Kraujasiurbės erkės jau tyko keturkojų: kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

March 10, 2020

Kraujasiurbės erkės jau tyko keturkojų: kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

Pavasarį pabunda ir sužaliuoja gamta, tačiau šylant orams iš žiemos miego pakyla ir erkės. Ir jei dažniausiai jos Lietuvoje aktyvios tapdavo kovą, neįprastai šilta žiema šiemet jas išbudino gerokai anksčiau – pavojingos kraujasiurbės jau taikosi į keturkojus, erkių sezonas jau prasidėjo.

Pavasarį pabunda ir sužaliuoja gamta, tačiau šylant orams iš žiemos miego pakyla ir erkės. Ir jei dažniausiai jos Lietuvoje aktyvios tapdavo kovą, neįprastai šilta žiema šiemet jas išbudino gerokai anksčiau – pavojingos kraujasiurbės jau taikosi į keturkojus, erkių sezonas jau prasidėjo.

Jau vasarį buvo užfiksuota nemažai susirgimų erkiniu encefalitu atvejų, augintinių pasaulyje geriau žinomų kaip babeziozė. Todėl laikas pasirūpinti savo keturkojo apsauga. Apie tai, kokias priemones naudoti, kaip efektyviai apsaugoti po miškus ir pievas vedžiojamus šunis, atsako „PetCity“ veterinarijos klinikos gydytoja Renata Balčiūnaitė.

„Pirmieji erkiniai susirgimai šiemet diagnozuoti gana anksti – tai lemia šiltesni nei įprasta orai. Erkės nemiega, o kadangi žiemos šiemet beveik nebuvo, jos tapo aktyvios gerokai anksčiau. Saugotis reikia pradėti nedelsiant, erkės jau pabudo ir žolynuose tyko mūsų augintinių“, – sakė gydytoja.

Pagrindinės erkių pernešamos ligos – babeziozė (piroplazmozė), boreliozė (Laimo liga), anaplazmozė, erlichiozė. Susirgus, pirmieji simptomai gali pasireikšti žaibiškai greitai – augintinis pasijunta prastai jau per pirmas keturias valandas, nors kai kuriais atvejais blogumas atsiranda praėjus ir parai po įkandimo.

„Labai svarbu vos kilus įtarimams, kaip įmanoma greičiau augintinį atvežti veterinaro apžiūrai. Jei šeimininkas netrunka atpažinti simptomus, būdingus erkių pernešamoms ligoms ir laiku kreipiasi į gydytoją, tikėtina, kad liga praeis be komplikacijų, tačiau neretai tenka kovoti ir su pasekmėmis. Kartais, deja, augintinių – ypač uždelsus diagnozuoti ligą, ar vyresnių šunų išgelbėti net nepavyksta“, – sakė R.Balčiūnaitė.

Tarp dažniausiai pasitaikančių babeziozės komplikacijų – inkstų nepakankamumas, mažakraujystė, gelta. Susirgus kitoms ligoms tinsta sąnariai, atsiranda temperatūrų šuoliai, gali pasireikšti įvairūs neurologiniai simptomai.

Todėl norint išvengti ligų, būtina imtis apsaugos priemonių – jų šiais laikais yra pačių įvairiausių. „Efektyviausios – tabletės nuo erkių, atsiradus joms, susirgimų gerokai sumažėjo. Tačiau tai nereiškia, kad kitos priemonės prastesnės – kai kurie šeimininkai savo augintiniui renkasi ant odos lašinamus lašiukus, kitiems pakanka antkaklio. Ką konkrečiu atveju rinktis, priklauso ir nuo augintinio veislės, ir nuo vietos, kurioje jis gyvena, taip pat – ar šeimoje yra mažų vaikų“, – kalbėjo veterinarė.

Pasak jos, neretai augintinių šeimininkai baiminasi įvairių kalbų ir mitų apie tai, kad tablečių organizmas gali netoleruoti ir padaryti žalos, tačiau baimintis esą reiktų labiau dėl erkių sukeliamų ligų – šios gerokai pavojingesnės.

„Į kiekvieną vaistinį preparatą gyvūno organizmas gali sureaguoti individualiai: vieni gyvūnai prasčiau toleruoja tabletes nuo kirminų, kitiems gali atsirasti alergija dėl lašiukų. Yra ir veislių, kurioms apskritai vaistus reikia naudoti labai atsargiai. Tarp jų – koliai, aviganiai“, – sakė R.Balčiūnaitė.

Tiesa, rinkoje yra ir apsisaugojimo priemonių, kurios jokio pašalinio poveikio augintiniui nesukelia, tai gintariniai karoliai, ant odos lašinamas eterinis aliejus. Tačiau, veterinarės teigimu, šių preparatų poveikis – labai abejotinas, jie negarantuoja apsaugos nuo kenksmingų parazitų.

„Deja, jokie liaudiški būdai neapsaugos augintinio nuo galimai mirtinų erkių pernešamų ligų. Visada paklausiu šeimininkų: kuri blogybė yra blogesnė? Ar mirti nuo erkės įkandimo ar skirti efektyvią apsaugą? Tai dažnai padeda apsispręsti rinktis efektyvias ir visame pasaulyje mokslininkų ir gyvūnų mylėtojų pripažintas apsaugos priemones. Labai norėčiau, kad nuo mirtį nešančių parazitų būtų homeopatiniai lašiukai, tačiau visos rinkoje esančios efektyvios priemonės yra vaistai“, – komentavo R.Balčiūnaitė.

Renkantis, kurią priemonę naudoti, ji rekomendavo pasitarti su veterinarijos gydytoju, kuris patars, kas geriausiai tinka augintiniui pagal jo veislę, gyvenimo būdą ir vietą. O jei reikia, galima taikyti ir dvigubą apsaugą – naudoti, pavyzdžiui, tabletes arba lašiukus arba tabletes ir antkaklį.

Gydytoja taip pat primena, kad „PetCity“ klinikose šeimininkai gali rasti efektyvias ir visame pasaulyje pripažintas priemones nuo erkių ir blusų. Čia klinikų specialistai visada patars, kurios priemonės geriausiai tinka kiekvienam keturkojui draugui.

„Su tinklaraščio įrašu susijusios prekės“

Blog:

  • Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

    Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

    Skaityti daugiau

  • Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

    Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

    Skaityti daugiau

  • Antiparazitinės priemonės jauniems šuniukams ir kačiukams: kurias ir kada galima pradėti naudoti?

    Antiparazitinės priemonės jauniems šuniukams ir kačiukams: kurias ir kada galima pradėti naudoti?

    Skaityti daugiau

  • Kaip apsaugoti augintinius nuo erkių ir kitų kraujasiurbių: pataria veterinarijos gydytoja

    Kaip apsaugoti augintinius nuo erkių ir kitų kraujasiurbių: pataria veterinarijos gydytoja

    Skaityti daugiau

  • Veterinarai vos spėja suktis: pabudusios erkės kelia mirtiną pavojų

    Veterinarai vos spėja suktis: pabudusios erkės kelia mirtiną pavojų

    Skaityti daugiau

Visos naujienos