Alinantis karšis – išbandymas keturkojams: veterinarijos gydytoja pataria kaip atpažinti perkaitusį gyvūną ir kaip jam padėti

June 23, 2021

Alinantis karšis – išbandymas keturkojams: veterinarijos gydytoja pataria kaip atpažinti perkaitusį gyvūną ir kaip jam padėti

Vasaros karščiai – tikras išbandymas ne tik žmonėms, bet ir gyvūnams. Sunku ir įsivaizduoti, kaip kaitrią dieną jaučiasi tankų kailį turintys keturkojai... O jei dar kailis tamsus, jei augintinis – stambus, – šiluma gali tapti tikru sveikatos ir geros savijautos priešu. Ką svarbu žinoti, kai lauke termometro stulpelis pakyla į rekordines aukštumas, ir kaip atpažinti pirmuosius pavojaus signalus, atsako PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Rugilė Ivoškaitė.

Pasak „PetCity“ veterinarijos klinikos gydytojos Rugilės Ivoškaitės, vieni pirmųjų simptomų, išduodančių, kad augintiniui gresia perkaitimas yra:

  • Dažnas kvėpavimas ir/ar lekavimas;
  • Augintinis tampa apatiškas;
  • Pakilusi kūno temperatūra;
  • Gyvūnas atsisako valgyti ar net gerti;
  • Vėmimas ir/ar viduriavimas;
  • Sutrikusi koordinacija.

Svarbu žinoti, kad tam tikros veislės yra labiau linkę perkaisti, tai – brachicefalinės (plokščiasnukių) šunų veislės, pavyzdžiui, prancūzų ar anglų buldogai, mopsai ir pan. Sunkiau karščius ištveria ir viršsvorio turintys gyvūnai, taip pat tie, kurių kailis tamsus, tankus.

Pastebėjus šiuos simptomus, veterinarijos gydytoja ragina nedelsti ir laiku suteikti pirmąją pagalbą savo augintiniui:

  • Atvėsinkite augintinį paguldžius jį ant vėsinančio kilimėlio arba vėsios grindinės dangos;
  • Užtikrinkite pavėsį ir gerą oro cirkuliaciją;
  • Venkite staigaus temperatūrinio pokyčio – nenaudokite ledo ar kitų ekstremalių priemonių. Rinkitės sudrėkintas vėsinančias liemenes, o jeigu jų neturite – naudokite sudrėkintus rankšluosčius.
  • Leiskite augintiniui atsigerti vėsaus vandens;
  • Situacijai negerėjant – nedelsiant kreipkitės į veterinarijos gydytoją.

Apsaugos nuo perkaitimo priemonės

Veterinarės teigimu, labai svarbu užtikrinti, kad karštą dieną augintinis šalia turėtų pakankamai vandens, kad galėtų bet kada atsivėsinti. Tiek namuose, tiek lauke augintiniui turi būti lengvai pasiekiamas pavėsis, vieta, kur jo nepasiekia tiesioginiai saulės spinduliai. Keliaujant būtina turėti gyvūnams skirtas kelionines gertuves, iš kurių bet kuriuo metu būtų patogu augintinį pagirdyti.

Namuose vandens vėsai palaikyti R. Ivoškaitė rekomenduoja naudoti vėsinančius dubenėlius. Tai gali būti specialūs keraminiai dubenėliai arba plastikiniai dubenėlia užpildyti inovatyviu geliu. Vanduo ir maistas dubenėliuose atšyla gerokai lėčiau, todėl ilgiau palaikoma vėsa – toks sprendimas yra puikus paliekant augintinį ilgesniam laikui namuose.

„Jei esate gamtoje, kur yra vandens telkinys – leiskite augintiniui atsivėsinti upėje ar ežere. Turint kiemą arba terasą, galima pastatyti augintiniams skirtą baseiną, kuriame patogu greitai atsivėsinti ir smagiai leisti laiką“ – pasakoja R. Ivoškaitė. Tačiau nors maudynės atrodytų geriausias būdas atsigaivinti, svarbu tinkamai parinkti vandens temperatūrą. Bet kokie ekstremalūs pokyčiai, temperatūrų skirtumai, gali pakenkti gyvūnui, todėl vanduo neturėtų būti ledinis – gyvūnas gali susirgti.  

Keliaujant taip pat labai svarbu tinkamai pasirūpinti augintiniu automobilyje – nepalikti jo vieno net ir trumpam laikui, kadangi automobilio salonas įkaista labai greitai. „Jau po 10 minučių automobilio salono temperatūra gali būti 10 laipsnių aukštesnė nei lauke, o praėjus pusvalandžiui, skirtumas tarp automobilio salono ir vidaus temperatūros jau gali siekti ir 20 laipsnių“, – primena gydytoja.

Aktyviai leidžiant laiką po atvira saule efektyvia pagalba nuo perkaitimo gali tapti ir tokios papildomos priemonės kaip vėsinančios liemenės ar apsauginiai marškinėliai nuo saulės. 

Vėsinančios liemenės – idealus sprendimas plaukiant baidarėmis, leidžiant laiką pajūryje ar tiesiog pramogaujant kieme. Liemenių veikimo principas paremtas sudrėkinimu – įmerkus liemenę į vėsų vandenį ir ją išgręžus, ji palaiko vėsą ant augintinio kūno. Speciali medžiaga neleidžia vandeniui greitai išgaruoti, o ergonomiškas dizainas leidžia augintiniui nevaržomai judėti.

Alternatyva vėsinančioms liemenėms – saulę atspindintys marškinėliai, Tokių drabužių veikimo principas paremtas šilumos absorbcijos mažinimu. Speciali medžiaga atspindi saulės šviesą ir padeda užblokuoti iki 98 proc. žalingo UVA ir UVB spindulių poveikio. 

Naminių gyvūnų prekių asortimente gausu skirtingų sprendimų, kurie padeda gyvūnui atsivėsinti karštomis vasaros dienomis. Todėl yra nesunku rasti tinkamą sprendimą pagal gyvūno ir šeimininko poreikius, veislę ar fizinį jo aktyvumą.

Tarp populiariausių sprendimų – ir vėsinantys kilimėliai, jie nepamainomi tiek namuose, tiek lauke. Kilimėliai yra užpildyti specialiu aplinkai ir gyvūnui draugišku geliu, kuris aktyvuojasi nuo spaudimo, t.y kuomet gyvūnas atsigula ant kilimėlio. Kilimėlis palaiko maždaug 5-10 laipsniais žemesnę nei aplinkos temperatūrą. Jį galima naudoti tiek automobilyje, tiek terasoje ar namuose. Patogu ir tai, kad kilimėlio nereikia pakartotinai užšaldyti ar kaip nors kitaip suaktyvinti jo poveikį.

Scruffs vėsinatys kilimėliai

Dar vienas sprendimas – vėsinantys žaislai. „Tai vienas iš elementariausių sprendimų, kuris gali padėti gyvūnui greitai atsigaivinti namuose. Žaislai yra užmerkiami į vandenį ir užšaldomi – tai puiki priemonė pramogoms, dantų higienai ir atsivėsinimui. 

Blog:

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Skaityti daugiau

Visos naujienos