Pažink draugą: protingieji nykštukiniai pudeliai – lyg gydytojai, jaučiantys žmonių nuotaikas

August 3, 2021

Pažink draugą: protingieji nykštukiniai pudeliai – lyg gydytojai, jaučiantys žmonių nuotaikas

Nykštukinių pudelių veisėjas ir IT specialistas Jonas Gibavičius paklaustas apie tai, kiek šiuo metu jo namuose pudeliukų, juokauja, kad dabar – tuščių namų sindromas – pudelių „vos“ 4. Tačiau iš kitos pusės taip ir galima pasijausti, kai neseniai jų lakstė gražus ir nemažas skaičius – 17.

Dabar Jonas kartu su žmona Dalia laiko keturis pudelius ir du Berno zenenhundus. „Mes auginome ne vieną veislę – turėjome seną auksaspalvį retriverį, vėliau – Berno zenenhundus. Pudeliai atsirado neatsitiktinai, – kadangi sūnus dalyvavo jaunųjų hendlerių konkursuose, su dideliais šunimis šešerių metų vaikui nelabai leisdavo eiti. Mes supratome, jog jam reikėtų mažo šuniuko, kad galėtų dalyvauti parodose. Taip mūsų akys nukrypo į pudeliukus, o nykštukiniai pudeliai dar ir dėl savo dydžio, mums pasirodė tinkamiausias variantas“, – sako šeima.

Protingi, draugiški ir jaučiantys žmones

Dalia sako, kad nykštukiniai pudeliai ją sužavėję savo protu. „Mes savo jauniausią kalytę pametėme miške, kai jai buvo trys mėnesiai. Ji nubėgo paskui bėgiką ir pasiklydo. Jos ieškojome 2 valandas, ir kai grįžę namo pamatėme, kad ji prie durų, buvome labai nustebinti. Pudeliai tikrai labai protingi – ji sugebėjo nubėgti tris kilometrus per miškus ir sugrįžti į savo namus. Taip atsirado pirmoji kalytė, o kai susergi šita liga, tai... jų tik daugėja“, – juokiasi Jonas ir Dalia.

Dalia prideda, kad yra nusimatę auginti ne daugiau šešių šunų, kad galėtų visiems užtikrinti patogų gyvenimą ir, žinoma, kad visi tilptų rankose. „Jie yra mūsų šeimos nariai. Kuo daugiau šunų – tuo mažiau dėmesio gali skirti kiekvienam indiviudaliai, tad orientuojamės į dėmesį ir socializaciją“, – sako Jonas.

Pudeliukai dar ir labai žaismingi, mėgsta krėsti išdaigas. Kai pirmoji šeimos pudelė buvo labai jauna, ateidavę svečiai pasidėdavo rankinukus ant žemės, o ji sugebėjo įsigudrinti ir vogti pinigines. „Visi juokdavosi, kad mes to išmokėme. Žinoma, mes to nemokėme, bet štai pudelė sugebėdavo užsiimti tokiais triukais. Dabar ji paaugus ir jau yra ramesnė, tačiau rankinukus vis tiek patikrina, tad mūsų svečiai žino, kad juos reikia laikyti saugiai“, – juokingas akimirkas prisimena šeima.

Dalia pasakoja, kad pudeliai dar ir labai draugiški, sugeba pajausti žmonių nuotaikas. Jie eina prie to žmogaus, kuriam labiausiai reikia, prisiglaudžia ir padeda atsipalaiduoti. „Kažkada gatvėje sutikome negalią turintį berniuką ir mūsų kalytė atsistojusi ant dviejų kojų jį apsikabino. Tas vaizdas buvo tikrai labai jautrus – apsikabinę ir žiūrintys vienas į kitą šuo ir berniukas. Vėliau berniuko mama padėkojo ir pasakė, kad to jos sūnui labai reikėjo“, – prisimena Jonas ir Dalia.

