Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

April 14, 2023

Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

Mylimas augintinis ir džiaugsme, ir varge – jei jis sunegaluoja, skubiai ieškome pagalbos. Jeigu ne iš karto pavyksta nustatyti diagnozę, šeimininkams prasideda nerimo dienos. Ši istorija turi laimingą pabaigą – nustačius retą patologiją, po sėkmingai atliktos operacijos šuo Marsas linksmas ir energingas švenčia savo antrą gimtadienį.

Šiperko veislės šuns Marso šeimininkė Eglė Stasikėlienė džiaugiasi vėl stipriu ir sveiku augintiniu: „Išgyvenome tikrai labai neramias dienas – 4,5 metų Marsas sunegalavo ir ne iš karto buvo nustatyta diagnozė. Iš pradžių galvojome, kad šuniui įkando bitė, nes jos sugėlė ir mane – prasidėjo alerginė reakcija, astmos priepuoliai. Kadangi gydymas nepadėjo, skubiai važiavome iš Panevėžio į Vilnių ir kreipėmės į „Petcity“ veterinarijos kliniką.“

Sužavėjo gydytojų komandos profesionalumas

E.Stasikėlienė tvirtina, kad jai ir jos augintiniui labai pasisekė, kad pateko į patyrusių, atsakingai dirbančių veterinarijos gydytojų rankas: į kliniką atvežtas Marsas buvo vos gyvas.

„Mane sužavėjo diagnostiką atlikusio veterinarijos gydytojo–kardiologo Laimučio Paulausko profesionalumas, jis iš karto nustatė tikslią diagnozę. Marsas buvo apatiškas, labai greitai alsavo, vienas plautis buvo visai subliuškęs – jam padėjo išgyventi tik tai, kad su vaiku mėgdavo gaudyti kamuoliuką ir intensyviai dirbo antras plautis“, – mano Eglė.

„PetCity“ Domus Pro klinikoje dirbančių gydytojų stiprus komandinis darbas, specialistų bendradarbiavimas lemia puikius gydymo rezultatus. Marsui nustačius diagnozę, skubiai operaciją atliko veterinarijos gydytoja Kristina Sindarienė.

Pavojinga patologija, reikalinga skubi pagalba

Veterinarijos gydytoja Kristina Sindarienė prisimena, kad į kliniką atvykęs Marsas buvo sunkios būklės: atlikta apžiūra ir visi reikiami tyrimai: ultragarsinis krūtinės ląstos ir krūtinės ląstos rentgenologinis tyrimai.

„Buvo nustatyta dešinės krūtinės ląstos pusės pneumotoraksas – pleuros ertmėje susikaupęs oras ir priekinės bei vidurinės plaučių skilčių atelektazė (plautinio audinio subliuškimas)“, – sako gydytoja K.Sindarienė.

Šios patologijos klinikiniai simptomai pasireiškia greitu paviršutinišku kvėpavimu, dusuliu iškvėpimo metu, cianoze (odos ir/ar gleivinių pamėlynavimas), ortopnėja (gyvūnas pasirenka patogią poziciją, kurioje lengviausia kvėpuoti ir nenori judėti). „Pneumotoraksą gali sukelti daugybė priežasčių, tai gyvybei labai pavojinga patologija, kuri reikalauja kuo skubiau identifikuoti pirminę priežastį ir ją pašalinti“, – teigia gydytoja.

Šį sutrikimą gali sukelti viena ar kelios priežastys: dėl traumos atsiradusi kiaurinė krūtinės ląstos žaizda, plaučių cistos, plaučių oro ertmės, plaučių pūlinys, naviko sukeltas pūlinys ar nutikti savaime; ūmi nekrotizuojanti pneumonija (bakterinės kilmės), migruojantys įkvėpti svetimkūniai ir kt.

„Marso plaučių patologiją galėjo sukelti viena iš šių priežasčių: plaučių cista ir/ar plaučių oro ertmės arba spontaninis atvejis. Tiksli priežastis, plaučių bursos (pakitęs audinys), buvo patvirtinta tik operacijos metu“, – teigia gydytoja.

Atlikta sudėtinga operacija

Jei laiku ši diagnozė nenustatoma, gyvūno sveikatos prognozė sudėtinga, tikėtina, kad jis gali neišgyventi.

Pasak gydytojos Kristinos, plaučių bursos gali būti nustatomos ir katėms, ir šunims. Dažniau ši patologija fiksuojama vidutinių ir didelių veislių šunims, moksliniuose straipsniuose išskiriami Sibiro haskių veislės šunys. „Tai reta patologija“, – tvirtina gydytoja.

Marsui buvo atlikta keturias valandas trukusi operacija – pašalintas pakitęs plaučių audinys. Krūtinės ląstos operacijos yra sudėtingos, joms reikalingas inhaliacinės anestezijos aparatas, kuris turi dirbtinės ventiliacijos funkciją, patyręs anesteziologas ir specializuoti chirurginiai įrankiai.

Krūtinės ląstos operacijas atlieka veterinarijos gydytoja(-as) chirurgė(-as), kuri(-is) specializuojasi krūtinės ląstos chirurgijoje arba turi patirties atlikti tokio pobūdžio operacijoms. Kristina Sindarienė baigė LSMU Veterinarijos akademiją, studijavo Szent Istvant universitete Vengrijoje. Gydytojos specializacija – bendroji praktika, minkštųjų audinių chirurgija ir vaizdinė diagnostika.

Po operacijos ant rankų nešioti nereikėjo, atsigavo greitai

Po operacijos Marsas buvo mieguistas iki 12 valandų. Po paros jam pašalintas krūtinės drenas, iki normos atsistatė kvėpavimo dažnis. Paskirtas medikamentinis gydymas nuskausminamaisiais vaistais ir antibiotikais. „Visu pooperaciniu laikotarpiu bendravome su šeimininkais, džiaugėmės kartu matydami, kaip Marsas vėl tampa tuo pačiu augintiniu kaip prieš susirgimą. Labai svarbu, kad pooperaciniu laikotarpiu šeimininkai pasitikėtų savo jėgomis ir vykdytų tikslius gydytojų nurodymus“, – teigia gydytoja Kristina.

„Po operacijos Marsas labai greitai atsistatė. Nors iš pradžių gydytojai perspėjo, kad savaitę laiko šunį reikės ant rankų nešioti, bet jis jau po poros dienų atsigavo. Dabar pilnas energijos, dar tokio aktyvaus ir linksmo nesame matę – Marsas švenčia antrą gyvenimą“, – džiaugiasi E.Stasikėlienė.

Blog:

  • Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Skaityti daugiau

  • Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Kelio girnelės išnirimas – nuo to neapsaugoti netgi tūkstančius kainavę keturkojai

    Kelio girnelės išnirimas – nuo to neapsaugoti netgi tūkstančius kainavę keturkojai

    Skaityti daugiau

Visos naujienos