Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

March 7, 2024

Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

Keturkojų šeimininkams tinkamo sauso maisto paieškos neretai gali kelti šiokių tokių iššūkių: šiandieninėje rinkoje yra gausybė įvairių pašaro pasirinkimų (apie tai rašėme ir ankstesniame tinklaraščio įraše „Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?". Tačiau kaip pažymi savo srityje pasižymėję veterinarijos gydytojai, vienas esminių kriterijų užtikrinant pilnavertę mitybą savo augintiniams, yra nuodugni produkto sudėties analizė. Tam pritaria ir PetCity Klaipėda veterinarijos gydytoja Monika Klumbytė, kuri sako, jog sudėtis yra esminis faktorius, nusakantis, ar sausas maistas šunims yra kokybiškas: 

„Būtina atsižvelgti, kad geros kokybės pašaro sudėtyje pirmoje vietoje turime matyti esančios mėsos procentą. Geros kokybės pašare privalo būti vienos arba kelių rūšių mėsos, tuo tarpu kiti ingredientai gali varijuoti, t.y grūdinė kultūra (angliavandenių ir vitaminų šaltinis), daržovės, vaisiai, sėklos (vitaminai, natūralios skaidulos šaltiniai, palaikantys virškinamojo trakto mikroflorą), uogos (vitaminai, antioksidantai), augalinės kilmės aliejai ir pan.”

Tiesa, pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo ir begrūdžiai pasirinkimai, tačiau, ar toks pašaras tiks jūsų augintiniui – labai individualu.

„Dabartinėje rinkoje nemažą dalį geros kokybės siūlomų pašarų gyvūnams sudaro „begrūdžiai” pasirinkimai, kur grūdinę kultūrą, pavyzdžiui: ryžius, grikius, kviečius pakeičia avinžirniai, žirniai, batatai, bulvės ir kt. Tokie pašarai tinkami šunims, linkusiems į maistines alergijas. Pasitaiko, jog augintiniai gaudami begrūdžius pašarus ima tuštintis kur kas daugiau ir dažniau dėl perteklinio baltymų kiekio racione, tokiu atveju rekomenduočiau rinktis pašarą su grūdine kultūra – ryžiai, grikiai, kviečiai“, – pažymi veterinarijos gydytoja M. Klumbytė.

Kokių ingredientų reikėtų vengti?

Super-premium sausas maistas šunims nuo ekonominės klasės pašaro skiriasi ir esamais priedais. Pasak veterinarijos gydytojos, pastarieji naudojami dėl maistinės naudos didinimo, siekiant užtikrinti maisto saugumą, išlaikyti pageidaujamas tekstūros, spalvos, skonio ir atsparumo gedimui savybes ir sudėtyje turėtų būti tiksliai įvardijami. Paprastai ekonominės klasės pašaruose gali būti sutinkami šie dirbtiniai priedai:

  • Antioksidantai (E324, E320, E321, E220-228, E310 ir kt.)
  • Emulsikliai (E466, P80 (E433), PGPR E476)
  • Saldikliai (ksilitolis)
  • Konsistenciją palaikančios medžiagos – pupenių lipai (guar gum), velniapupių lipai (cassia gum), surišėjai – aliuminio silicilatas (aluminum silicilate),
  • antimikrobinės medžiagos
  • Natrio nitritas (sodium nitrite), parabenai

„Šios medžiagos turi neigiamą poveikį virškinamajam traktui, endokrininei sistemai, dalis jų – kancerogeniški, mutageniški ar net toksiški nervų sistemai. Super-premium klasės pašaruose dažniausiai sutinkami natūralūs arba natūraliai sintetinti priedai, kurių poveikis organizmui būtų minimalus arba joks. Dažnai sudėtyse sutinkami antioksidantai – rozmarinų ekstraktas,  citrinų rūgštis, askorbo rūgštis (vit.C) ar tokoferoliai (vit.E), emulsikliai kaip sorbitolis, glicerolis, sojos lecitinas. Skonį gerinančios medžiagos – žolelės ir prieskoniai, papildomi gyvūninės kilmės baltymai, vabzdžiai. Antimikrobinės medžiagos - chitozanas, laktoferinas (LF), daržinė ciberžolė, rozmarinai ir kt., drėkikliai – celiulozė t.t. Kiekvienas šeimininkas prieš pirkdamas pašarą privalo pasidomėti sudėtimi ir atlikti pašaro analizę“, – priduria gydytoja.

Auksinė taisyklė: stebėkite augintinio savijautą!

Kaip ir minėjome, pašaro pasirinkimas kiekvienam augintiniui yra individualus, tad svarbiausia yra laikytis jūsų veterinarijos gydytojų rekomendacijų ir stebėti savo augintinį. Veterinarai pabrėžia, kad pagrindinės indikacijos, rodančios, jog augintiniui maistas netinka, yra pernelyg dažnas ar retas tuštinimasis, ašarojančios akys, paraudusios ausys, nuolatinis kasymasis, vėmimas, viduriavimas. Taigi, pastebėjus bet kurį iš šių simptomų, derėtų apsvarstyti kitas pašaro opcijas.

Taip pat tam tikri sauso maisto sudėtyje esantys ingredientai gali iššaukti alergines reakcijas, tad tokiais atvejais rekomenduojame nedelsiant kreiptis į veterinarijos kliniką – apžiūrėjęs augintinį veterinarijos gydytojas patars, kokia veterinarinė dieta jūsų augintiniui tiktų labiausiai.

PetCity – pasiūlymai kiekvieno šuns poreikiams!

PetCity fizinėse ir el. parduotuvėje prekiaujame itin plačiu sauso maisto šunims asortimentu. Atstovaujame tik aukščiausios rūšies prekinius ženklus, pasižyminčius super-premium kokybe. PetCity prekių lentynose tinkamą maistą ras bet kokio dydžio, amžiaus ir veislės keturkojai, be to, visuomet esame pasiruošę patarti augintinių mitybos klausimais tiek virtualiai, tiek gyvai Vilniuje ir Klaipėdoje esančiose parduotuvėse.

Nesate tikri, ar naujas maistas jūsų augintiniui patiks? Patariame iš pradžių įsigyti mažesnę pakuotę ir išbandyti!

Be to, raginame prisiregistruoti prie mūsų lojalumo programos, kurios nariai kaupia net 6% nuo nenukainotų prekių sumos, o sukauptus pinigus gali išleisti jau kito apsipirkimo metu – taip sutaupysite pirkdami sausą maistą savo augintiniui PetCity e-parduotuvėje.

Blog:

  • Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Kelio girnelės išnirimas – nuo to neapsaugoti netgi tūkstančius kainavę keturkojai

    Kelio girnelės išnirimas – nuo to neapsaugoti netgi tūkstančius kainavę keturkojai

    Skaityti daugiau

Visos naujienos