Aktyvūs ir prisitaikantys prie šeimininko

Pasak veisėjų, pudeliai yra aktyvūs šunys, tačiau tuo pačiu jie prisitaikys ir prie savo šeimininko gyvenimo būdo. Jie priduria, kad labai svarbi šuniukų socializacija, kad augintiniai nebijotų žmonių, miesto, o kai mažiau bijo, būna mažiau pažeidžiami.

„Jeigu eisite dešimt kilometrų, pudeliai eis kartu. Jeigu sėdėsite prie televizoriaus, pudeliai palaikys kompaniją ir susiraitys šalia. Tačiau jie taip pat ir ugningi šunys, mėgsta parodyti balsą, tačiau tuo pačiu ir reaguoja, ar tai, ką jie daro patinka šeimininkui, ar ne“, – sako J.Gibavičius ir juokauja, kad pudeliai lyg signalizacija įspėja apie tai, kas vyksta už tvoros.

Pasak Dalios, ramius žmones toks aktyvumas gali erzinti, tad reikia gerai pagalvoti renkantis veislę. „Manau, kad labiausiai pudeliai tiks žmonėms su geru humoro jausmu, nes pudeliai ne tik aktyvūs, bet ir mėgstantys pokštauti. Šie šunys mėgsta protinę veiklą, sakytume, net labiau nei fizinę, tad mielai sprendžia įvairias užduotis, loginius žaidimus, žaidžia, spėlioja – jiems būna labai smagu“, – pasakoja Dalia ir Jonas. Jie priduria, kad pudeliai tol spręs užduotis, kol suras išeitis ir gaus savo skaniuką.

Ar pudelis šeimos šuo?

Dalia sako, kad pudeliams vaikai patinka, tačiau jie, kaip veisėjai, šeimoms su mažais vaikais ne visada patiki savo šuniukus. „Pudelis yra mažas šuniukas, o nedideli vaikučiai dar ne visada supranta, kaip elgtis su šuniuku ir gali jį nuskriausti. Nuo maždaug 7-erių metų vaikai jau gali būti puikūs draugai su savo augintiniu“, – mano šeima.

Dalia priduria, kad kiekviena šeima, kuri įsigyja jų šuniukus, tampa lyg giminėmis, todėl jie vykdo atranką, kur iškeliauja jų augintiniai.

„Mes bendraujame, palaikome ryšį, susitinkame, nes norime savo šuniukams pačių geriausių šeimininkų ir tikimės rūpestingo požiūrio. Tikrai tenka kai kuriems atsakyti, nes matome, kad žmonės nesubrendę augintiniams, neapsisprendę, ar jiems tinkamas būtent šios veislės šuo. Kitas niuansas – dabar tikras tikras pudelių bumas, kuris veislei yra labai blogai – daugėja dauginamų šunų, be dokumentų, o ir patys žmonės renkasi neatsakingai, jiems svarbu, kad šuo būtų panašus į pudelį. Tačiau ne kiekvienas garbanotas šuo – pudelis“, – pastebi veisėjas ir priduria, kad dažnai tą populiarumą nulemia ir atsitiktinumai, ir, tarkime, žymių žmonių pasirinkimai.

Pudeliai išpopuliarėti galėjo ir dėl azijietiško kirpimo stiliaus, kai taip apkirpti tapo panašūs į mažus meškiukus: „Iš Azijos atkeliavęs toks žaismingas kirpimo būdas tikrai prisidėjo prie pudelių populiarumo, be to, gražiausiai šis kirpimas atrodo ant rusvos (raudonos) spalvos pudelių. Matome, kad pudeliai dabar populiarūs ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – sako šeima.

Nykštukinis pudelis
Kailis, kuris auga labai greitai

Jonas sako, kad pudelių puošmena – kailis, auga labai greitai, tad jo žmona Dalia kone kasdien turi pridėti ranką, kad pudeliukai atrodytų tvarkingai ir gražiai. „Pudelis turi būti su sutvarkytu kailiu, būtina palaikyti jo formą, tačiau grožio salonuose lankomės prieš parodas, o kasdienis grožio salonas būna mūsų namuose“, – sako Jonas ir priduria, kad parodose daugiau dalyvauja savo malonumui.

