Šaltyje džiovinti (liofilizuoti) skanėstai ir maistas: kuo jie vertingi augintiniams?

August 5, 2021

Šaltyje džiovinti (liofilizuoti) skanėstai ir maistas: kuo jie vertingi augintiniams?

Liofilizuotas maistas bei skanėstai šunims ir katėms nėra naujiena, tačiau būtent tokio tipo produktai sparčiai išpopuliarėjo tik pastaraisiais metais. Kuo jie vertingi augintiniams ir, kodėl šis pasirinkimas vis labiau populiarėja tarp šeimininkų?

Kas yra liofilizuotas augintinių maistas?

Tai yra žali, tačiau šaltyje džiovinti produktai. Specialios technologijos dėka toks maistas yra džiovinamas jį užšaldant itin žemoje temperatūroje (iki -80 °C). Kadangi liofilizuotas maistas nėra virtas ar kaitinamas, jis išsaugo savo vertingas savybes ir yra itin sveikas pasirinkimas augintiniams. Liofilizuoti skanėstai ir maistas gali apimti tiek sveiką arba sumaltą raumenų mėsą, įvairių organų (inkstų, plaučių, kepenų) dalis bei daržoves ir vaisius. 

Pats terminas liofilizacija arba džiovinimas šaltyje reiškia procesą, kuris yra naudojamas įvairių produktų gamyboje. Ši technologija yra plačiai naudojama ir žmonių maisto industrijoje, pavyzdžiui liofilizuojant vaisius, uogas ar daržoves.

Džiovinimas užšaldant pašalina beveik visą žaliavose esančią drėgmę, nepašalinant pačių naudingiausių ingredientų savybių. Liofilizacijos metu vanduo, esantis produktuose, iš kieto kūno pereina į garų stadiją, aplenkdamas skystą fazę. Vertingų medžiagų sunaikinimas vyksta būtent skystoje fazėje, kurios liofilizacijos metu tiesiog nėra.

Proceso metu jokios papildomos cheminės medžiagos, konservantai ar skonio stiprikliai nėra naudojami, todėl išsaugomas ir natūralus ingredientų skonis bei kvapas. Tai ypač patinka augintiniams. Na, o šeimininkai itin vertina liofilizuotų produktų ilgaamžiškumą – liofilizavimo metu panaikinus drėgmę, nesudaromos galimybės daugintinis bakterijoms ir kitiems mikroorganizmams, įskaitant ir pelėsį. Be to, liofilizuoti produktai yra itin lengvi, jie nesitepa ir nelimpa, juos patogu ilgą laiką naudoti tiek kasdieninėms reikmėms, tiek išvykų ar kelionių metu. 

Kiek laiko galioja liofilizuotos mėsos produktai?

Neatidarytose pakuotėse liofilizuota mėsa yra tinkama naudoti daugiau nei kelerius metus. Visgi svarbu laikytis gamintojo nurodymų ir produktus sunaudoti laiku. Tai yra geriausias vadovas, siekiant augintinį maitinti geriausios kokybės, kvapo ir skonio produktais. 

Best Barf liofilizuoti skanėstai

Liofilizuotų skanėstų ir maisto privalumai augintiniams ir jų šeimininkams 

  • 100% natūralūs;
  • Gamyboje naudojamos natūralios žaliavos: raumenų mėsa, organai, vaisiai ir daržovės.
  • Išsilaiko ilgiau nei švieži ar kitaip termiškai apdoroti skanėstai ir maistas;
  • Yra maistingesni;
  • Sudėtyje neturi konservantų, dažiklių ar skonio stipriklių;
  • Padeda sutaupyti laiko šeimininkams, kadangi liofilizuoto maisto nereikia nei virti nei atšaldyti;
  • Galima naudoti dvejopai: duoti augintiniui sausus gabaliukus arba juos sudrėkinti vandeniu;
  • Lengva nešiotis su savimi, patogu pasiimti į kelionę, papludimį ar žygius su augintiniu;
  • Liofilizuotų produktų nereikia laikyti šaldytuve arba šaldiklyje;
  • Liofilizuotų produktų gamyba yra tvaresnė už įprastą gyvūnams skirtą maistą. 

