Veterinarės patarimas: kaip karantino metu prižiūrėti augintinius ir ką būtina žinoti apie COVID-19

April 17, 2020

Veterinarės patarimas: kaip karantino metu prižiūrėti augintinius ir ką būtina žinoti apie COVID-19

Augintiniai – šunys, katės, graužikai ar paukščiai - neplatina ir negali pernešti COVID-19 žmonėms – tą jau ne kartą akcentavo Pasaulinė gyvūnų sveikatos organizacija, koronavirusas yra tik bendrinis viruso, galinčio paveikti augintinius, pavadinimas. Tačiau karantino laikotarpiu keturkojų augintojams kyla ir kitas klausimas – kaip tinkamai pasirūpinti gyvūnu?

Augintiniai – šunys, katės, graužikai ar paukščiai - neplatina ir negali pernešti COVID-19 žmonėms – tą jau ne kartą akcentavo Pasaulinė gyvūnų sveikatos organizacija, koronavirusas yra tik bendrinis viruso, galinčio paveikti augintinius, pavadinimas. Tačiau karantino laikotarpiu keturkojų augintojams kyla ir kitas klausimas – kaip tinkamai pasirūpinti gyvūnu?

Ar leisti šunims lauke socializuotis su kitais gyvūnais? Kokių saugumo priemonių imtis? Kaip tinkamai dezinfekuoti šunį po kasdienių pasivaikščiojimų? Ką daryti su gyvūnu, jei šeimoje yra sergančių koronavirusu? Į visus šiuos klausimus atsako „PetCity“ klinikos gydytoja-veterinarė Margarita Rukštelytė.

„Pastebime, kad šiuo metu daugiau žmonių kreipiasi į prieglaudas, norėdami atsikratyti turimo augintinio, todėl akcentuojame, kad jūsų augintiniai negali užsikėsti COVID-19 virusu“, – patikino veterinarė.

– Ar šunų šeimininkai turėtų imtis kokių nors papildomų saugumo priemonių – pavyzdžiui, trumpinti pasivaikščiojimų lauke laiką, dažniau maudyti augintinį ir pan.?

Venkite kontakto su kitais augintiniais, neleiskite kitiems žmonėms glostyti jūsų augintinio. Trumpinkite pasivaikščiojimų laiką bei rinkitės pasivaikščiojimo vietas, kuriose yra mažiau žmonių.

– Jeigu jūsų augintinį paglostė svetimas žmogus, rekomenduojama jį išmaudyti. Tačiau to daryti nereikėtų pernelyg dažnai – dažnas maudymas naudojant kosmetines priemones gali sukelti įvairias odos problemas: bėrimą, išsausėjimą, pleiskanojimą, niežulį, alergines reakcijas, egzemas.

– Ar karantino metu gyvūnui galima socializuotis su kitais gyvūnais parkuose, šunų aikštelėse?

– Socializacija yra labai svarbi gyvūno auklėjimo priemonė, ypač jauname amžiuje. Mažieji augintinai trokšta tyrinėti aplinką bei pažinti naujus dalykus. Apie 16 šuniuko savaitė yra idealiausias metas augintinį supažindinti su naujomis patirtimis, kad laikui bėgant keturkojis įgytų vis daugiau pasitikėjimo savimi ir mokėtų tinkamai bendrauti. Visgi karantino metu rekomenduojame vengti kontakto su kitų šunų augintojais ir kitais šunimis. Pasirinkite vedžiojimo vietas, kuriose yra mažiau žmonių.

Karantinas yra idealus metas koncentruotis ties stiprių šeimininko ir augintinio santykių kūrimu bei socializacija namuose. Tam pasitelkti galima išmaniuosius žaislus, uostymo kilimėlius ir skanėstus, įvairiu garsus. Nepamirškite ir disciplinuotos dresūros. Tinkamai pasirūpinus jaunojo augintinio socializacija ir užimtumu namuose, nekils problemų ir lauke, kuomet vėl grįš galimybė būti gausesniuose žmonių ir augintinių susibūrimuose.

– Neseniai internete pasklido dėl įvairių dezinfekcijos priemonių ir baliklių pažeistų pėdučių nuotraukos. Kaip reiktų tinkamai pasirūpinti augintiniu po pasivaikščiojimo lauke?

– Grįžus po pasivaikščiojimo, augintinio pėdutes rekomenduojama nuplauti šiltu vandeniu ir gerai nusausinti. Galima naudoti gyvūnams skirtą šampūną.

Augintinį vedžioti lauke galima ir prieš tai patepus pėdutės specialiu vašku ar apaunant jį specialiais batukais, kurie apsaugo ne tik nuo purvo, bet ir sumažina kontaktą su ligų sukėlėjais, padeda išvengti sužeidimų.

– Kaip augintiniu turėtų pasirūpinti privalomą izoliaciją turintis jo šeimininkas? Taip pat – kaip elgtis su gyvūnu, jei namuose yra koronavirusu užsikrėtęs ir nuo jo besigydantis žmogus?

– Rekomenduojama iš anksto apgalvoti, kas galėtų pasirūpinti augintiniu, jei jūs ar jūsų šeimos nariai susirgtų ir reiktų izoliuotis.

Perduodant gyvūną kitiems žmonėms, būtina laikytis higienos reikalavimų: stenkitės vengti tiesioginio kontakto, dėvėkite pirštines, kaukę. Jei perimant gyvūną reikalingas narvas, vėliau jį būtinai dezinfekuokite. Jei augintinis perduodamas naudojant pavadėlį – dezinfekuokite pavadėlį. Perėmus gyvūną jį išmaudykite. Perduokite tik būtiniausius gyvūno daiktus, juos taip pat dezinfekuokite.

– Kaip elgtis, jeigu karantino metu augintiniui prireikia skubios veterinaro pagalbos?

– Daugelis veterinarijos klinikų dirba ir karantino metu, kad galėtų suteikti augintiniams skubią ar intensyvios priežiūros reikalaujančią pagalbą. Todėl jeigu jūsų augintinis susirgo arba įtariate, kad jam reikia skubios pagalbos, kreipkitės į veterinarijos kliniką. „PetCity“ klinikos karantino metu dirba kasdien: „PetCity NØRDIKA“ klinika dirba 10-20 val., o „PetCity DOMUS PRO“ klinika dirba 10-19 val.

Konsultacija galima ir telefonu. Todėl jeigu dvejojate, ar reikia vykti į kliniką, prieš tai būtinai pasikonsultuokite nuotoliniu būdu.

Pasirūpink augintinio užimtumo priemonėmis jau dabar! Rodyti visus



Blog:

  • Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Skaityti daugiau

  • Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

Visos naujienos