Dalia pasakoja, kad ne visiems augintiniams patinka dalyvauti parodose, todėl jie atsižvelgia į tai ir stengiasi skirti tokį dėmesį bei veiklą, kuri artimesnė jų augintinių širdims. „Vieniems pasirodymai ir dėmesys yra jų varomoji jėga, o štai kiti to nenori, tad įvertiname tai“, – sako šeima, auginanti ne vieną parodų čempioną.


Beje, pudeliai puikiai tiks alergiškiems žmonėms ir pedantams, kadangi nesišeria ir neturi kvapo net tada, kai sulyja. „Tiesa, į mišką geriau eiti su apranga, nes kailis greit pritraukia visokiausias lauko gėrybes. Štai todėl juokaujame, kad pudeliai išeiginiai šunys išeiti į miestą, o Berno zenenhundai – darbiniai ir laukiniai, mėgstantys lakstyti miške. Nes kai penkias valandas renki lakišius iš pudelio kailio, nelabai smagu“, – juokiasi Dalia.

Sveikata ir mityba

Dalia sako, kad Lietuvoje yra atliekami privalomi akių, kelių girnelės tyrimai, o štai kitose šalyse, to nereikalaujama – Lietuvoje yra labai griežtos šunų veisimo taisyklės ir tai vertinama. „Pudeliai yra labai sena veislė ir dėl to ganėtinai sveika. Specifinių ligų, kurios būdingos būtent pudeliams, nėra. Atliekami jau minėti akių ir kelių girnelės tyrimai, taip pat kaip ir visiems šunims gali pasitaikyti alergijų, virškinimo problemų, tačiau tai priklauso ir nuo šuniuko auginimo. Labai svarbu tai, kuo maitinamas šuniukas jau nuo pat mažų dienų, kaip reaguoja jo virškinimo sistema“, – sako J.Gibavičius.

Jis priduria, kad savo pudelius šeria mišriu būdu – tai reiškia, kad darbo dienomis jie ėda sausą maistą, o savaitgaliais žalią mėsą, kadangi kartu maišyti sauso maisto ir žalios mėsos, negalima. „Pudeliai yra labai gudrūs. Jeigu jie buvo pavaišinti nuo stalo žmonių maistu, stengsis gauti skanėstų iš žmogaus rankų. Kitaip tariant, jeigu jau suvalgė kotleto, sugrįžti prie savo maisto jiems bus sunku. Stengiamės šerti jų maistu ir nelepinti“, – sako šeima.

Tačiau besilaukiančios kalytės Dalią ir Joną priverčia pasukti galvą, kadangi įnoriai gali būti visokie – kaip ir besilaukiančių moterų. „Būna, vakare važiuoji nupirkti kumpelio ar lašišos – šokam pagal jų dūdelę“, – juokauja Jonas.

Pokyčiai, už kuriuos dėkingi pudeliams

Paklausti apie tai, kas labiausiai pasikeitė auginant pudelius, kokiais naujais patyrimais juos apdovanojo ši veislė, pašnekovai sako, kad viskas pasikeitė tik į gerą.

„Aš esu ramaus būdo, tad Berno zenenhundai visada buvo didžioji mano meilė, tačiau pudeliai mane pakeitė. Aš tapau kur kas aktyvesnė, nes su pudeliu neįmanoma būti pasyviai“, – sako Dalia. Jonas priduria, kad šuo išmoko labiau save kontroliuoti, pamiršti neigiamas emocijas ir nepykti: „Galų gale tu supranti, kad šuo yra tikrasis tavo veidas, o tą byloja tavo elgesys“, – sako J.Gibavičius.

