PetCity ir Hill's svorio metimo programa: pažintis su nugalėtoju Kendžiu ir jo svorio metimo kelionės pradžia

October 14, 2021

PetCity ir Hill's svorio metimo programa: pažintis su nugalėtoju Kendžiu ir jo svorio metimo kelionės pradžia

Šių metų rugpjūtį vykusiame PetCity ir Hill's svorio metimo konkurse sulaukėme visos gausos keturkojų kandidatų, kurie turi viršsvorio ar kenčia nuo nutukimo. PetCity ir Hill's sudaryta komisija išrinko nugalėtoją – auksaspalvį retriverį Kendį, kuris drauge su savo šeimininkų užsidegimu pradeda 3 mėnesius trunkančią svorio metimo programą.

Susipažinkite su Kendžiu!

9 metų Kendis – tikras šeimos draugas! Prieš daugybę metų šeimininkės Kristinos Vaičiūnaitės šeimoje šis keturkojis atsirado netikėtai. Pirmiausia Kendis augo su Kristinos broliu ir jauniausiąja sesute, kuriai augintinis buvo nepamainomas žaidimų draugas. Kiek vėliau Kristinai grįžus gyventi į Lietuvą, teko perimti vis daugiau su Kendžiu susijusių pareigų. Taigi per metus ar du, Kendis tapo didžiausiu Kristinos džiaugsmu, o kartu ir maloniu rūpesčiu. 

Kaip pasakoja šeimininkė, Kendis anksčiau buvo itin tylus ir ramus šuo, kuris niekada nelojo, tačiau dabar vis labiau linkęs suloti ir pašnekinti kiekvieną sutiktą keturkojį. Kendžiui visada svarbu būti šalia savo šeimos narių, todėl jis itin mėgsta leisti laiką su jais toje pačioje patalpoje. Tiesa, aktyvios pramogos su šeima – nėra jo mėgstamiausia veikla, o pats didžiausias malonumas ir geriausias laisvalaikio praleidimas yra ilgas ir komfortiškas miegas. 

O kaip gi skanukai? Jiems Kendis taip pat neabejingas. Visada žino, koks yra čežančios jo mylimiausių skanėstų pakuotės garsas. 

Didėjantis Kendžio svoris 

Kendis vasarą

Esminiai Kendžio svorio pokyčiai įvyko 8-aisiais gyvenimo metais. Priaugti pirmieji kilogramai nerimo nekėle, kadangi Kendžio išvaizda nepakito. Visgi praėjus kiek daugiau laiko, šeimininkai sunerimo, kadangi Kendis aptingo, sumažėjo jo noras eiti pasivaikščioti. Vasaros karščiai prie kylančio augintinio svorio taip pat prisidėjo, tad šeimininkai nenorėdami, kad šuo perkaistų, trumpino pasivaikščiojimų laiką. 

O kaip pasakoja šeimininkė Kristina, didžiausias perversmas įvyko po išvykos prie ežero su draugais. Tuo metu jau 9 metų Kendį seniai matyti šeimos draugai sunkiai teatpažino ir nevengė šmaikščių juokelių apie apvalutį ir gausiai pavalgiusį šuniuką. Po šio savaitgalio šeimininkai pasiryžo nuvykti į kliniką pasisverti. Kaip pasakoja Kristina, svarstylių rodmenys šokiravo – Kendis svėrė daugiau nei 47 kg, nors įprastai jo svoris būdavo apie 39-41 kg. 

Visai netrukus šeimininkai atsitiktinai aptiko PetCity ir Hill's organizuojamą svorio metimo konkursą. „Beieškant informacijos internete apie šunų svorį ir geros kokybės dietinį maistą, pamačiau šį konkursą. Esu iš tų žmonių, kurie niekada nedalyvauja konkursuose, nes dažniausiai netikiu sėkme. Tiesa, ir šis laimėjimas yra ne mano, o Kendžio.“ – netikėta laimėjimo sėkme dalinasi Kristina. 

Kontroliuoti augintinio svorį Kristina pradėjo iškart, dar nelaukiant konkurso nugalėtojo paskelbimo. „Augintinio sveikata – svarbiausia, todėl iškart pradėjau domėtis, kiek kalorijų Kendis per dieną gaudavo su senuoju maistu ir, kokia turėtų būti vidutinė šios veislės šunų per dieną suvartojama kalorijų norma“ – pasakoja šeimininkė. 

Pirmasis vizitas PetCity klinikoje

PetCity komanda su Kendžiu pirmą kartą susitiko spalio 8 dieną PetCity OZAS klinikoje. Čia Kendis buvo užregistruotas ir jau netrukus susipažino su veterinarijos gydytoja Guoda Girdžijauskaite, kuri rūpinsis svorio metimo programos eiga. Iškart po pirmųjų apsiuostymų Kendis žengė ant svarstyklių, kurios parodė dabartinį jo svorį – 46,5 kg. Užfiksavus duomenis sekė detali gyvūno apžiūra. 

Gydytojai Guodai Girdžijauskaitei liečiant Kendžio kūną buvo sunku apčiuopti šonkaulius. Riebalinis sluoksnis buvo jaučiamas tiek kaklo, tiek papilvės zonoje. Žiūrint į keturkojį iš viršaus, nugara atrodė išplatėjusi, nesimatė juosmens linkio.

