Grybauti su augintiniu: kokie pavojai tyko miške ir kaip nuo jų apsisaugoti?

August 25, 2021

Grybauti su augintiniu: kokie pavojai tyko miške ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Grybavimas – malonumas ne tik šeimininkui, bet ir jo augintiniui. Vien nuo minties apie gaivų orą, šnarančius lapus ir neaprėpiamus plotus išsidūkti, jūsų augintinis jau nenustygsta vietoje, tačiau visus malonumus akimirksniu gali apkartinti miške tykantys pavojai. „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė pataria, kaip saugoti savo numylėtinius.

Kaip tinkamai pasiruošti vykstant grybauti su keturkoju?

„Pusdienis praleistas drauge, neabejotinai yra naudingas tiek šeimininkui, tiek jo augintiniui. Tai puikus būdas augintiniui aktyviai praleisti dieną ir išsikrauti. Visgi net ir trumpo grybavimo metu verta būti atidiems – šuns gyvybei ir sveikatai gausu rudens sezonui būdingų pavojų: nuo erkių iki nuodingų grybų ar net gyvačių“ – perspėja vet. gydytoja Liepa Krūminytė.

Grybauti gydytoja rekomenduoja vykti tik su tinkamomis priemonėmis. Pasak jos, be pavadėlio vedžioti šunį miške patartina tik tiems šeimininkams, kurie yra įsitikinę, kad augintinis visada bus šalia. Siekiant sumažinti riziką augintinio pasimetimo atveju, prie antkaklio rekomenduojama tvirtinti ID medalioną, kuriame yra išgraviruota šeimininko kontaktinė informacija. „Jeigu augintinis pasimes, jį radę žmonės galės nedelsiant susisiekti su šeimininku“ – informuoja vet. gydytoja. Svarbu nepamiršti ir kitų aktualių išvykai reikalingų augintinio daiktų, pavyzdžiui gertuvės su šviežiu vandeniu ir skanėstų.

L.Krūminytė primena, kad į mišką rekomenduojama vykti tik tuomet, jeigu augintinis yra efektyviai apsaugotas nuo erkių, naudojant antiparazitinį antkaklį, lašus arba sudavus tabletes. „Erkės yra aktyvios iki pat pirmųjų šalnų, todėl augintinio apsauga turi būti veiksminga beveik visus metus iki kol temperatūros stulpelis nukris žemiau 5-7˚C". Efektyvias ir moksliniai tyrimais pagrįstas antiparazitines priemones gydytoja rekomenduoja įsigyti veterinarijos vaistinėse, klinikose arba specializuotose parduotuvėse, prieš tai pasitarus su savo veterinarijos gydytoju.

Ką daryti, jeigu augintinis paragavo nuodingo grybo?

„Šunys iš prigimties yra smalsūs gyvūnai, todėl nesuprasdami realaus pavojaus, gali prisiragauti įvairių grybų. Nors Lietuvoje didžioji dauguma grybų nėra nuodingi, visgi yra ypač nuodingų ir toksiškų rūšių, kurios gali pakenkti jūsų keturkojui” – perspėja gydytoja. „Augintiniui paragavus nuodingų grybų gali pasireikšti įvairaus pobūdžio negalavimai, susiję ne tik su virškinamojo trakto veikla, bet ir nervų sistemos pažeidimais. Pastebėjus tokius simptomus kaip padidėjęs seilėtekis, apatija, vėmimas, viduriavimas (gali būti kraujingas), pusiausvyros sutrikimai, traukuliai, augintinių šeimininkai nedelsdami turėtų kreiptis į veterinarijos kliniką",– sako gydytoja.

„Jeigu spėjote pamatyti, kokį grybą suvalgė arba lyžtelėjo jūsų augintinis, jį nufotografuokite bei įsidėmėkite vietą, kurioje jis auga – pievoje, samanose ar ant medžio kamieno – taip specialistams klinikoje bus lengviau išsiaiškinti, koks tai buvo grybas ir koks gydymas yra tinkamiausias jūsų nukentėjusiam keturkojui” – pataria gydytoja.

L.Krūminytė akcentuoja, kad itin didelę įtaką gydymui ir prognozei turi šeimininkų kritinis situacijos vertinimas ir greita reakcija. „Atsiradus pirmiesiems akivaizdžiai pastebimiems sutrikimams, tokiems kaip bendras silpnumas arba atvirkščiai – augintinio neramumas, geriausia kuo skubiau vykti į artimiausią veterinarijos kliniką“.



Gyvatės – mirtinai nuodingos

Veterinarijos gydytoja primena, kad Lietuvoje gyvena ir vienintelė nuodinga gyvačių rūšis – paprastoji angis. Augintinio susidūrimas su ja gali baigtis mirtimi. „Įdomu tai, jog kai kurios gyvūnų rūšys yra visiškai atsparios gyvačių nuodams, tačiau, deja, ne šunys. Šunims neretai tokie susitikimai baigiasi mirtinai dėl palyginti didelio nuodų kiekio augintinio svoriui“, – apie pavojų perspėja L.Krūminytė.

Įkandus angiai, nuodai veikia kraujo ląsteles, nekrotizuoja aplinkinius audinius ir mažina kraujo krešumą, įkandimo vieta greitai patinsta, parausta. „Jei jau nutiko taip, jog šuniui įkando gyvatė ar bent jau įtariate tokį faktą, nedelsdami vykite į veterinarijos kliniką. Taip pat neleiskite gyvūnui judėti – jei įkando į koją, virš įkandimo vietos dėkite tvarstį ir šaldantį kompresą (ne ilgiau 30 min.), kadangi nuodai ima veikti iškart po įgėlimo. Šiuo atveju labai svarbu nustatyti tikslią diagnozę ir imtis atitinkamo gydymo plano“, – veiksmus dėlioja specialistė.

Blog:

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Skaityti daugiau

Visos naujienos