Nykštukinis pudelis

PetCity klinikos veterinarijos gydytojos Kristinos Sindarienės komentaras

„Tai išmintinga, lengvai dresuojama ir draugiška veislė, kuri yra rečiau sutinkama veterinarinėse klinikose. Tačiau kad ir kaip stengtumėmės prižiūrėti savo keturkojus šeimos narius, jie net tik gali, bet ir suserga.

Vienos dažnesnių pasitaikančiu ligų ar sutrikimų yra: skandžio apsivertimas (standartiniams pudeliams galimas susirgimas), Adisono liga (antinksčių liaukos sutrikimas, kai sutrinka kortizolio gamyba), hipotiroidizmas (skydliaukės veiklos sutrikimas), klubų displazija ir idiopatinė epilepsija (neaiškios kilmės epilepsija).

Nors pudeliai ir pasižymi puikia sveikata, bet kaip ir kiekviena veislė turi keletą paveldimų lygų. Atsakingas veisėjas vertindamas ne tik išvaizdos svarbą, bet ir būsimo gyvūno sveikatą, atlieka šiuos DNR tyrimus (šiuos tyrimus rekomenduoja daryti Amerikos pudelių klubo asociacija):

  • Toy pudeliams dėl progresuojančios tinklainės atrofijos (Progressive Retinal Atrophy (PRA)) ir girnelės išnirimo (Patellar Luxation).
  • Miniatiūriniams (nykštukiniams) pudeliams dėl progresuojančios tinklainės atrofijos (Progressive Retinal Atrophy (PRA)), girnelės išnirimo (Patellar Luxation) ir klubų displazijos (Hip Dysplasia). Taip pat rekomenduotas tyrimas dėl osteochondrinės displazijos (DNA test for Miniature Poodle Dwarfism (Osteochondrodysplasia)).
  • Standartiniams pudeliams rekomenduojamas tyrimas dėl klubų displazijos (Hip Dysplasia) bei kasmetinė oftalmologo apžiūra.

PetCity veterinarijos klinikose pirma profilaktinė apžiūra visada yra nemokama, todėl rekomenduojama net ir iš pirmo žvilgsnio sveiką gyvūną bent kartą arba du per metus nuvesti pas veterinarijos gydytoją, kuris įvertins bendrą jo sveikatos būklę. Tokio tipo apžiūra padeda nustatyti ligą pačioje pradžioje, todėl galima suteikti laiku skirtą kvalifikuotą gydymą ir sustabdyti ligos progresavimą. Ypatingai svarbu atlikti profilaktinę apžiūrą vyresnio amžiaus augintiniams. Profilaktinė apžiūra yra geriausias būdas išsaugoti Jūsų augintinio sveikatą“, – sako veterinarijos gydytoja.

Ar jau žinai kuo apsaugosi savo pudelio kailiuką nuo lietaus? Rodyti visus

Blog:

  • Pažink draugą: Šiba inu su drauge auginantis Paul de Miko: „Tai katinas šuns kūne“

    Pažink draugą: Šiba inu su drauge auginantis Paul de Miko: „Tai katinas šuns kūne“

    Skaityti daugiau

  • Pažink draugą: anglų springerspanieliai –  nepaprastai guvūs ir draugiški kompanionai

    Pažink draugą: anglų springerspanieliai – nepaprastai guvūs ir draugiški kompanionai

    Skaityti daugiau

  • Pažink draugą: griunendaliai – pakerėję grožiu ir atsidavimu

    Pažink draugą: griunendaliai – pakerėję grožiu ir atsidavimu

    Skaityti daugiau

  • Pažink draugą: vokiečių aviganiai – guodžia, saugo ir krečia nepamirštamus pokštus

    Pažink draugą: vokiečių aviganiai – guodžia, saugo ir krečia nepamirštamus pokštus

    Skaityti daugiau

  • Pažink draugą: australų aviganiai – padarys viską, kad šeimininkas būtų laimingas

    Pažink draugą: australų aviganiai – padarys viską, kad šeimininkas būtų laimingas

    Skaityti daugiau

Visos naujienos