Perėjimas prie liofilizuotos mitybos

Jeigu jūsų augintinis yra maitinamas įprastu sausu ir šlapiu maistu, pereiti prie liofilizuotų produktų dietos reikia pamažu. Patartina pradėti nuo liofilizuotų žalios mėsos skanėstų, karts nuo karto duodant jų paskanauti dienos eigoje. 

Norėdami pradėti į savo augintinio racioną įtraukti ir liofilizuotą maistą, atsižvelkite į jo svorį ir tipinį aktyvumo lygį. Dauguma šunų gali greitai prisitaikyti prie liofilizuoto žalio maisto, tačiau rekomenduojama tai daryti palaipsniui, pradedant keisti įprasto maisto porcijos dalį 25%, o po kelių dienų į 40%. Visas perėjimo procesas gali trukti nuo savaitės iki 10 dienų tam, kad būtų išvengta bet kokių virškinimo problemų, su kuriomis gali susidurti jūsų augintinis.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad liofilizuotų produktų tinkamumas gali skirtis pagal augintinio dydį. Didelių veislių atstovams nebūtinai tiks tie patys produktai kaip mažų veislių augintiniams, todėl labai svarbu atsižvelgti į konkretaus gyvūno individualius poreikius. Nuolatos stebėkite savo augintinio svorį, galimą jo padidėjimą arba netekimą, nes tai reiškia, kad porcijų dydžius reikia pakoreguoti. 

Best Barf liofilizuoti skanėstai

Best Barf liofilizuoti produktai

PetCity parduotuvėse bei el.parduotuvėje galite įsigyti suomiško prekinio ženklo Best Barf produktus, kurie yra tinkami tiek šunims, tiek katėms. Best Barf produktų gamyboje naudojamos tik vietinės suomiškos žaliavos – šviežia mėsa ir žuvis, uogos ir daržovės. Asortimente rasite visą gausybę skirtingus augintinio mitybos poreikius atitinkančių produktų:

  • Su vištiena: natūralių vištienos kepenėlių, vištienos širdelių, vištienos skrandukų, vištų kakliukų.
  • Su ėriena: ėrienos inkstų, ėrienos plaučių, ėrienos kepenų, ėrienos širdžių bei ėrienos žarnokų.
  • Su arkliena: arklienos mėsos juostelių.
  • Su žuvimi: šprotų užkandukai.

Kiekviena 100 g Best Barf liofilizuotų skanėstų pakuotė atitinka apie 400 g šviežios mėsos. Visus Best Barf liofilizuotus skanėstus galima patiekti kaip įprastą RAW maistą. Juos galima duoti sausus ir traškius arba užpilti vandeniu ir palaukti 5 min, kol mėsos gabaliukai taps minkšti ir glotnūs.

Best Barf liofilizuoti skanėstai šunims ir katėms Rodyti visus

Blog:

  • Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Skaityti daugiau

  • Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Skaityti daugiau

  • Visavertė augintinių BARF mityba su maistu Mush Vaisto

    Visavertė augintinių BARF mityba su maistu Mush Vaisto

    Skaityti daugiau

  • Natūralus kaulų sultinys keturkojams: apsilaižys net išrankiausi

    Natūralus kaulų sultinys keturkojams: apsilaižys net išrankiausi

    Skaityti daugiau

  • Meilės irgi gali būti per daug: kokie skanėstai nuo stalo – tabu mūsų augintiniams?

    Meilės irgi gali būti per daug: kokie skanėstai nuo stalo – tabu mūsų augintiniams?

    Skaityti daugiau

Visos naujienos