Atsisveikinimas su augintiniu: humaniški ir legalūs keliai, kaip tai padaryti

September 20, 2021

Atsisveikinimas su augintiniu: humaniški ir legalūs keliai, kaip tai padaryti

Augintinio netektis – dažnam šeimininkui skaudus smūgis. Gyvūnai juk yra geriausi žmogaus draugai, bendražygiai, gyvenimo palydovai, mylimi šeimos nariai. Visgi mirtis –  neišvengiama gyvenimo realybė, po kurios susiduriama su būtina atlikti pareiga – augintinio laidojimu. Internete yra daug informacijos apie jaunų šuniukų priežiūrą, tačiau kur kas mažiau kalbama apie tai, kaip oriai atsisveikinti su savo mylimu augintiniu. Ką daryti su palaikais, kur juos laidoti, kas yra legalu ir kokia yra užsienyje taikoma praktika – apie viską šiame straipsnyje.

Svarbu pasirinkti humanišką  ir legalų kelią

Žiniasklaidoje kartkartėmis galima išvysti šokiruojančių žinių apie tai, kaip žmonės atsikrato gyvūnais ir jų palaikais. Kūneliai aptinkami pakelėse, miškuose ar net konteineriuose. Yra žmonių, kuriems atrodo, kad visą gyvenimą ištikimas augintinis nėra vertas būti etiškai palaidotas.

Toks elgesys su gyvūno kūneliu yra ne tik kad nehumaniškas, bet ir nelegalus. Kaip teigia mūsų pakalbinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai, už neteisėtą atsikratymą augintinio palaikais gali grėsti bauda iki 750 eurų.

Atsisveikinimas su augintiniu

Pasak tarnybos specialistų, įstatymiškai galimi tokie keliai:

  • Gyvūno kūnas gali būti užkastas gyvūnų kapinėse;
  • Sudegintas patvirtintame gyvūnų krematoriume (kremuojamas);
  • Užkastas gyvūno šeimininko privačioje valdoje;
  • Sudegintas patvirtintoje šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje, t.y. utilizuojamas.

Bendrasis gyvūno kūno utilizavimas vyksta Rietavo veterinarinėje sanitarijoje. Nors tai legalus gyvūno gaišenos tvarkymo būdas, daugelis ieško kitų atsisveikinimo su mirusiu augintiniu alternatyvų: pavyzdžiui, pasirenka laidojimą kapinėse arba kremavimą – taip šeimininkams lieka gražus prisiminimas apie augintinį, antkapio ar urnos pavidalu. 

Gyvūnų kapinės: neapsigaukite, ne visose galima laidoti

Nors šis gyvūnų laidojimo būdas sparčiai populiarėja, Lietuvoje yra vos kelios specialiai augintiniams laidoti skirtos kapinės: jos įsikūrusios Vilniuje, Kaune ir Jonavoje.

Vienos sostinėje veikiančios kapinės yra tarp Lentvario ir Liudvinavo gyvenviečių, o kitos – Karoliniškių rajone, netoli televizijos bokšto. Tiesa, pastarosios, esančios Karoliniškėse, yra nelegalios, tad laidodami ten savo augintinį galite sulaukti teisinės atsakomybės.

Vis dėlto tam tikrą informaciją svarbu žinoti ir laidojant oficialiosiose Liudvinavo gatvėje (netoli Regitros) esančiose kapinėse, pavyzdžiui, tai, kad kasama duobė turėtų būti mažiausiai metro gylio. Šaltuoju metų laiku tai padaryti pakankamai sunku, todėl galite kreiptis į specialias įstaigas, kurios užsiima augintinių laidojimo paslaugomis šiose kapinaitėse. Be to, laidojimui reikia naudoti ekologiškas, suyrančias talpyklas – kartono ar faneros dėžes, bet geriausiai – drobulę.

Astos Ostrovskajos fotografija

Užsienyje kur kas senesnės gyvūnų kapinių tradicijos

Vilniuje gyvenanti menininkė Asta Ostrovskaja prieš daugiau nei šešerius metus susidomėjo gyvūnų kapinėmis. Tai jai pasirodė įdomus kultūrinis reiškinys, kurį verta užfiksuoti fotoaparatu. Per šiuos metus mergina aplankė augintinių kapines Vilniuje, Rygoje, Minske, Maskvoje, Niujorke bei Las Vegase. Visas fotografijų ciklas sugulė projekte „Rex in Peace“.

