Draugiški gyvūnams paplūdimiai: yra Lietuvoje, bet Latvija ir Estija – taip pat svetingos

June 18, 2021

Draugiški gyvūnams paplūdimiai: yra Lietuvoje, bet Latvija ir Estija – taip pat svetingos

Taip ilgai lauktas vasaros sezonas prasidėjo, o tai reiškia, kad pagaliau galime keliauti prie vandens telkinių ir taip mėgautis vasaros teikiamais malonumais. Kasdien bendraudami su savo klientais tikrai žinome, jog didelė dalis jūsų tikrai mėgsta tai daryti kartu su savo augintiniais.

Prieš gerus penkerius metus atostogauti su augintiniu atrodė misija „neįmanoma“, tačiau šiandien situacija tikrai kitokia: apgyvendinimo paslaugas teikiančių įmonių požiūris šiuo klausimu tapo liberalesnis, dažna kavinė taip pat maloniai priima klientus su augintiniais, o kur dar specialiai šunims skirti paplūdimiai, kuriuose augintiniai gali nieko nekliudomi mėgautis vasara! Šiame straipsnyje juos ir pristatysime.

Smiltynės gyvūnų paplūdimys

Persikėlus per Kuršių marias, už moterų pliažo link pietinio molo jau kelerius metus yra įsikūręs Smiltynės gyvūnų paplūdimys. Šis paplūdimys pasižymi be galo švelniu smėliu, švariu jūros dugnu, tad taškytis tarp bangų čia bus linksma ne tik keturkojams, bet ir jų šeimininkams.

Tiesa, ne klaipėdiečiams turbūt svarbu priminti, jog norint patekti į Smiltynę, reikia persikelti keltu. Manome, kad tai dar labiau praturtins jūsų išvyką ir bus šuniui nauja, nuotykių pilna patirtis. 

Pirmosios Melnragės gyvūnų paplūdimys

Tai dar vienas Klaipėdos savivaldybės įrengtas šunų paplūdimys, kurį galima rasti visiškai prie pat Molo automobilių stovėjimo aikštelės. Tiesa, lyginant su Smiltynės paplūdimiu, tikėtina, jog jame sutiksite kiek daugiau žmonių: šis pajūrio ruožas – aktyvaus poilsio zona, kurioje dažnai renkasi jėgos aitvarų gerbėjai, taip pat yra įsikūrusios kelios labai populiarios kavinės, gausu ir vaikštinėjančių link pagrindinio Molo pusės.

Tad jeigu norite leisti laiką aktyviai, susitikti su kitais šunimis, žmonėmis, su jais bendrauti, o po visko išgerti kavos nuostabioje kavinukėje – ši vieta tikrai yra jums. Svajojantiems apie saulės vonias ramybės oazėje ir nesibaigiančias maudynes, rekomenduotume rinktis Smiltynės paplūdimį.

Palangos paplūdimys

Pats naujausias ir kone labiausiai šalies poilsiautojų reikalautas paplūdimys, įsikūręs apie 8 km nuo Palangos centro – Nemirsetoje. Šiame paplūdimyje, panašiai kaip ir Smiltynėje, rasite tikrą ramybę – žmonių čia mažai, o ir pats pliažas šiek tiek primena laukinį, nors yra ir nutiesti takeliai, ir įrengtos persirengimo kabinos – viskas, ko reikia.

Tiesa, gali būti kiek sudėtingiau šį paplūdimį pasiekti neturint automobilio, kadangi jis yra tarp Karklės ir Palangos. Tačiau jeigu jūs su savo keturkojų mėgstate ilgus pasivaikščiojimus, problemų kilti neturėtų.

Šuo paplūdimyje

Nidos paplūdimys

Neringą galima laikyti viena augintiniams draugiškiausių pajūrio zonų. Kodėl taip teigiame? Ogi Neringos savivaldybė pirmoji Lietuvoje įkūrė augintiniams skirtą 100 metrų pajūrio ruožą, kurį galima rasti šiaurinėje Nidos paplūdimio dalyje.

Tiksliai šį paplūdimį rasite paspaudę šią nuorodą.

Laukinės, paplūdimio statuso neturinčios teritorijos

Nedaugelis žino, kad egzistuoja pajūrio ruožų, kurie neturi viešojo paplūdimio statuso. Pajūrio regioninio parko direkcijos atstovo Erlando Paplauskio teigimu, Klaipėdos rajonui priklausančios pajūrio teritorijos dalyje, jūros paplūdimio zonoje, kuri neturi pliažo statuso, galioja bendros gyvūnų laikymo taisyklės kaip ir visos savivaldybės teritorijoje: šunys turi vaikščioti su pavadėliu, jų išmatos privalo būti surenkamos. Jeigu papalūdimyje yra ženklas, draudžiantis lankytis su šunimis, jo privalu paisyti.

Taigi, ieškokite labiau laukinių, daugiau nuo žmonių nutolusių paplūdimių, ir juose pagal visas savivaldybės šunų vedžiojimo taisykles, galėsite leisti poilsį su savo augintiniais niekieno netrukdomi.

