko ir išimčių. Matome 6-8 metų jorkšyro terjerus, kuriems nenaudojamos jokios burnos higienos priemonės namuose ir jų dantų būklė yra pakankamai gera.

Šeimininkai kartais stebisi, jog visą gyvenimą turi šunį ir niekada dantų nevalydavo. Gyvūnų fiziologiją ir mityba nuolat keičiasi, todėl nenuostabu, kad turime prisitaikyti, jei norime, kad mūsų augintinio dantys ilgai išliktų sveiki. Juk ne tik žmogaus, bet ir augintinio gyvenimo trukmė pailgėjo. Tenka tvarkyti dantis ir šešiolikos, aštuoniolikos metų gyvūnams. Ir dažnas klausimas būna - ar jis ne per senas burnos higienai ir dar su anestezija? Atsakymas - ne. Tiek žmonėms, tiek gyvūnams vyresniame amžiuje dažniau tenka atlikti stomatologines procedūras, tačiau būtina tinkamai pasiruošti. Augintinio apžiūra, kraujo ir širdies tyrimai padeda užtikrinti, jog anestezija praeitų saugiai.

„PetCity“ klinikoje yra naudojama speciali veterinarinė įranga gyvūnų burnos higienai. Odontologinės stotelės pagalba saugiai ir preciziškai galima atlikti įvairias procedūras – pasirūpinti dantų higiena, pašalinti nulūžusius ar sugedusius dantukus, išvengiant žandikaulio lūžių ar kitų pažeidimų. Modernios įrangos dėka sutrumpėja ir paslaugos trukmė, todėl augintiniams taikoma trumpesnė anestezija. Ar reikia šunims ir katėms atlikti burnos higieną? Taip. Nuo kokio amžiaus ir kaip dažnai, tai priklauso nuo augintinio rūšies, veislės ir dantų bei burnos ertmės būklės. Tai gali būti kas 3-6 mėnesius, arba kartą per 3-4 metus

- O kiek laiko trunka burnos higiena ir kaip ji atliekamos? Ar reikalinga anestezija? Augintinių anestezija

- Pirmiausia, burnos higienos metu gydytojas odontologas apžiūri gyvūno burnos ertmę. Specialiu zondu įvertina kišenių gylį, jeigu tikslinga,  atlieka burnos rentgeno nuotraukas. Vėliau ultragarsiniu skaleriu yra nuvalomos apnašos, dantų akmenys, kruopščiai išvalomos visos kišenės. Dantys yra nupoliruojami specialia pasta.

Burnos higiena vidutiniškai trunka apie 40-60 min, tačiau tai priklauso nuo esamos būklės. Jeigu  tenka šalinti daugiau dantų, procedūra gali užsitęsti ir iki 2 valandų. Taip pat reikia įvertinti, kad gyvūno paruošimas procedūrai užtrunka apie 20 min., o dar po suteiktos paslaugos augintinis atsigauna po anestezijos -  20-30 minučių. Tad įprastai klinikoje užtruksite apie pusantros valandos.

Paslauga teikiama tik su anestezija dėl kelių svarbių priežasčių. Procedūros metu naudojami skysčiai neturi patekti į kvėpavimo takus. Taip pat norint kokybiškai išvalyti tiek tarpdančius, tiek vidinę dantų dalį, gyvūnas turi būti atsipalaidavęs. Jeigu jis bus sąmoningas ir judės, išauga rizika sužeisti burnos ertmę arba pažeisti danties paviršių.

- Kiek ilgai išlieka rezultatas? Kaip dažnai reikia kartoti burnos higieną?

- Jau po 12 valandų vėl pradeda kauptis apnašos ir dantų akmenys formuojasi iš naujo. Todėl labai svarbu po procedūros namuose palaikyti burnos higienos pasiektą rezultatą – valyti dantis dantų šepetėliu ir pasta, arba bent jau taikyti pasyvias profilaktines priemones. Procedūrą rekomenduojama kartoti ne dažniau kaip kas 3 mėnesius, bet kitiems ji gali būti atliekama kartą per 3-4 metus, kiekvienam augintiniui įvertinama individualiai.

Kiekvienas augintinis yra individualus todėl ir burnos priežiūra gali skirtis. Jus dominančius klausimus apie dantų priežiūrą geriausia aptarti su specialistu ir atvykti veterinaro odontologo konsultacijai.

Gyvūnų dantų priežiūroje specializuojasi  „PetCity“ veterinarijos gydytoja odontologė M. Rukštelytė, kuri šia tema skaito pranešimus ir kitiems gydytojams. Daktarės sukauptos žinios ir patirtis padės pasirinkti tinkamiausius dantų priežiūros būdus sveikai jūsų augintinio šypsenai. Šeimininko ir veterinarijos gydytojo bendras rezultatas – ilgai išliekanti sveika augintinio šypsena.

SPECIALUS PASIŪLYMAS JUMS - 15 proc. nuolaida gyvūnų burnos higienai su kodu SVEIKA ŠYPSENA*

*Prieš tai būtina atvykti gydytojo veterinaro konsultacijai. Nuolaida netaikoma procedūros metu naudojamoms medžiagoms ir anestezijai.

Pasiūlymas galioja iki 2021.10.31

Augintinių burnos higienos paslaugos ir kainos.

 

REGISTRUOTIS


Susiję straipsniai:

„Su tinklaraščio įrašu susijusios prekės“

Blog:

  • Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • „Mission Forever Friend“ iniciatyvos finišas –  2110 maisto porcijų beglobiams gyvūnams jau pasiekė prieglaudą

    „Mission Forever Friend“ iniciatyvos finišas –  2110 maisto porcijų beglobiams gyvūnams jau pasiekė prieglaudą

    Skaityti daugiau

  • PetCity Klaipėda plečiasi: dvigubai didesnė parduotuvė, dvigubai daugiau prekių, platesnis veterinarinių paslaugų spektras

    PetCity Klaipėda plečiasi: dvigubai didesnė parduotuvė, dvigubai daugiau prekių, platesnis veterinarinių paslaugų spektras

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

Visos naujienos