Idealus svoris auksaspalvių retriverių patinams yra 30-35 kg. Atsižvelgiant į svorio metimo programos trukmę, gydytoja G. Girdžijauskaitė kartu su Kendžio šeimininke užsibrėžė tikslą – per tris svorio metimo programos mėnesius pasiekti 40 kg svorį. 

Speciali dieta užsibrėžtam tikslui pasiekti

Hill's r/d

Veterinarijos gydytoja Kendžiui paskyrė specialią mitybą – Hill's Prescription Diet r/d Weight Reduction sausą maistą. Klinikiniais tyrimais patvirtinta, kad ši mityba padeda pasiekti sveiką svorį vos per 8 savaites. Veiksmingas L-karnitino kiekis degina riebalus ir palaiko liesuosius raumenis. „Šis maistas taip pat yra gausiai praturtintas ląsteliena, todėl mesdamas svorį augintinis nesijaučia alkanas, tačiau gauna sumažintą kalorijų kiekį" – pabrėžia gydytoja.

Šio maisto dienos norma Kendžiui buvo paskaičiuota remiantis norimu pasiekti svoriu. Tai reiškia, kad per dieną šuo turi gauti tiek atitinkamo kiekio maisto, koks yra nurodytas 40 kg sveriančiam gyvūnui gamintojo pakuotėje, t.y apie 195 gramus per dieną. Hill's Prescription Diet r/d Weight Reduction maistu Kendis bus nemokamai maitinamas visos svorio metimo programos metu nuo pat pirmojo jo apsilankymo PetCity OZAS klinikoje. 

Hill's Prescription Diet Weight Reduction r/d maistą šunims bei kitus Hill's svorio reguliavimui skirtus pašarus šunims ir katėms galite įsigyti visose PetCity veterinarijos klinikose Vilniuje ir Klaipėdoje. 

Gydytojos rekomendacijos sveikesniam gyvenimo būdui

Sveika mityba yra visa ko pagrindas efektyviam svorio metimui, tačiau be fizinio aktyvumo – nė žingsnio. Kaip ir žmogui, taip ir gyvūnui būtina reguliariai ir daug judėti, todėl gydytoja Guoda pasidalino naudingomis rekomendacijomis.

„Svarbiausia – didinti fizinį aktyvumą. Tam puikiai tiks ilgesni pasivaikščiojimai bei aktyvūs žaidimai lauke, pavyzdžiui metant skraidančią lėkštę ar kamuoliuką bei žaidžiant virvės traukimo žaidimus“ – pasakoja gydytoja.

G. Girdžijauskaitė taip pat primena, kad svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog Kendis priklauso didelių veislių atstovams ir yra senjoras, dėl to geriau vengti asfalto ir vaikščioti minkštesniu grindiniu, pavyzdžiui miško takais ar pievomis. Taip bus sumažinama apkrova sąnariams, kuriuos ypač svarbu tausoti vyresnio amžiaus ir viršsvorio turintiems keturkojams. 

Augintinio maitinimo įpročiai taip pat yra ne mažiau svarbūs norint palaikyti sveiką gyvūno svorį ar jį efektyviai mesti. Šerti viršsvorio turintį šunį gydytoja rekomenduoja pasivaikščiojimų metu. „Tam gali pasitarnauti skanukų dėklai, iš kurių po truputį galima išdalinti visą paros maistą augintiniui. Pritrūkus laiko arba ieškantiems daugiau patogumo, pasitarnauti gali ir lėto valgymo dubenėliai bei specialūs žaislai, kurie gali būti užpildomi sausu maistu ar konservais. Tokios priemonės gyvūnui apsunkina greitą maisto suvalgymą, todėl prailgina valgymo trukmę ir didina užimtumą. Be to, tokio tipo žaislai teigiamai veikia protinę gyvūno veiklą“ – patarimais dalinasi gydytoja.

Ką daryti, jeigu šuo prašo skanėstų?

Kendis

Tikėtina, kad svorio metimo laikotarpiu, augintiniui dar kurį laiką išliks senieji įpročiai – jis prašys daugiau maisto arba skanėstų. Pasak gydytojos G. Girdžijauskaitės, pasilepinimas skanėstais galimas ir metant svorį, tačiau labai svarbu, kad jų kalorijos būtų įskaičiuotos į bendrą maisto paros kalorijų normą. Priešingu atveju, bus sunku sekti suvartotą jų kiekį, o svorio metimo procesas nebus sklandus.

Gydytoja G. Girdžijauskaitė taip pat pataria: „Jei šuo prašo maisto, naudoti dėmesio nukreipimo taktiką. Kaip tai padaryti? Išveskite augintinį į lauką. Įpilkite šviežio vandens. Į dubenėlį įdėkite kelias maisto granules“.

Na, o kaip Kendžiuo seksis svorio metimo kelionėje, naujausiomis žinomis ir šeimininkės Kristinos patirtimi pasidalinsime jau netrukus. Kendžio svorio metimo kelionę sekite PetCity klinikos Facebook paskyroje ir PetCity internetinėje svetainėje.

Blog:

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Skaityti daugiau

Visos naujienos