Kačių vedžiojimas lauke: kokie egzistuoja mitai ir ar jie pagrįsti?

May 13, 2021

Kačių vedžiojimas lauke: kokie egzistuoja mitai ir ar jie pagrįsti?

Pastaruoju metu lauke vis dažniau pastebimi už pavadėlio vedžiojami ne tik šuneliai, bet ir didieji namų karaliai – katinai. Socialinėje medijoje galima matyti netgi atvejus, kuomet katės kartu su savo šeimos nariais kartu keliauja po įspūdingas keliones (@henrythecoloradodog – vieni iš jų). Visa tai tikrai skatina susimąstyti: galbūt tikrai katės fizinei ir psichinei sveikatai pasivaikščiojimai lauke yra naudingi?

Visgi ši tema yra gana kontraversiška, sulaukianti daug „už“ ir „prieš“, todėl šiame straipsnyje pabandysime papasakoti, kodėl pasivaikščiojimai gali būti naudingi, ir pateikti informaciją, kokiais atvejais tai ne itin tinka ūsuotiesiems augintiniams.

Katėms, kaip ir kitiems gyvūnams, grynas oras ir saulė yra svarbu

Kaip teigia ilgametė škotų nulėpausių ir stačiaausių kačių veisėja Greta Medelienė, saulė, grynas oras yra reikalingas visiems augintiniams. Visgi lauke katėms egzistuoja nemažai pavojų, kurių tikrai nevertėtų praleisti pro akis:

„Kadangi katės yra prijaukintos, tai išleidimas be priežiūros yra lygus vaiko palikimui ant šaligatvio pažaisti. Be to, naminės katės neturi tokios savisaugos kaip laukinės, todėl mašinos, įvairios pjautynės tarpusavyje gali joms būti pražūtingos. Taip pat egzistuoja įvairūs žiurknuodžiai, pesticidai, katei užtenka pėdute juos paliesti ir ji beprausdama save labai greit gali apsinuodyti. Verta paminėti ir tai, jog kieme yra daug sergančių benamių kačių ir bet koks kontaktas gali sukelti susirgimus. O kur dar visokios peštynės, užterštas smėlis, parazitai, šunys. Visgi į gryną orą gyvūnui reikia, todėl šeimininkas turi užtikrinti jam saugumą.“

Lauke judančioms katėms – mažesnė nutukimo rizika

Apie lauko naudą ir ten gręsiančius pavojus kalbėjome ir su „PetCity“ veterinarijos klinikos gydytoja, International Society of Feline Medicine (ISFM) narė Laima Naugžemiene. Anot jos, kačių vedžiojimo lauke klausimas yra dviprasmiškas: viena vertus, jos yra puikiai prisitaikiusios gyventi namie, kita vertus laukas yra naudingas kačių fizinei ir emocinei sveikatai.

„Šiuo klausimu mano nuomonė labai dviprasmiška. Iš vienos pusės, didžioji dalis kačių populiacijos yra puikiai prisitaikiusios gyventi namie ar bute, lauką matydamos tik nuo palangės ir tame nėra nieko blogo. Iš kitos pusės, gyvenant bute, katėms nėra suteikiama pakankamai stimulo, jos pripranta prie ramios dienos tėkmės ir smarkiai aptingsta, dėl ko daugeliui kačių gali grėsti nutukimas. Iš prigimties katės yra labai veiklūs ir aktyvūs gyvūnai ir jeigu jų gyvenime nėra pakankamai jaudulio, jos nutolsta nuo savo prigimtinio smalsumo ir tampa „sofos pagalvėlės“,  – teigia veterinarijos gydytoja L. Naugžemienė.

Pasak ne vienerius metus kačių sveikatą ir psichologiją analizuojančios gydytojos, ėjimas į lauką patenkina tokius prigimtinius katės poreikius kaip fizinis aktyvumas, medžioklė, nepastovumas ir smalsumas.

