Skrydis su augintiniu: pagrindiniai dalykai, ką reikia žinoti

August 9, 2021

Skrydis su augintiniu: pagrindiniai dalykai, ką reikia žinoti

Dėl pandemijos pastaraisiais metais ilgą laiką praleidome namie: negalėjome vykti pas artimuosius, kirsti savivaldybių sienų, o ką jau kalbėti apie keliones į užsienį. Tad natūralu, kad pagaliau atsiradus progai keliauti, daugelis suskubo pirkti lėktuvo bilietus įvairiomis pasaulio kryptimis.

Socialinėse medijose galima pamatyti vis daugiau fotografijų, kuriose vaizduojama, kaip žmonės į keliones leidžiasi drauge su savo augintiniais – juk kas gi gali būti smagiau, nei prisiminimus ir smagias akimirkas kurti kartu su mūsų šlapianosiais? Visgi nors tai ir atrodo smagu, kelionės, o ypač skrydžiai oro linijomis, dažnai šeimininkams kelia daug neraminančių klausimų, todėl šiame straipsnyje papasakosime, kam reikėtų pasiruošti prieš skrendant su savo keturkoju.

Kokių dokumentų reikės – priklauso nuo valstybės

Augintinių transportavimas tarp valstybių yra pakankamai griežtai reglamentuojamas, todėl dar gerokai prieš kelionę reikėtų pradėti rūpintis reikalingais dokumentais.  Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos internetinėje svetainėje yra pateikti šie reikalavimai keliaujant po ES valstybes:

  • Ženklinimas (augintinis turi turėti tapatybės ženklinimo mikroschemą);
  • Vakcinacija nuo pasiutligės (privalu turėti dokumentą, patvirtinantį tai);
  • Gyvūno augintinio pasas (skiepų knygelė);
  • Gydymas nuo echinokokozės (vežant į Airiją, Suomiją ar Maltą).

Šiuos ir kitų, ne ES valstybių sienų kirtimo reikalavimus, rasite užėję į oficialią VMVT svetainę.

Be to, turėkite omenyje ir tai, kad jeigu augintinio dokumentuose jūs nesate įvardintas kaip jo šeimininkas, norint keliauti su keturkoju reikia turėti raštišką savininkų įgaliojimą, kuriuo leidžiama pervežti gyvūną.

Be to, vyrauja mitas, jog keliauti gali tik kilmingi (kilmės dokumentus turintys) šunys ir katės. Tai yra netiesa! Jeigu jūs turite šunelį ar kitą gyvūną iš prieglaudos ir norite su juo „apkeliauti“ pasaulį, tai tikrai galite padaryti – svarbu susitvarkyti visus viršuje paminėtus dokumentus.

Lilly

Keliauti ne į ES valstybes – sudėtingiau

Garsaus Lietuvos motosporto lenktynininko Arūno Gelažninko ir jo žmonos Emilijos Gelažninkienės pudelio veislės kalytė Lilly (4 m.) yra keliavusi po dešimtis skirtingų pasaulio valstybių. Kaip teigia Lilly šeimininkė Emilija, šeimininkas, įsigijęs šunį, prisiima ir atsakomybę auginti keturkojį kaip tikrą šeimos narį:

„Jis yra nusipelnęs ne tik gyventi su tavimi, bet ir atostogauti bei keliauti su kartu, todėl, jei tik yra galimybė, Lilė visur keliauja su mumis. Ji važinėja motoroleriu, automobiliu, motociklu, vandens motociklu, plaukioja laivais, skraido lėktuvu.”

Pirmoji Lilly kelionė – išties įspūdinga, kartu su šeimininkais ji skrido Vilnius-Ukraina-Bankokas-Vilnius maršrutu. Tačiau kaip prasitaria E. Gelažninkienė, vertinant bendrai, susiruošti į ne Europos Sąjungoje esančią valstybę buvo nemažai vargo.

