Bengalijos katės: egzotinės išvaizdos augintiniai, mėgstantys vandenį ir žaidimus

February 15, 2022

Bengalijos katės: egzotinės išvaizdos augintiniai, mėgstantys vandenį ir žaidimus

Bengalijos katės – tai kačių veislė, pasižyminti tvirtu kūnu, išraiškingomis migdolo formos akimis, išskirtiniu taškuotu kailiu ir žaismingu bei draugišku būdu. Nors dėl savo išvaizdos, kuri šiek tiek panaši į plėšriąsias kates, jos kai kam gali pasirodyti tarsi pavojingi egzotiniai gyvūnai, Bengalai –  visiškai neagresyvūs, vidutinio dydžio augintiniai, mėgstantys šeimininkų draugiją ir nuolat reikalaujantys dėmesio bei meilės.

Bengalijos kačių protėviai – Azijos leopardinės katės

Egzotinę išvaizdą šios katės turi ne veltui. Kaip teigiama šaltinyje „Cats Time“, Bengalijos kačių veislės ankstyvieji protėviai buvo plėšriosios Azijos leopardinės katės, lotyniškai – Felis bengalensis  – būtent nuo šio pavadinimo ir kilo Bengalijos kačių veislės pavadinimas.

Praėjusiame šimtmetyje šie laukiniai gyvūnai buvo pradėti kryžminti su naminėmis katėmis ir taip atsirado Bengalijos kačių veislė, kuri oficialiai pavadinimą įgavo 1974 metais. Tiesa, kaip teigia „The Bengals Cat“, Tarptautinė kačių asociaciją Bengalų veislę pripažino 1983 metais suteikdama jai eksperimentinį statusą. Pilnai ši kačių veislė patvirtinta tik 1991 metais.

Nesunku pastebėti, kad Bengalijos katės paveldėjo nuostabų Azijos leopardinių kačių kailį, tačiau jos yra kur kas mažesnės ir smulkesnės, be to, neplėšrios ir nepavojingos.

Bengalijos katės

Pateikiame trumpą charakteristiką, apibūdinančią Bengalų kates:

  • Gyvenimo trukmė: apie 10-16 metų;
  • Dydis: 3,5 – 7 kg.
  • Sudėjimas: vidutinio dydžio, ilgos, raumeningos katės
  • Kailio sandara: tankus, minkštas, šilkinis; kartais apibūdinamas kaip „blizgantis"
  • Alergenai: nuo vidutinio iki aukšto lygio;
  • Kailio šėrimasis ir priežiūra: nedidelis šėrimasis, minimali kailio priežiūra;
  • Aktyvumo lygis: labai aktyvios ir atletiškos;
  • Komunikabilumas: draugiškos vaikams ir šunims, balsingos.

Išskirtinė kailio spalva – bengalų vizitinė kortelė

Analizuojant šią veislę neįmanoma neaptarti išskirtinio Bengalijos kačių kailio. Remiantis WCF standartais, šių kačių kailis trumpas ir tankus, turintis tik Bengalijos katėms būdingą švelnumą ir aukso dulkių blizgesį.

Nors populiariausia yra ruda, leopardą primenanti kailio spalva, egzistuoja ir daugiau priimtinų spalvų variacijų: parodose galima sutikti sidabrinių, juodų ir net sniego atspalvį turinčių Bengalų. Visgi pirmenybė teikiama šiltiems tonams: geltonai, oranžinei bei auksinei spalvoms su šiokiais tokiais nušviesėjamais kai kuriose vietose ir leopardą primenančiomis dėmėmis.

Šaltiniuose rašoma, kad veislinių Bengalijos kačių kailis turėtų būti vienspalvis su dėmėmis arba turintis marmurinio rašto. Žemiau pateikiame, kuo šie raštai skiriasi.

Taškuotas kailis – viena populiariausių kailio rūšių tarp Bengalijos kačių. Tai kontrastingos spalvos kailis, kurio vienspalviame fone yra gausu mažų ir vidutinio dydžio dėmių. Paprastai kailį dengia atsitiktinės, įstrižai arba horizontaliai išsidėsčiusios dėmės ant liemens, pilvo ir kojų. Tokios katės primena leopardus ir atrodo itin egzotiškai. 

Marmurinis kailis – tai kailio tipas, pasižymintis besisukančiomis dėmėtomis juostelėmis, kurios dažnu atveju būna asimetriškos ir primena marmuro raštą. Tokios Bengalijos katės Lietuvoje kiek retesnės, tačiau itin vertinamos.

Paprastai jauno kačiuko kailio raštas formuojasi ir keičiasi jam augant, o galutinę išvaizdą pasiekia sulaukus bent pusės metų amžiaus.