„Mano pirmas pamatytas antkapis buvo didelėje granito plokštėje išgraviruotas užrašas „Atleisk, Arai”. Po kurio laiko vis atsimindavau šį užrašą ir pagalvodavau, kiek daug galios ir meilės yra šiuose dvejuose žodžiuose“, – prasitaria A. Ostrovskaja.

Keliaudama po pasaulį mergina pamatė, kad gyvūnų kapinių tradicija kai kuriose užsienio valstybėse yra itin sena. Ypač įsiminė Niujorko kapinaitės, kurios yra įkurtos net XIX a. pabaigoje: „Aplankius seniausias JAV kapines, kurioms virš šimto metų, per antkapius galima pamatyti, kaip keitėsi vardų stilistika, šeimininkų estetinis suvokimas atspindintis gedulą.“

Tačiau kaip teigia „PetCity“ kalbinta pašnekovė, užsienyje egzistuoja ir nelegalių kapinių: „Atvykus į nelegalias kapines yra tikimybė, kad kitą kartą gali jų ir neberasti. O legaliose kapinėse tikrai yra daugiau prabangių antkapių, kai kuriose šalyse net iš akmens iškaltų skulptūrų. Tačiau manau, kad gedulas ir meilė nepriklauso nuo to, ar antkapis pagamintas iš marmuro, ar iš senų lovos grotelių.“

Aplankiusi įvairias užsienyje esančias kapines, „Rex in Peace“ projekto kūrėja turi savo nuomonę apie deramą atsisveikinimą su augintiniais:

„Gyvūnai nėra gyvenimo aksesuarai, jie – artimi mūsų palydovai, šeimos nariai. Kapinėse sutinku žmonių, ne tik tų, kurie tik ką palaidojo savo augintinį, bet ir tų, kurie ateina paminėti įvairių metinių, sutvarkyti kapaviečių net ir praėjus daugeliui metų po savo augintinių mirties.“

Vienintelis krematoriumas Lietuvoje

Palaikų kremavimas – tai dar vienas legalus ir etiškas atsisveikinimo su augintiniu būdas, ypač populiarus užsienyje. Lietuvoje pirmasis ir vienintelis gyvūnėlių krematoriumas yra įsikūręs Zoliškių kaime (Tauragės rajone).

Jo savininkė Toma Žebelienė pasakoja, kad mintis įkurti tokio pobūdžio vietą kilo jos vyrui, veterinarijos gydytojui Vitalijui: „Bendraudamas su užsienio kolegomis jis gavo daug informacijos apie tai, kaip su augintiniais yra atsisveikinama užsienio šalyse. Kadangi turėjome žemės ir ilgai galvojome, ką su ja daryti, kilo mintis Lietuvoje paskatinti humanišką, etišką ir ekologišką atsisveikinimo su gyvūnais būdą. Taip prieš keturis metus atsirado ši vieta.

Užsienyje kremuoti augintinius yra labai populiaru. Pavyzdžiui, Anglijoje yra netgi keliolika krematoriumų, todėl didžioji dalis nugaišusių naminių gyvūnų palaikų yra deginama, o ne utilizuojama. Kaimyninėse Latvijos, Estijos, Lenkijos valstybėse augintinių krematoriumai taip pat egzistuoja ne vienerius metus.“

Toma Žebelienė

Kaip teigia mūsų kalbinta pašnekovė, kremuoti galima visų naminių gyvūnėlių palaikus: šunis, kates, žiurkėnus, vėžlius, papūgas. Procedūros kaina vyrauja nuo 80 iki 220 eurų, priklausomai nuo augintinio kūnelio svorio.

Kūnelio gabenimas į krematoriumą – nesudėtinga procedūra

Nors vienintelis šalyje krematoriumas yra įsikūręs Tauragėje, gyvūnėlių palaikai atkeliauja iš visos Lietuvos.

„Yra keli būdai, kaip augintinio kūnas gali patekti pas mus. Krematoriumas bendradarbiauja su labai didele dalimi veterinarijos klinikų Lietuvoje. Kuomet gyvūnas yra užmigdomas veterinarijos klinikoje ir šeimininkas pasako, kad norėtų kremavimo paslaugos, veterinaras susisiekia su mumis, mes užpildome reikalingus dokumentus ir suorganizuojame kūno atvežimą. Pavyzdžiui, į Vilnių atvažiuojame tris kartus per savaitę, į Klaipėdą – vieną kartą.

