Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

July 15, 2021

Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

Nenuoramos vabzdžiai gali kaip reikiant išerzinti ne tik žmones, bet ir mūsų augintinius. O kai kurių iš jų įkandimai gali būti pavojingi. Taigi kaip apsaugoti savo mylimus keturkojus, įžvalgomis ir patarimais dalinasi PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Gabrielė Pociūtė-Pipirienė

Ką daryti, jei augintiniui įgėlė bitė, vapsva? Ar reiktų iš anksto pasirūpinti apsauga, pavyzdžiui repelentais?

Pirmiausia reikėtų pradėti nuo to, kad gyvūnai nuolat vaikšto viską uostinėdami – taip jie susipažįsta su juos supančia aplinka. Dėl to, vabzdžių įkandimai dažniausiai yra pastebimi snukučio srityje, neretai kenčia ir pėdutės. Jeigu lauke netikėtai augintinis lyg niekur nieko pradeda cypti, kasytis snukutį ir įtariate, o galbūt ir matėte, jog įgėlė bitė, reikia ramiai apžiūrėti įkandimo vietą, ar neliko geluonies, jeigu taip – atsargiai jį ištraukti ir neleisti gyvūnui kasytis, nes kitu atveju gali atsirasti ir antrinė odos infekcija. Įgėlimo vietoje gali atsirasti guzelis ar tynis, tokiu atveju reikalingi raminantys, šaldantys kompresai. Jei yra daugiau negu vienas įgėlimas ant kūno, odai nuraminti galima naudoti gydomuosius dermatologinius šampūnus. Toliau lieka augintinio stebėjimas.

Kalbant apie apsaugines priemones, šiuo metu yra didelis pasirinkimas aerozolinių pagalbinių priemonių apsaugai nuo vabzdžių, tačiau jų veikimas daugiausiai yra nukreiptas į erkes, uodus, skruzdėles, mašalus, muses, o bitės, širšės, vapsvos tokiems purškalams yra nejautrios.

Keliaujant į miškingas vietoves arba prie vandens telkinių, kaip papildomą apsauginę priemonę galima naudoti aerozolius, turinčius permetrino. Svarbu atkreipti dėmesį, kad priemonės su permetrinu tinka tik šunims, o katėms ši medžiaga yra toksiška. PetCity parduotuvių asortimente taip pat yra ir įvairių aksesuarų su integruotu permetrinu, pavyzdžiui kaklo movos ar skarelės šunims, kilimėliai ir guoliai bei antklodės. Tokias priemones patogu naudoti išvykų į gamtą metu. Jos taip pat pasitarnauja ir namų terasoje ar žygių metu. 

Kokiais atvejais reiktų kreiptis į specialistus?

Kiekvienas organizmas yra labai individualus ir skirtingai reaguoja į tam tikrus alergenus. Reakcijos laipsnis priklauso nuo šuns imuninės sistemos ir vabzdžio tipo. Į veterinarijos gydytoją reikėtų kreiptis, jeigu augintiniui anksčiau yra buvę nepageidaujamų alerginių reakcijų, nebūtinai į vabzdžius, bet jei ir apskritai gyvūnas turi polinkį į alergijas ir yra jautrus, nes daugelis naminių gyvūnėlių, rodančių padidėjusį jautrumą vabzdžių įkandimams, taip pat paprastai yra jautrūs blusų ir erkių įkandimams, žiedadulkėms ir pelėsiui bei įvairiems maisto produktams.

Apsilankyti veterinarijos klinikoje reikėtų ir tuomet, jeigu bitė arba vapsva augintiniui įkando burnos ertmėje, kadangi kyla rizika kvėpavimo takų sutrikimų atsiradimui. Alerginė reakcija paprastai pasireiškia per 20 minučių nuo įkandimo, tačiau gali vėluoti ir pasireikšti tik po kelių valandų. Dėl to labai svarbu atidžiai stebėti savo augintinio būklę. 

Itin sunki reakcija – anafilaksinis šokas, gali būti mirtinas, todėl labai svarbu greitai reaguoti ir vykti į artimiausią veterinarijos kliniką vos tik pastebėjus šiuos požymius: atsiranda stiprus galvos, kaklo arba snukio tynis, atsiranda dilgėlinis bėrimas ant kūno, jaučiate, kad gyvūno kvėpavimas yra apsunkintas, girdisi švokštimas, kurio anksčiau nebuvo, atsiradus stipriam seilėtekiui, pasireiškus vėmimui, viduriavimui, koordinacijos sutrikimams ar traukuliams.

Kokie pavojai gali kilti augintiniui, jei jį sugelia uodai, ar kiti panašūs mašalai?

Daugelis naminių gyvūnėlių yra jautrūs baltymams, esantiems geliančių vabzdžių seilėse ar nuoduose. Jie gali gimti turėdami tam tikrą jautrumą arba, dažniausiai, jiems gali atsirasti jautrumas, jei jie daug kartų patiria tam tikrą vabzdžių įgėlimą.

Reikėtų vengti vabzdžių įkandimų, nes pakartotinai veikiant žalingiems baltymams ar toksinams, daugelis reakcijų sulig kiekvienu kartu sunkėja. Taip pat labai svarbu savo veterinarijos gydytojui pasakyti, jei jūsų augintiniui kada nors buvo rekacija į vabzdžių įgėlimus, kad ateityje būtų galima imtis prevencinių priemonių.

Alerginės reakcijos sugėlus uodams ar mašalams gali būti labai panašios, kaip ir sugėlus bitėms: bėrimas, tynis, niežulys, tačiau viskas priklauso nuo individualių organizmo savybių. Būtina pabrėžti ir tai, kad uodai ne tik gelia ir siurbia kraują, bet  gali pernešti rimtas infekcines ligas.

Blog:

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Skaityti daugiau

Visos naujienos