„Be to, daug judančioms katėms ne taip gresia viršsvorio problemos, pastovi fizinė mankšta teigiamai veikia visą judėjimo aparatą, o jaudulys ir emocijos praturtina protinę smegenų veiklą. Į lauką periodiškai išeinančių kačių nevargina nerimo sutrikimai, perdėta baimė ar tingulys“, – priduria „PetCity“ klinikos veterinarė.

Lauke tykantis pavojai, kurių išvengti padeda pavadėlis

Straipsnio pradžioje minėjome keletą pavojų, su kuriais katės gali susidurti lauke, tačiau „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja L. Naugžemienė pažymi ir dar keletą, kurių nevertėtų pamiršti:

„Pavojų gamtoje yra pakankamai daug ir įvairių. Todėl net kartais leidžiant katės į lauką, reikėtų pasirūpinti kasmetiniu vakcinavimu nuo infekcinių ligų, priemonėmis nuo endoparazitų (helmintų) ir ektoparazitų (erkių, blusų). Taip pat augintinis turėtų būti su identifikavimo čipu, geriausiu atveju ir su graviruotu pakabuku ar antkakliu. Pavojų kelia ir išaugusi traumų tikimybė, pabėgimo galimybė bei kiti gyvūnai, tarp jų ir laukinės katės, kurios gali būti daugelio infekcinių ligų nešiotojos. Taip pat reikėtų pasirūpinti augintinio kastracija, kad nebūtų nepageidaujamo nėštumo ar hormonų vedamo klaidžiojimo-patelių ieškojimo. Visgi rekomenduočiau kates vedžioti su pavadėliu (katėms pritaikyti pavadėliai dažniausiai būna kur kas ilgesni už šunų), taip sumažėja pabėgimo rizika.“

Tiesa, yra žmonių, kurie gyvendami nuosavų namų kiemuose namines kates paleidžia be priežiūros. Verta atminti, jog tokiais atvejais taip pat gali kilti daug minėtų pavojų, todėl rekomenduojama įrengti specialų didelį aptvarą, kuriame katei nekiltų jokios grėsmės (kaip pavyzdžiui, laukinių kačių puldinėjimai).

Katės taip pat gali sukelti pavojų gamtai

Būtų klaidinga galvoti, kad tik katėms gali kilti pavojus išleidus jas į lauką. Kaip sako gydytoja L. Naugžemienė, pačios katės irgi gali pridaryti žalos gamtai ir ekologijai.

„Svarbu paminėti, kad ne tik kačių tyko pavojai lauke, bet ir pačios katės kartais gali pridaryti nemažai žalos gamtai, ekologijai. Į lauką laisvai vaikščioti paleidžiamos katės dažnai intensyviai medžioja, o lengviausiai joms pasiekiami yra jauni paukščiukai, paukščių perėjimo metu. Paukščių jaunikliai dar būna per jauni apsiginti nuo plėšrūnų, tad dažnai atsiduria katės nasruose“, –  sako „PetCity veterinarijos gydytoja.

Ne visos katės gali keliauti į lauką

Visgi toli gražu ne visos katės gali eiti į lauką. Bailesnių kačių arba lauko patirties neturinčių vyresnių kačių į lauką vesti nerekomenduojama. Pasak L. Naugžemienės, dėl išgąsčio katės gali bėgti nesustodamos ilgą laiką, o dėl susijaudinimo likti pasislėpusios vienoje vietoje net iki dviejų parų. Tokiu atveju augintinį būna sudėtinga surasti ar prisikviesti.