„Būtent šiam skrydžiui pasiruošti buvo sudėtingiausia, kadangi keliaujant ne į ES yra reikalingi papildomi dokumentai. Atvykus į Tailandą būtina prisistatyti oro uoste esančiame veterinarijos punkte – ten augintinis yra užregistruojamas ir šeimininkas sumoka  mokestį už tai, kad gyvūną įvežė į Tailandą. Parą prieš išvykstant turėjome apsilankyti oro uosto teritorijoje esančioje klinikoje dėl Lilly apžiūros ir leidimo išvykti gavimo. Taigi dar prieš išvykstant iš Lietuvos susidėliojome aiškų kelionės planą, kad visus šiuos veiksmus spėtume atlikti laiku“, – pasakoja Emilija.

Kaip prasitaria Lilly šeimininkė Emilija, išankstinis ruošimasis skrydžiui į Tailandą tikrai buvo naudingas – jie sužinojo, jog reikalingas pasiutligės antikūnų titro kraujo tyrimas.

„Šis tyrimas atliekamas praėjus ne mažiau kaip 30, bet ir ne daugiau kaip 365 dienoms po paskutinio atlikto pasiutligės skiepo. Kai tyrimo rezultatas yra geras, įrašas apie tai paliekamas augintinio pase ir pridedamas sertifikatas apie atliktą tyrimą. Toks tyrimas galioja visą gyvūno gyvenimą su sąlyga, kad Jūs laiku, pagal veterinarijos gydytojo nurodymus, skiepysite savo gyvūną nuo pasiutligės“, – pasakoja Emilija.

Atkreipkite dėmesį į tai, kokioje šalyje jūsų augintinis paskiepytas

Kita „PetCity“ kalbinta pašnekovė Guoda Karpičiūtė pirmąkart su savo augintiniu Balò skrido kai jam buvo vos 4 mėnesiai. Mergina prasitaria, kad keliaujant labai svarbu gerokai iš anksto susitvarkyti visus dokumentus, kitu atveju, galite patirti daug nepageidaujamo streso:

„Kadangi Balò nuo pasiutligės buvo skiepytas Baltarusijoje, reikėjo gerokai pavargti, kol tą skiepą oficialiai perkėlėme į europinį augintinio pasą – kitoks skrendant į ES valstybes netinka.“

Būtent dėl šios priežasties mergina pataria skrydžiui pradėti ruoštis likusi mažiausiai dešimt dienų iki kelionės.

Ne visos oro linijos skraidina augintinius

Jeigu jau apsisprendėte skristi kartu su augintiniu, derėtų ir kruopščiai išsinagrinėti oro linijų bendrovės, su kuria ketinate keliauti, taisykles.

„Ryanair“, „Wizzair“. Deja, bet šios populiarios pigių skrydžių bendrovės savo taisyklėse aiškiai apibrėžia, kad keliauti su augintiniais jų lėktuvuose yra draudžiama. Išimtys taikomos tik specialiai treniruotiems šunims-vedliams, turintiems specialius sertifikatus. Tiesa, remiantis „Ryanair“ taisyklėmis, emocinę pagalbą teikiantiems terapiniams šunims išimtys nėra taikomos. „Ryanair“ taisykles rasite čia.

„AirBaltic“. Kaip rašoma šių oro linijų internetiniame puslapyje, šunims ir katėms yra leidžiama keliauti tiek lėktuvo salone (kaip rankinis bagažas), tiek bagažo skyriuje, tačiau tai priklauso nuo augintinio svorio. Kitos gyvūnų rūšys skrenda tik bagažo skyriuje. Tiesa, taisyklėse nurodoma, kad apie gyvūno transportavimą oro linijoms reikėtų pranešti tuomet, kai užsakinėjate skrydį, nes vienu metu lėktuve gali skristi ribotas skaičius gyvūnų.

„Turkish Airlines“. Šios oro linijos lėktuve leidžia skraidinti kates, šunis ir tam tikrų rūšių paukščius. Jeigu gyvūnas sveria mažiau nei 8 kg, jis gali skristi lėktuvo salone (specialiame bokse, kurio matmenys neviršija 23x30x40 cm). Augintiniai, sveriantys daugiau, keliauja atskiroje, specialiai gyvūnams skirtoje orlaivio erdvėje. Apie gyvūno gabenimą lėktuvu keleivis turėtų pranešti likus ne mažiau nei 6 valandoms iki skrydžio. Svarbu paminėti, jog ne visų veislių šunys gali skristi šiomis oro linijomis, tikslų jų sąrašą rasite šiame puslapyje.

