Holterio monitoravimas - inovatyvi širdies ligų diagnostika

July 20, 2022

Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

PetCity Domus Pro klinikoje – vienintelėje Lietuvoje atliekama ambulatorinė elektrokardiografija (kitaip dar vadinama Holterio monitoravimu). Tai ilgalaikis kardiogramos užrašymo metodas pacientui būnant namuose, lauke ar užsiimant kita jam įprasta, kasdiene veikla. Kuo šis tyrimas svarbus ir kokioms veislėms jis turėtų būti atliekamas profilaktiškai – apie visa tai pasakoja PetCity klinikos vet. gydytojas-kardiologas Laimutis Paulauskas.

Šio tyrimo svarba

Pasak veterinarijos gydytojo L. Paulausko, ambulatorinė elektrokardiografija veterinarinėje medicinoje yra naudinga dėl trijų pagrindinių priežasčių:

  1. Veislei būdingų ligų profilaktikai ir stebėsenai;
  2. Norint aptikti aritmijas, kurios atsiranda nebūnant klinikoje (pvz.: jeigu gyvūnas netenka sąmonės ar netoleruoja fizinio krūvio tik tam tikru paros metu);
  3. Diagnozuotų aritmijų gydymo efektyvumui vertinti.

Veislei būdingų ligų profilaktika

Kaip pastebi L. Paulauskas, pastaruoju metu širdies nepakankamumo problemos diagnozuojamos vis didesniam dobermanų veislės šunų skaičiui. Deja, tokie keturkojai dažnai neišgyvena nė savaitės nuo pirminio vizito arba gaišta tiesiog kabinete, nes liga yra per stipriai pažengusi, o ankstyva profilaktika nebūna atliekama.

„Dobermanų ir bokserių širdies ligos yra lėtai progresuojančios (dobermanų latentinis (besimptomis) periodas yra nuo 1 iki 3 metų), tačiau pasireiškus simptomams liga dažniausiai būna itin pažengusi ir vaistai ne visuomet gali duoti efektą. Dobermanams širdies ligą nustačius laiku (besimptomėje) stadijoje šunį galima išlaikyti ~12 mėn ilgiau iki pasireikš širdies nepakankamumo simptomai“, – sako PetCity Domus Pro gydytojas Laimutis Paulauskas.

Kaip teigia veterinarijos gydytojas, dobermanų dilatacinė kardiomiopatija – tai širdies liga, kuri susideda iš dviejų stadijų:

Ikiklinikinė – tai pirminė stadija, kuomet šuo neturi klinikinių simptomų, tačiau pastebimi aritmijos ir/arba širdies išsiplėtimo požymiai. Galima staigi mirtis.

Klinikinė – tai širdies nepakankamumo stadija, kuomet šuns plaučiuose pradeda kauptis skysčiai. Galimas sąmonės netekimas, staigi mirtis.

Prie rizikos veislių yra priskiriami jauni vokiečių aviganiai iki 2 metų amžiaus, kurie gali gaišti staiga po fizinio aktyvumo ilsintis arba miegant, taip pat leonbergeriai, rodezijos ridžbekai, labradoro retriveriai. Jei veisimo linijoje buvo staigių mirčių ir/ar alpimų/fizinio krūvio netoleravimo tai yra indikacija holterio monitoringui. 

Dobermanų kardiomiopatija Europoje siekia 58%

„Yra nustatyta, jog dobermanų kardiomiopatija Europoje serga 58% visų šios veislės atstovų. Ikiklinikinė dobermanų kardiomioaptijos forma gali pasireikšti nuo 2 metų amžiaus, o vidutinis dobermanų kardiomiopatijos sergamumo amžius yra 5-7 metai“, – teigia vet. gydytojas L. Paulauskas.

PetCity specialistas pažymi, kad dobermanų kardiomiopatija yra ypatinga tuo, jog turi itin didelę staigios mirties riziką dėl pasireiškiančios aritmijos, kurią aptikti klinikoje, atliekant 5-10 min. elektrokardiogramą, yra sudėtinga:

„Net ir radus vieną ar kelis priešlaikinius širdies susitraukimus klinikoje, negalima tiksliai nustatyti, ar šuo tikrai serga, nes tai nenusako aritmijos agresyvumo laipsnio (t.y. kokią grėsmę ji kelia gyvybei). Tačiau būtent tam pasitarnauja holterio monitoravimas. Remiantis Europos veterinarinės kardiologijos asociacijos išleistomis gairėmis (European Society of Veterinary Cardiology screening guidelines for dilated cardiomyopathy in Doberman Pinschers) dobermanų pinčeriai per 24 valandas turi turėti ne daugiau kaip 50 priešlaikinių širdies susitraukimų (ekstrasistolių). Jeigu priešlaikinių širdies susitraukimų skaičius yra nuo 50 iki 300 per 24 valandas, šuniui galima nustatyti ikiklinikinę dobermanų kardiomiopatijos stadiją. Šių ritmo pakitimų klinikoje gali nepavykti „užfiksuoti” o echokardiografinis (echoskopinis) tyrimas gali nerodyti pakitimų.“