Tiesa, egzistuoja gana paplitęs mitas, jog pradėtos į lauką vedžioti katės yra labiau linkusios pabėgti iš namų. Visgi veterinarijos gydytojos teigimu, į lauką vedžiojamos katės yra pripratusios ir grįžti namo – jos žino kelią atgal, ir kad ten jų laukia pašaras bei šilta lova: „Tad net jeigu ir išsmunka pro atidarytas duris ir jeigu neatsitinka koks nenumatytas nutikimas, jos sugrįžta. Visgi kai katė į lauką išbėga pirmą kartą, kyla rizika, jog ji kažko išsigąs ir pabėgs toliau, pasiklys arba iš bailumo kažkur pasislėps ir nenorės išlysti.“

Šunų ir kačių vežiojimo nevertėtų lyginti

Kita mūsų kalbinta pašnekovė – Lina Aleksiūtė, kurios augintinis vardu Katinas jau metus kartu su šeimininkais vaikštinėja į lauką. Iš pradžių Katinas prie lauko su šeimininkų priežiūra pratinosi nuosavo namo kieme, o kiek vėliau prasidėjo kiek ilgesni jo žygiai su pavadėliu.

„Iš pradžių gulėdavo pakritęs – niekur nenorėdavo eiti. tada po truputį pradėjo vaikščioti. Nutoldavom gal 5 metrus nuo namų, kol galiausiai jis priprato prie garsų ir kai kurių dirgiklių. Visgi jeigu kieme pamatome kokį kitą gyvūną, streso Katinui stengiuosi nesukelti, tiesiog pasiimu jį į rankas, nunešu toliau, kad nepamatytų ir neišsigąstų“, – pasakoja pašnekovė.

Lina augina ne tik katiną, bet ir šunį, todėl užklausėme jos, kuo skiriasi šių dviejų gyvūnų vedžiojimas lauke:

„Manau, jog skiriasi daugeliu dalykų. Šunys labiau socializuoti gyvūnai – jų tokia prigimtis. Jiems patinka eiti, sveikintis, uostyti ir t.t. Pramoga ir šuniui, ir žmogui. Mes kartu su šunimi mokomės visokių dresūros dalykų, žaidžiame. O katinas nori tiesiog eiti niekieno netrukdomas, jam rūpi tik jo reikalai, o tu –  vergas, eik iš paskos. Tai čia manau didžiausias skirtumas.“

Pratinti katę prie lauko reikėtų nuosekliai ir apsišarvuojant kantrybe

Mūsų veterinarijos gydytoja teigia, jog kaip ir bet kokio gyvūno dresūroje, pratinant kates prie lauko reikėtų pratinti iš lėto ir po truputį.

„Kai kurios katės iš prigimties yra bailios. Pavadėlis bei antkaklis katei turėtų teikti geras emocijas –  pratinti prie jo reikėtų iš pradžių namie trumpam uždedant, vis palepinant skanėstais ir pažaidžiant. Palaipsniui galima ilginti buvimo su pavadėliu laiką. Išmokus į pavadėlį nežiūrėti kaip į priešą, galima jau eiti ir lauką“, - pokalbį užbaigia veterinarė L. Naugžemienė.

Blog:

  • Naujųjų metų naktis: kaip augintiniui padėti įveikti fejerverkų baimę?

    Naujųjų metų naktis: kaip augintiniui padėti įveikti fejerverkų baimę?

    Skaityti daugiau

  • Šunų sporto salė – puikiai iškraunanti veikla bet kurios veislės keturkojui

    Šunų sporto salė – puikiai iškraunanti veikla bet kurios veislės keturkojui

    Skaityti daugiau

  • 150 skirtingų veislių šunų aikštelėje – bet ar tai yra tikroji socializacija?

    150 skirtingų veislių šunų aikštelėje – bet ar tai yra tikroji socializacija?

    Skaityti daugiau

  • „Nelįsk prie mano maisto!” – kaip identifikuoti ir spręsti šuns resursų saugojimo problemą?

    „Nelįsk prie mano maisto!” – kaip identifikuoti ir spręsti šuns resursų saugojimo problemą?

    Skaityti daugiau

  • Sunkiai sekasi šunį išmokyti komandų? Stebėkite, ką gali socialinių tinklų žvaigždė – triušis Jūris!

    Sunkiai sekasi šunį išmokyti komandų? Stebėkite, ką gali socialinių tinklų žvaigždė – triušis Jūris!

    Skaityti daugiau

Visos naujienos