„Lufthansa“. Šios bendrovės keleiviniuose lėktuvuose yra leidžiama skristi katėms, šunims ir triušiams. Augintinio keliavimo sąlygos yra panašios kaip ir „Turkish Airlines“ – iki 8 kg sveriantis keturkojis gali keliauti salone, daugiau sveriantys – specialioje bagažo erdvėje. Tiesa, šios oro linijos yra laikomos vienos draugiškiausių augintiniams. „Lufthansa Cargo“ lėktuvai transportuoja pačias įvairiausias gyvūnų rūšis: pradedant nuo roplių, baigiant žirgais. Be to, skrendant tranzitiniais skrydžiais (su persėdimais), keleiviai „Lufthansa“ laukiamosiose erdvėse gali leisti laiką kartu su savo augintiniu. Daugiau informacijos rasite čia.

Jeigu šiame sąraše neradote oro bendrovės, kurios paslaugomis planuojate naudotis, kviečiame patikrinti šį sąrašą.

Tiesa, kelionių su augintiniu kainos taip pat priklauso individualiai nuo oro linijų. Kaip pasakoja. E. Gelažninkienė, kai kurios oro linijos ima pinigus už distanciją (nepriklausomai nuo persėdimų), kitos – už augintinio svorį.

Karpičiūtė prideda, kad skrendant abiems maršrutais (tek „AirBaltic“, tiek „Lufthansa“ oro linijomis) už šuniuko gabėnimą jai teko sumokėti 60 eurų (į vieną pusę nepriklausomai nuo persėdimų).

„Labai norėčiau paminėti, kad prieš perkant skrydį visuomet paskambintumėte į oro linijas ir pasiteirautumėte, ar lėktuve yra laisva vieta gyvūnui. Man labai daug kartų yra buvę, kad išsirenku skrydį, jau esu pasiruošusi pirkti bilietus, paskambinu ir, pasirodo, nėra nei vienos laisvos vietos augintiniui“, – pabrėžia G. Karpičiūtė.

Gyvūną pratinkite prie narvo iš anksto

Tai, ar augintinis skris salone, ar bagažo skyriuje, priklauso nuo svorio, kurį kiekviena oro linijų bendrovė nustato savo taisyklėse. Mūsų kalbinta pudelio veislės kalytės Lilly šeimininkė pasakoja, kad jos augintinei teko keliauti ir ten, ir ten:

„Lilly keliavo ir salone, ir bagaže. Jeigu keliaujama bagaže apačioje, reikalingas kietas boksas, o salone užtenka ir minkšto. Narvo/bokso/krepšio išmatavimus pateikia kiekvienos oro linijos, kurios skraidina augintinius.“ 

Svarbu paminėti, kad gyvūnas prie specialaus narvo/ bokso turėtų būti pratinamas iš anksto. E. Gelažninkienė dalinasi, kad Lilly priprasti prie narvelio padėjo įvairūs pratimai, žaidimai: „Už kiekvieną įlindimą į boksą ar kažkokį veiksmo atlikimą su boksu šuo buvo apdovanojamas. Todėl dar prieš skrydį Lilly pati pasirinko naktimis miegoti jame.”