Tvirtas raumeningas kūnas, stora uodega ir migdolo formos akys

Tačiau kailis nėra vienintelis išskirtinis šios kačių veislės bruožas. „PetCity“ kalbintos Bengalų veislyno „Luitaben Cattery“ įkūrėjos Gilvetos Žilvinskės teigimu, šios katės išsiskiria ir savo kūno sudėjimu, galvos forma:

„Bengalijos katės yra labai raumeningos, o jų svoris gali vyrauti tarp 3,5-8 kg – tai priklauso nuo kelių faktorių: kaip katės maitinamos, kokios gyvenimo sąlygos joms suteikiamos.

Patelės paprastai būna kur kas smulkesnės: jų svoris vyrauja nuo 3,5 kg iki 6 kg, o patinai neretai gali siekti net ir 8 kg. Visgi bengalas negali būti „ištešlėjęs“, jis turi būti sportiškas, energingas.”

Neįmanoma nepastebėti ir storos šių kačių uodegos, kuri dažniausiai užsibaigia juodu galiuku. Galva yra plati, ausys nedidelės, ūsų pagalvėlės ryškios, o akys – migdolo formos.

Editos bengalijos katėBe žmogaus gyventi negali

Dar viena „PetCity“ kalbinta pašnekovė Erika Černiūtė – jau kurį laiką augina Bengalijos veislės katytę. Kalbėdama apie ją šeimininkė apibūdina augintinę kaip itin meilią, protingą ir draugišką.

Tačiau ne visada šios „bengaliukės“ gyvenimas buvo laimingas, Erika šią katytę pasiėmė labai neprižiūrėtą ir nusilpusią iš buvusių šeimininkų.

„Kadangi esu katinų mylėtoja, ilgą laiką svajojau įsigyti šios veislės katinėlį, tačiau dėl finansų ši svajonė buvo padėta į šoną. Augintinio ieškota prieglaudose, skelbimuose – galvojau, gal kažkas atiduoda, tačiau nei vienas kačiukas nebuvo „tas”. Visgi vieną dieną internete radau įrašą, jog nepažįstama šeima atiduoda Bengalų veislės katytę. Susitarus ir nuvykus į kitą miestą pamačiau, jog ji sušalusi, neprižiūrėta, išpešiotu kailiuku ir labai sulysusi. Lauke tuo metu buvo -25 laipsniai šalčio, o ji buvo atiduodama be jokio kraitelio, tiesiog „į rankas”. Nieko negalvodama pasakiau, kad katė nuo šiol bus mano. Taip kartu gyvename beveik 5 metus kartu.

Tiesa, buvęs šeimininkas užsiminė, jog ji namuose nesutarė su kitu gyvūnu, tačiau aš manau, kad jis turėjęs tikslų ją dauginti. Maniškė katė yra labai mažutė, netinkama veisimui, todėl jam ji tapo nebereikalinga“, – prisimena Erika.

Ji teigia, kad dabar augintinė yra itin miela ir nuolat trokštanti dėmesio iš žmogaus:

„Bengalijos katinai su šeimininku nori būti visur visada kartu (jie bus šalia vonios, ant kriaukles, kartu plaus indus, valgys, miegos...).Tad jeigu norisi to tipinio katino namie, kuris būtų „tinginukas“ – pavalgęs miegotų ir jo nesimatytų visą dieną, Bengalijos veislės nerekomenduoju rinktis. Su šiais katinais ramybės namuose niekada nėra ir jie nuolat norės dėmesio. Taip pat nerekomenduočiau tiems žmonėms, kurie didžiąją laiko dalį praleidžia ne namie. Nebent reikėtų rinktis iškart du šios veislės katinėlius, kad jiems nebūtų liūdna.“

Jog šie katinai tikrai aktyvūs, įrodo ir Erikos augintinės iškrėstos išdaigos: sudužęs televizorius, iškraustyti stalčiai, sudaužytos kelios vazos, taurės. „Bengalijos kačiukai be žmogaus negali gyventi. Jiems patinka visą dieną būti kasomiems, myluojamiems ir glostomiems, tad paliekami vieni jie gali prisigalvoti sau įvairiausios veiklos“, – šypsosi mergina.

Puikūs vaikų ir šunų draugai

Draugiškas ir smalsus šių kačių būdas nulemia ir tai, kad Bengalijos veislės atstovės geba sutarti su kone visais šeimos nariais:

„Bengalai puikiai sutaria su kitais gyvūnais ir yra labai geri vaikų draugai. Šios veislės katės prieraišios žmogui, visada nori dalyvauti šeimos gyvenime, viskas joms įdomu. Taip pat Bengalai labai mėgsta lakstyti, žaisti, laipioti“, – sako kalbinta veisėja Gilveta.

Tačiau kaip teigiama „Pethelpful.com“, norint kad Bengalijos katė tinkamai reaguotų į šunis ir vaikus, ją reikia nuo pat mažens tam ruošti – socializuoti. Svarbu, kad katė nuo mažų dienų bendrautų su kitais žmonėmis, gyvūnais, vaikais, nes kitu atveju, ji gali tapti per daug lojali vienam asmeniui ir neprisileisti kitų.