Pabodo Lietuvos kurortai? Išbandykite mūsų kaimyninius paplūdimius!

Jeigu vis dėlto visus Lietuvos pliažus jau esate aplankę, tačiau nenorite leistis į pernelyg tolimą kelionę, rekomenduojame pasižvalgyti į kaimynines Baltijos pakrantes Latvijoje bei Estijoje.

Latvija – šunims skirti paplūdimiai visai netoli mūsų

Tokie Latvijos miestai kaip Liepoja, Ventspilis ar ta pati Ryga yra visai netoli Lietuvos, tad į juos nuvyksite mažiau nei per pusdienį. Tačiau nors Latvijoje pakankamai daug paplūdimio erdvių, kuriose galite net nesutikti žmonių, raginame nuolat stebėti ženklus – viešuose paplūdimiuose su gyvūnais eiti draudžiama.

Kaip teigiama Ventspilio turizmo ir informacijos puslapyje, šis miestas – draugiškas augintiniams. Ir tikrai, šiame visai netoli nuo Lietuvos nutolusiame kurorte taip pat galima rasti paplūdimių, skirtų poilsiu mėgautis su augintiniais. Vienas tokių yra pietvakarinėje miesto dalyje (gatvėje pavadinimu „Saulrieta“ arba tiksliau – prie 10-ojo įėjimo į pliažą).

Liepojoje ir kituose Latvijos kurortuose šunys gali vaikščioti su pavadėliu tose pakrantės zonose, kur nėra oficialių viešojo paplūdimio skiriamųjų ženklų.

Airių seterių kalytės Kopos šeimininkai pasidalino, jog keliaujant su kemperiu jiems Latvija iš esmės pasirodė visa labai draugiška šunims. Kiti „Instagram“ draugai teigė, kad labai graži ir „dog friendly“ vieta yra Saulkrastis.

Estijoje rekomenduojame taip pat stebėti ženklus

Estijoje, kaip ir Lietuvoje, galioja panašios taisyklės: viešuose paplūdimio statusą turinčiuose pliažuose su augintiniais eiti negalima, tačiau ten, kur ženklų nėra, tai tikrai galite daryti. Kaip teigiama oficialiame Talino savivaldybės puslapyje, šiame mieste šunys gali maudytis bet kuriame tvenkinyje, svarbiausia, jog tai nebūtų viešas paplūdimys. Taigi, keliaujant į Estiją svarbu stebėti skiriamuosius paplūdimių ženklus ir ieškoti nuošalesnės erdvės smagiam poilsiui su augintiniu.  Pavyzdžiui, tokia zona yra laikoma pakrantė Taline tarp Russalka ir Pirita zonų, arba 150 m. nuo Merivälja molo link Viimsi.

PetCity klientė Gabrielė papasakojo, jog po Estijoje esančią Saremo salą jie keliavo kartu su dviem vižlais. Kelionė praėjo puikiai ir niekas net nežvilgtelėjo kreivai! Tad Estijos paplūdimius tikrai galima rinktis norint keliauti su augintiniais.

Yra šunims skirtų paplūdimių ne tik prie jūros

Kaip teigia organizacijos „Draugiški gyvūnams“ atstovė Irina, Lietuvoje yra keli paplūdimiai nebūtinai prie jūros, kuriuose galima poilsiauti ir pramogauti su keturkojais. Visą sąrašą rasite čia.

Taip pat moteris teigia, kad nors jau yra nemažai vietų, kurios noriai įsileidžia su keturkojais,  „Draugiški gyvūnams“ organizacija ir toliau sieks aktyviai plėsti draugiškų augintiniams vietų tinklą Lietuvoje:

„Draugiški Gyvūnams“ projekto pagrindinis tikslas – skatinti žmones kuo daugiau laiko praleisti su savo augintiniais, mažiau palikti juos vienus namuose, aktyviai leisti laiką kartu. Tai daryti žmonėms paprasčiau, jei yra daugiau vietų, į kurias jie gali ateiti su savo keturkojais draugais. Šiuo metu www.draugiskigyvunams.lt žemėlapis vienija jau per 1200 tokių vietų, pradedant kavinėmis ir viešbučiais, baigiant sporto klubais, grožio salonais ir net bibliotekomis. Prie gyvūnų paplūdimių atidarymo nesame prisidėję tiesiogiai, bet mūsų projektas išjudino ir pakeitė daugumos vietų, net savivaldybių požiūrį į augintinius viešose vietose, tad neabejotinai kažkiek prisidėję jaučiamės ir prie draugiškų paplūdimių atsiradimo. Labai džiaugiamės, kad žmonių požiūris keičiasi. Jeigu projekto pradžioje, prieš šešis metus, atvirų gyvūnams vietų reikėjo ieškoti ir skatinti, tai šiuo metu daugelis vietų atstovų, savininkų kreipiasi patys norėdami prisijungti.“

Blog:

Visos naujienos