 

Kitas variantas – galime atvažiuoti pasiimti kūnelį į namus. Tačiau tuomet taikome papildomą mokestį, kuris priklauso nuo atstumo. Žinoma, šeimininkas iš anksto suderintu laiku visuomet gali augintinio palaikus atvežti ir pats. Tada dažniausiai namiškiai yra linkę dar pabūti, atsisveikinti su augintiniu“, –  pasakoja Toma Žebelienė.

„PetCity“ veterinarijos klinikos Vilniuje ir Klaipėdoje taip pat bendradarbiauja su Tauragėje esančiu augintinių krematoriumu, tad nusprendę kremuoti mirusio gyvūnėlio kūną, visuomet galite kreiptis į klinikos personalą ir suderinti tolimesnes proceso detales.

Vienu metu kremuojamas tik vienas gyvūnas

Augintinių Krematoriumas Lietuvoje

Kalbinta pašnekovė prasitaria, kad atsisveikinimo su mylimais augintiniais akimirka yra labai jautri, todėl jų komanda visomis išgalėmis stengiasi žmones išklausyti, jiems padėti, taip pat ragina žmones palikti atsiminimą prisiminimų medyje. Visgi sielvartą išgyvenantiems klientams neretai kyla įvairiausių klausimų: pavyzdžiui, ar jų augintinis yra kremuojamas vienas?

„Pasitaiko klausiančių: „ar čia tikrai mano augintinio pelenai?“ Savo ruožtu vaizdą visuomet įrašinėjame kameromis, tad žmonių abejonėms išsklaidyti galime pateikti medžiagą. Be to, šeimininkai gali ir patys atvažiuoti į krematoriumą ir įsitikinti, kaip dirbame. Tačiau nepaisant to, ar atvažiuoja augintinio savininkas, ar ne – mūsų krematoriume vyksta tik individualus kremavimas“, –  teigia T. Žabalienė.

Galima laidoti ir savo žemės valdoje

Jeigu turite didelį sklypą, sodybą ar miško dalį, pagal galiojančius įstatymus, augintinio palaikus galite laidoti ten. Tiesa, yra keletas aspektų, į kuriuos atkreipti dėmesį skatina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus specialistai:

„Gyvūnų augintinių gaišenas privačioje valdoje arba gyvūnų augintinių kapinėse galima užkasti individualiose arba grupinėse duobėse. Duobė turi būti tokio gylio, kad žemės sluoksnis, užpiltas ant gyvūno augintinio gaišenos būtų ne mažesnis kaip 1 metras. Užkasant gaišeną gyvūno augintinio laikytojo privačioje valdoje, užkasimui turi būti parenkama nuo pastatų, vandens telkinių atokesnė vieta, kur nėra paviršinių gruntinių vandenų ir kurios, tikėtina, neapsems polaidžio ar lietaus vanduo.“

Taigi, etiškų kelių, kaip galima išlydėti savo mylimą augintinį į nesibaigiančių skanėstų šalį, yra nemažai. Galite jį ramiai palaidoti savo valdoje, oficialiose gyvūnų kapinėse arba kremuoti. Svarbiausia, laikytis galiojančių įstatymų ir etiškų moralės normų. Skatiname prisiminti, kad tai nėra tik palaikai, tai – jūsų šeimos nariai, tad atsisveikinkite su jais deramai. O kilus įvairiems klausimams, visuomet kviečiame kreiptis į „PetCity“ klinikos darbuotojus, kurie padės atsakyti į kylančius atsisveikinimo su gyvūnu klausimais.

Blog:

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Išsiskyrimo nerimas – kaip padėti augintiniui išbūti be šeimininko ir kodėl „narvas“ nėra toks baisus?

    Išsiskyrimo nerimas – kaip padėti augintiniui išbūti be šeimininko ir kodėl „narvas“ nėra toks baisus?

    Skaityti daugiau

  • Prisijaukinkite rudenį kartu su savo keturkoju!

    Prisijaukinkite rudenį kartu su savo keturkoju!

    Skaityti daugiau

  • Augintinis ir pajūris – ką svarbu žinoti?

    Augintinis ir pajūris – ką svarbu žinoti?

    Skaityti daugiau

  • Ką daryti augintiniui suvalgius žiurknuodžių? Veterinarijos gydytoja dalinasi naudingais patarimais

    Ką daryti augintiniui suvalgius žiurknuodžių? Veterinarijos gydytoja dalinasi naudingais patarimais

    Skaityti daugiau

Visos naujienos