Tiesa, su namie esančiais paukščiais ar graužikais reikėtų elgtis atsargiai, nes Bengalai yra puikūs medžiotojai, turintys stiprų medžioklinį instinktą, todėl kartu minėtų gyvūnų auginti nepatartina.

Bengalijos katėsBengalijos katės – balsinga veislė, pasižyminti „plačiu žodynu“

Dar viena savybė, į kurią verta atkreipti dėmesį prieš įsigyjant bengalų veislės katę – jų vokalinės galimybės. Iš tiesų, šios katės – viena iš balsingiausių kačių veislių, tačiau tai visiškai nereiškia, jog jos patiria nerimą ir stresą.

Priešingai, bengalų „kalbėjimas“ gali reikšti komfortą, nuolankumą, draugiškumą. Taip pat bengalai dažnai miauksi norėdami išsireikalauti dėmesio iš savo šeimininkų arba netgi paprašyti pagaliau pakeisti jų kraiką.

Tad jeigu norite įsigyti bengalą, bet mėgstate tylą ir ramybę, vertėtų pagalvoti apie kitos veislės augintinį.  

Bengalijos katės – gyvūnai, turintys aukštą intelektą

Kelerius metus Bengalų veislės katę auginanti Erika jau spėjo ne kartą įsitikinti šios veislės protu:

„Šie katinėliai yra labai protingi, pavyzdžiui, pakeitus kraiko dėžutės vietą ar persikėlus į kitus namus galima net nerodyti ir nemokyti, kur daryti gamtinius reikalus: jie labai protingi ir vietą randa patys. Kadangi šią katytė priglaudėme, kuomet jai buvo 2,5 metų, ji viską kuo puikiausiai mokėjo, o ir problemų su gamtiniais reikalais nebuvo.

Taip pat šios katės mėgsta žaisti su savo šeimininkais kaip šuniukai. Pavyzdžiui, numetus žaislą jos jį atnešą įsikabinusios dantukuose.“

Beje, bengalai pasižymi ir dar vienu katėms nebūdingu pomėgiu: jie dievina vandenį (kaip ir jų protėviai). Šioms katėms itin patinka žaisti su bėgančiu vandeniu iš čiaupo arba specialių fontanėlių. O kai kurie jų netgi įmerkia letenėles į vandenį ir po to jas laižydami atsigaivina. Pateikiame vaizdo įrašą, kuriame puikiai matyti, kaip Bengalijos katės mėgaujasi vandeniu.

Kad Bengalijos katė iš nuobodulio nepradėtų krėsti įvairiausių išdaigų, šios veislės entuziastai rekomenduoja iš anksto pasirūpinti kačių draskyklėmis - taip augintinis galės netrukdoma galąsti nagučius ir užsiimti joms mėgstama veikla.

Priežiūra ir maistas

Bengalijos kačių priežiūra gana paprasta. Jų kailis nereikalauja ypatingo dėmesio: kadangi jis trumpas, Bengalai patys kuo puikiausiai jį „išsiprausia“. Visgi savo katę reikėtų reguliariai šukuoti, kad šėrimosi laikotarpiu išvengtumėte didelių plaukų kamuolių namuose. Geriausios šukos tokioms katėms – stačiakampio ar kvadrato tipo, su plonais metaliniais dantukais. Šiomis šukomis galima šukuoti nugarą, pilvą – viską, išskyrus veido ir ausų sritį. Visas šioms katėms reikalingas prekes rasite PetCity el. parduotuvėje.

Kadangi šios katės aktyvios, joms reikalinga pilnavertė ir subalansuota mityba, tad veterinarai rekomenduoja rinktis tik super premium klasės maistą.

Derėtų nepamiršti ir kasmetinės vakcinacijos, reguliaraus nukirminimo, apsaugos nuo ektoparazitų bei reguliarios profilaktinės gyvūno apžiūros atliekant gyvūno kraujo tyrimus.

Blog:

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Išsiskyrimo nerimas – kaip padėti augintiniui išbūti be šeimininko ir kodėl „narvas“ nėra toks baisus?

    Išsiskyrimo nerimas – kaip padėti augintiniui išbūti be šeimininko ir kodėl „narvas“ nėra toks baisus?

    Skaityti daugiau

  • Prisijaukinkite rudenį kartu su savo keturkoju!

    Prisijaukinkite rudenį kartu su savo keturkoju!

    Skaityti daugiau

  • Augintinis ir pajūris – ką svarbu žinoti?

    Augintinis ir pajūris – ką svarbu žinoti?

    Skaityti daugiau

  • Ką daryti augintiniui suvalgius žiurknuodžių? Veterinarijos gydytoja dalinasi naudingais patarimais

    Ką daryti augintiniui suvalgius žiurknuodžių? Veterinarijos gydytoja dalinasi naudingais patarimais

    Skaityti daugiau

Visos naujienos