Naujųjų metų naktis: kaip augintiniui padėti įveikti fejerverkų baimę?

December 22, 2022

Naujųjų metų naktis: kaip augintiniui padėti įveikti fejerverkų baimę?

Artėjant didžiosioms metų šventėms, didelė dalis jautresnių augintinių šeimininkų pradeda nerimauti dėl Naujųjų metų nakties. Fejerverkų skleidžiamas triukšmas, didelis sambrūzdis gyvenamųjų namų rajonuose ir mieste, kitų šunų lojimas – visa tai gali kelti stresą augintiniui. Pasak šunų dresuotojos Žanos Penkauskienės, netinkamas šeimininkų elgesys naujųjų metų naktį gali pridaryti nemažai žalos ateityje, todėl šeimininkui yra labai svarbu tinkamai reaguoti ir suteikti savo augintiniui saugumą bei ramybę. Tačiau kaip tai padaryti ir ką svarbiausio reikia žinoti artėjant šventiniam laikotarpiui – apie viską šiame straipsnyje.

Pirmieji Naujieji – kaip augintiniui sukurti teigiamas asociacijas?

Jeigu auginate jauną gyvūną ir ši Naujųjų metų šventė jums bus pirmoji, rekomenduojame neprarasti budrumo. Net jeigu iš pažiūros ir atrodo, kad jūsų augintinis yra drąsus, smalsus ir nieko nebijantis, panika garsams gali išsivystyti vėlesniame amžiuje, todėl pirmosios asociacijos su tam tikrais dirgikliais (o ypač tokiais, kaip fejerverkai) yra be galo svarbios.

Pasak šunų dresūros mokyklos „Dog Punk" įkūrėjos bei LKD dresuotojos Žanos Penkauskienės, Naujųjų metų naktį su jaunu šuniuku reikėtų elgtis atsargiai: „Jūs nežinote, kaip jam seksis susitvarkyti su neįprastais dirgikliais, todėl jokiu būdu nerekomenduoju su keturkoju eiti į lauką intensyviai šaudant fejerverkams. Patarčiau vengti ir didelių susibūrimų mieste, tad geriausia su augintiniu būti patalpoje."

Panikuojančių neguosti, neimti į rankas

Fejerverkų skleidžiami garsai tiek mažyliams, tiek jau suaugusiems šunims gali kelti paniką, todėl šeimininko pareiga yra atidžiai stebėti, kaip šuo reaguoja į esamą situaciją. „Jeigu pastebite, kad šuo elgiasi neįprastai ir pasireiškia baimė, aš rekomenduočiau šeimininkus nebijoti ir patapti linksmintojais, „klounais": pradėkite bėgioti, džiaugtis, juoktis, žaisti! Pasiūlykite savo augintiniui jo maisto ar mėgstamų skanėstų – taip sukursite savo augintiniui kuo geresnes emocijas ir asociacijas", – rekomenduoja šunų dresuotoja Ž. Penkauskienė.

Jeigu matome, kad augintinį apima panika, rekomenduočiau jo neglostyti, neguosti, neapkabinėti, jokiu būdu, neimti į rankas. Priešingai, kur kas daugiau saugumo ir komforto gali suteikti žaidimai su maistu arba žaislais. Tuo tarpu, gailūs paglostymai šuniui tik patvirtins, kad tikrai yra ko bijoti", – priduria specialistė.

Nepalikite šuns vieno namuose, būkite šalia

Jeigu šuo yra suaugęs ir ankstesnės jo patirtys su fejerverkais buvo nekokios, Naujųjų metų naktį jokių būdu nepalikite savo augintinio vieno. Taip pat atsižvelkite ir į maitinimo grafiką: kadangi jums reikės kurti kuo geresnes asociacijas motyvuojant maistu, bus kur kas lengviau, jeigu šuo iki pasigirstant fejerverkų šūviams nebus maitinamas.

„Jeigu panika yra labai stipri ir panašėja į priepuolį, patariame nevedžioti augintinio tamsiuoju paros metu (tuomet, kai šaudo) ir jokiu būdu nevesti į lauką prieš pat Naujuosius metus. Fejerverkų šaudymo metu rekomenduojame su šunimi užsidaryti vonioje, atsisėsti ant grindų, paleisti ramią, klasikinę muziką (pavyzdžiui, J. S. Bachą) bei duoti jam skanėstais prikimštą žaislą", – pataria „Dog Punk" dresūros mokyklos įkūrėja Žana Penkauskienė.

