Veterinarai vos spėja suktis: pabudusios erkės kelia mirtiną pavojų

April 3, 2019

Veterinarai vos spėja suktis: pabudusios erkės kelia mirtiną pavojų

Akivaizdu, kad apsisaugojimo priemonių nuo erkių pasirinkimas šunų šeimininkams gali tapti sudėtinga užduotimi. Tuo pačiu ir neišvengiama – juk erkės platina mirtinai pavojingas ligas, nuo kurių plitimo neapsaugotas nei vienas šalies rajonas.

Veterinarijos klinikos „Pet City“ gydytoja veterinarė Viltė Liaugminaitė patvirtina, kad šiemet jau teko susidurti su babezioze sergančiais gyvūnais.
„Taip, šį sezoną jau teko susidurti su gyvūnais, sergančiais viena iš erkių platinamų ligų – babezija. Įprastai erkės tampa aktyvios, kuomet oro temperatūra sušyla iki 5–7 laipsnių šilumos, jau nuo tada ir pasireiškia pirmieji susirgimai. Erkių platinamų ligų klinikiniai simptomai būna gana įvairūs: vangumas, karščiavimas, nenoras ėsti, vėmimas, viduriavimas, šlapimo spalvos patamsėjimas, sąnarių skausmingumas“, – aiškina V. Liaugminaitė.

Ligų pasekmės – liūdnos: nuo šlubavimo iki neurologinių pažeidimų

Mūsų šalyje augintiniams būdingiausi erkių sukelti susirgimai – babeziozė, anaplazmozė, erlichiozė ir boreliozė. Tiesa, įvairias erkių platinamas ligas naminiams gyvūnams lydi skirtingos pasekmės. Kokios jos gali būti? V. Liaugminaitė įvardija visoms anksčiau minėtoms ligoms būdingas pasekmes.

Babeziozė. Tai – pirmuonių Babesia canis bei Babesia gibsoni sukeliama liga. Šie pirmuonys parazituoja gyvūnų eritrocituose, juose dauginasi, kol galiausiai eritrocitai plyšta. Tokiu būdu yra sukeliamas eritrocitų irimas. Dažniausios tolimesnės pasekmės – inkstų, kepenų, neurologiniai pažeidimai.

Anaplazmozė. Šios ligos sukelėjai – riketsijos (Anaplasma phagocytophilum) – patekusios į gyvūno kraują „puola“ granuliocitus. Galimi klinikiniai požymiai: vėmimas, viduriavimas, padidėję limfiniai mazgai, pasikartojantys karščiavimai. Anaplazmozei būdinga splenomegalija (blužnies padidėjimas), galimas šlubavimas dėl sukelto poliartrito.

Erlichiozė. Ją sukelia Ehrlichia canis. Šis susirgimas dažnai pasireiškia kartu su babezioze. Kaip ir anaplazmozės sukelėjai, erlichijos „atakuoja“ leukocitus, taip sukeldamos ūmų sveikatos pablogėjimą bei leukocitopeniją. Klinikiniai simptomai panašūs į anaplazmozės: karščiavimas, vangumas, galimas šlubavimas, vėmimas, išskyros iš akių bei nosies. Kaip galimos pasekmės – plaučių, kepenų, blužnies patologiniai pažeidimai.

Boreliozė (Laimo liga). Ją sukelia bakterijos – Borrelia burgdorferi. Erkės perneša šią bakteriją savo organizme ir, pasimaitinusios šuns krauju, jį užkrečia. Šios ligos pasekmės: sąnarių, inkstų pakenkimai.

Veiksmingiausiomis priemonėmis vadina tabletes, antkaklius ir lašiukus

V. Liaugminaitė jokios esamos priemonės nuo erkių platinamų ligų neatmeta kaip neveiksmingos. Anot jos, priemonės kiekvieno gyvūno atveju gali pasiteisinti skirtingai. Veiksmingomis priemonėmis nuo erkių ji vadina ir antkaklius, ir lašiukus ant odos, ir tabletes ar trumpalaikio poveikio purškalus. Tiesa, šios priemonės padės tik tuo atveju, kai bus naudojamos teisingai.

„Pavyzdžiui, jei pasirinksite antkaklį – šis turi būti prisegtas kuo arčiau gyvūno odos, stebėkite, ar jis neatsipalaiduoja. Su antkakliu gyvūnas turėtų būti visą laiką – tiek lauke, tiek ir namuose. Taip pat vertėtų žinoti, kad antkakliai veiksmingiau veikia trumpaplaukiams šunims, kadangi yra glaudesnis tiesioginis ryšys tarp antkaklio ir odos“, – aiškina V. Liaugminaitė.

Anot jos, lašiukai taip pat gali būti sėkmingai naudojami apsaugai nuo erkių, tačiau, jei gyvūną dažnai maudote, lašiukus gali tekti naudoti dažniau nei vieną kartą per mėnesį.

„Tablečių pasirinkimas puikus tuo, kad šios retai sukelia alergines reakcijas, jų veiksmingumui neturi įtakos dažnas maudymas. Trumpalaikio poveikio purškalai gali būti naudojami tik kaip papildoma, tačiau ne pagrindinė priemonė nuo erkių“, – teigia V. Liaugminaitė.

Vis dėlto, jei reikėtų įvardinti pačias veiksmingiausias priemones, veterinarijos gydytoja rinktųsi tabletes, antkaklius bei lašiukus. „Tai gana individualu kiekvienam gyvūnui, todėl reikėtų išbandyti ir pasirinkti tai, kas jūsų augintiniui labiausiai tinka“, – priduria ji.

Blog:

  • Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

    Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

    Skaityti daugiau

  • Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

    Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

    Skaityti daugiau

  • Antiparazitinės priemonės jauniems šuniukams ir kačiukams: kurias ir kada galima pradėti naudoti?

    Antiparazitinės priemonės jauniems šuniukams ir kačiukams: kurias ir kada galima pradėti naudoti?

    Skaityti daugiau

  • Kaip apsaugoti augintinius nuo erkių ir kitų kraujasiurbių: pataria veterinarijos gydytoja

    Kaip apsaugoti augintinius nuo erkių ir kitų kraujasiurbių: pataria veterinarijos gydytoja

    Skaityti daugiau

  • Kraujasiurbės erkės jau tyko keturkojų: kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

    Kraujasiurbės erkės jau tyko keturkojų: kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

    Skaityti daugiau

Visos naujienos