Pašnekovės teigimu, taip pat labai svarbu, kad augintinis būtų tinkamai socializuotas: „Rekomenduočiau gyvūną vis pratinti prie naujos aplinkos, žmonių, susibūrimų, garsų ir pan., tuomet nei jums, nei augintiniui neteks patirti streso.“

Tiesa, kaip sako Emilija, derėtų pagalvoti ir apie šuns gamtinius reikalus: „Pasiruoškite jiems (jei reikia, pasirūpinkite sauskelnėmis, taip pat maišeliais, tualetiniu popieriumi, drėgnomis servetėlėmis). Kartais tarp skrydžiu tenka augintinį vedžioti kažkur nuošaliau tiesiog pačiame oro uoste, nors šuneliui tai tikrai yra keista..  Visgi šiaip netaip įkalbiname jį atlikti savo reikalus – tokiu atveju, turint visas reikalingas higienos priemones,kruopščiai vietą išvalome.“

Balò šeimininkė Guoda sako, kad skrydžiams jie taip pat pasirinko minkštą krepšį (tiesa, jis netinka, kuomet šuo yra didelis ir keliauja į bagažo skyriuje). „Perkant šuniui transportavimo krepšį rekomenduoju atkreipti dėmesį į tai, kad jis būtų kuo minkštesnis, kad jame būtų kuo daugiau tarpų ir šuniukas galėtų matyti bei lengvai kvėpuoti“, – prasitaria mergina.

Balo

Svarbi tiek šuns, tiek šeimininko emocinė būklė

Daugelis šeimininkų skrydžius su augintiniu emociškai išgyvena gana sunkiai: baisu, kaip gyvūnas jausis, ar pernelyg nestresuos. Mūsų kalbinta pudelio Balò šeimininkė Guoda sako, kad nors su augintiniu yra skridusi ne kartą, kiekvienos kelionės metu jaučia nerimą:

„Mano emocinė būklė kiekvieno skrydžio metu būna nekokia: labai jaudinuosi, kad šuniui bus sunku išsėdėti ir jis norės išlįsti, gerti, valgyti, kažkur eiti.. Vis dėlto, kai šuniukas yra mažas, keliauti yra gana paprasta. Ištveri tas porą valandų, bet perskrendi kelis tūkstančių kilometrų. Mano nuomone, tai paprasčiau, nei keliauti su mašina.“

Visgi pačiam Balò skristi ne itin patinka. „Mano šuniukas labai sunkiai pakelia skrydžius: jam per daug kvapų, garsų. Be to, 9 valandas iki skrydžio mes jam neduodame valgyti. Vandenį skrydžio metu irgi reikia riboti, kadangi vietų, kur šuo galėtų atlikti savo gamtinius reikalus, nei oro uoste, nei tuo labiau lėktuve kaip ir nėra.“ 

Ar turėčiau savo šuniui duoti raminamųjų?

Šis klausimas yra vertinamas nevienareikšmiškai. Dalis žmonių teigia, kad tinkamai fiziškai iškrautas, prie narvo pripratintas šuo turėtų pernešti skrydį normaliai. Kiti sako, kad užuot traumavus šunį, geriau yra į pagalbą pasitelkti medikamentus.

Visgi kiekvienas atvejis yra individualus: skiriasi šunų psichika, ankstesnės patirtys, sveikata, tad rinktis: duoti keturkojui medikamentus ar ne, reikėtų individualiai ir būtinai tariantis su veterinarinarijos gydytoju.

Kaip teigiama Amerikos veterinarinės medicinos asociacijos puslapyje, dėl galimų širdies ir kvėpavimo šalutinių poveikių, kai kurios oro linijos atsisako transportuoti šunis, kuriems yra sugirdyti raminamieji medikamentai. Oro bendrovės atstovai prieš skrydį gali paprašyti pateikti jūsų pasirašytą raštą, kad šuo nebuvo jais šeriamas nebuvo. 

PetCity klinikų komanda kviečia prieš kiekvieną kelionę su augintiniu susisiekti su savo veterinarijos gydytoju ir paskirti vizito laiką. Prieš vizitą klinikoje būtinai peržiūrėkite VMVT svetainėje nurodytus reikalavimus vykstant į konkrečią šalį, kad atvykus į kliniką jau žinotumėte, kokie dokumentai, skiepai ar kitoks specifinis gydymas vaistais yra reikalingas. PetCity klinikose taip pat galėsite įsigyti veterinarijos gydytojo paskirtus vaistinius preparatus, kurie padės augintiniu nurimti skrydžio metu ir be streso pasiekti kelionės tikslą. 

Blog:

Visos naujienos