Naujųjų metų nakčiai reikėtų ruoštis iš anksto

Daugelis šeimininkų daro didelę klaidą, kuomet ruoštis Naujųjų metų nakčiai pradeda likus vos kelioms valandoms iki fejerverkų antplūdžio. Pasak PetCity Domus Pro ordinatorės Miglės Bilevičiūtės, įvairūs preparatai bei feromonai yra veiksmingi juos pradėjus naudoti iš anksto, todėl jautresnių augintinių šeimininkai turėtų suklusti jau dabar.

„Norime perspėti, kad įvairios raminančios priemonės neveikia sedatyviai, jos palaipsniui ramina augintinių nervų sistemą, todėl jas rekomenduojame pradėti naudoti jau ir prieš šventes. Idealiausias laikotarpis būtų savaitė ar bent jau 3 dienos iki numatomo streso. Pradėjus naudoti tą pačią dieną priemonės gali nebūti tokios veiksmingos", – sako PetCity Domus Pro ordinatorė.

Pašnekovei antrina ir PetCity Domus Pro klinikos gydytoja Rugilė Ivoškaitė. Pasak jos, ruoštis Naujųjų metų nakčiai svarbu iš anksto dėl to, kad atrastumėte labiausiai savo augintiniui tinkamas raminančias priemones.

„Raminančių priemonių pasirinkimas augintiniams yra tikrai labai platus: feromonų sklaidytuvai namams, purškikliai, tabletės, geriamosios suspensijos, antkakliai. Todėl rinktis siūlome pagal augintinio rūšį ir problem, kurią norite išspręsti. Pavyzdžiui, jeigu jūsų katė niekada nenešiojo antkaklio, jai irgi gali būti nepažįstama bei kelti papildomą diskomfortą. Lygiai taip pat kelti stresą gali ir tablečių sudavimas. Tokiu atveju, nusiraminimui labiau tiks difuzorius ar geriamoji suspensija", – pabrėžia PetCity Domus Pro klinikos gydytoja Rugilė Ivoškaitė.

Feromonai gali būti pravartūs ir katėms

Pasak PetCity Domus Pro klinikos gydytojos Rugilės Ivoškaitės, fejerverkų triukšmas, staigūs šaudymo garsai augintinius gali stipriai išgąsdinti, nes tai nėra jiems įprastas garsas. „Katės dažniausiai yra dar jautresnės nei šunys. Verta žinoti, kad kai kurioms katėms (ypač gyvenančioms namuose) stresą kelia net ir menkiausi pasikeitimai jų kasdienybėje, dėl tos priežasties ir šventinis triukšmas jas dažniausiai paveikia labiau."

Kolegė PetCity Domus Pro klinikos ordinatorė priduria, kad mėsėdžiai, tame tarpe šunys ir katės turi turbūt geriausiai išvystytas ir labai skirtingas feromonus išskiriančias liaukas: „Galima sakyti, jog šuo yra pilnas feromonų, pradedant nuo nosies galiuko iki uodegos. Mūsų siūlomų ADAPTIL/FELIWAY feromonų sudėtyje yra šunų/kačių raminamojo feromono sintetinė versija, dėl to jis gali būti naudojamas su baime susijusioms elgesio problemoms, tokioms kaip staigių ir stiprių garsų baimė (fejerverkai, griaustinis), kelionių baimė, su atskyrimu susijusios problemos, naujo šeimos nario atsiradimas, kontroliuoti."

Tad jeigu jūsų augintiniui pasireiškia baimė neįprastiems garsams arba praėjusiais metais jis itin išsigando fejerverkų, šiemet rekomenduojame tam pradėti ruoštis jau dabar! Užsukite į PetCity klinikas ir pasikonsultavę su veterinarijos vaistininkais bei gydytojais raskite geriausiai jūsų gyvūnui tinkantį sprendimą!

Blog:

  • Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • „Mission Forever Friend“ iniciatyvos finišas –  2110 maisto porcijų beglobiams gyvūnams jau pasiekė prieglaudą

    „Mission Forever Friend“ iniciatyvos finišas –  2110 maisto porcijų beglobiams gyvūnams jau pasiekė prieglaudą

    Skaityti daugiau

  • PetCity Klaipėda plečiasi: dvigubai didesnė parduotuvė, dvigubai daugiau prekių, platesnis veterinarinių paslaugų spektras

    PetCity Klaipėda plečiasi: dvigubai didesnė parduotuvė, dvigubai daugiau prekių, platesnis veterinarinių paslaugų spektras

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

Visos naujienos