Tam tikrų veislių atstovai turi būti tikrinami kasmet

Ir nors šiuo metu Lietuvoje yra itin plačiai paplitęs echokardiografijos tyrimas, pasak gydytojo L. Paulausko, jis nėra pakankamas norint iš anksto nustatyti kai kurias širdies ligas.

„Pasaulinėje praktikoje dobermanai echokardiografiniu ir 24 valandų holterio monitoravimo tyrimu turėtų būti tikrinami profilaktiškai nuo 2 metų amžiaus. Tuo tarpu vokiečių dogams ir bokseriams tokius tyrimus reikėtų atlikti nuo 3 metų amžiaus kasmet. Atliekant tik vieną iš šių tyrimų profilaktika nėra pilna ir liga gali likti nepastebėta“, – sako PetCity veterinarijos gydytojas-kardiologas.

„Tyrimus atlikti rekomenduojama kasmet, kadangi vienkartinė patikra negarantuoja, jog liga neišsivystys vėlesniame amžiuje (pvz.: po 2 metų ar vėliau)“, – priduria gydytojas.

Be to, bokseriams, kuriuos planuojama veisti, pirmąjį echokardiografinį tyrimą dėl įgimtų ligų (pvz. aortos stenozės) reiktų atlikti ne anksčiau kaip 12 mėnesių amžiaus. Vėliau nuo 3 metų amžiaus kasmet rekomenduojama atlikti profilaktinius echokardiografijos ir holterio monitoravimo tyrimus dėl miokardo ligų“, – priduria L. Paulauskas.

Taip pat holterio monitoravimas yra rekomenduojamas visiems pacientams, turėjusiems sinkopės (sąmonės praradimo epizodų) ir pacientams, kuriems skiriamas gydymas dėl prieširdžių virpėjimo ar kitokių aritmijų – tyrimas padeda įvertinti jų gydymo efektyvumą.

Kaip atliekamas holterio monitoravimo tyrimas?

Visų pirma, svarbu paminėti, kad holterio tyrimas pacientui nėra skausmingas ir augintinis gali su uždėtu holterio monitoriumi užsiimti įprasta dienos veikla.

„Pirmiausiai, gyvūnui yra praskutamas kailis krūtinės srityje. Ant išskusto ploto odos, klijuojami davikliai. Priklijuojami davikliai laidu sujungiami su holterio monitoriumi ir pacientas yra aprengiamas rūbeliu, kad davikliai būtų pritvirtinti. Pati uždėjimo procedūra trunka apie 20-40 minučių ir pacientas išleidžiamas namo. Namuose su holterio monitoriumi keturkojis gali užsiimti praktiškai visa jam įprasta veikla, išskyrus pasivaikščiojimus lietuje ir maudymąsi vandenyje“, – sako veterinarijos gydytojas-kardiologas L. Paulauskas.

Gydytojas dalinasi atveju, kuomet ~5 metų amžiaus kalytės vardu Ausytė šeimininkai kreipėsi dėl augintinės sąmonės netekimo fizinio aktyvumo metu:

„Atlikus echokardiografinį tyrimą radome nežymiai išsiplėtusius abu prieširdžius ir pavienius polimorfinius priešlaikinius skilvelinius kompleksus (skilvelines ekstrasistoles). Atlikus Holterio monitoringą likus valandai iki tyrimo pabaigos, katė vėl nualpo dėl 40 sek trukmės skilvelinės tachikardijos paroksizmo. Taip patvirtinome aritmogeninę dešiniojo skilvelio kardiomiopatiją.“

Taigi, holterio monotoringas veterinarinėje kardiologijoje yra nepamainoma priemonė įvairių širdies ligų nustatymui bei profilaktikai. Pasaulinėje praktikoje šis metodas yra plačiai naudojamas, todėl džiugu, jog Lietuvoje, PetCity klinikoje pacientams yra suteikiamas naujausias ir pažangiausias kardiologinių ligų gydymas.

Blog:

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Brachicefalai – mieli „kriuksiukai“ ar vargstantys augintiniai?

    Brachicefalai – mieli „kriuksiukai“ ar vargstantys augintiniai?

    Skaityti daugiau

Visos naujienos