Minimaliai invazyvi chirurgija – laparoskopinės operacijos

October 10, 2023

Minimaliai invazyvi chirurgija – laparoskopinės operacijos

 

Endoskopinės, taip pat, minimaliai invazyvios krūtinės ir pilvo ertmės operacijos yra dažnai taikoma chirurginio gydymo metodika žmonių medicinoje. Pavyzdžiui, tulžies pūslės šalinimas laparoskopiniu būdu jau pakeitė atvirą chirurginę techniką ir yra laikomas „auksiniu standartu“ esant nekomplikuotoms tulžies pūslės ligoms vyrams ir moterims. Šiuo metu, žmonių ir jų augintinių ryšiui stiprėjant, gyvūnų savininkai yra linkę savo asmeninę medicininę patirtį sieti su augintiniu, todėl atvežę gyvūnus į veterinarijos kliniką pirmenybę teikia minimaliai invazyvioms procedūroms.

Minimalus audinių traumavimas

Laparoskopinė chirurgija pasižymi ne tik diagnostine, bet ir terapine verte. Minimaliai invazyvios operacijos metu vietoje vieno didelio chirurginio pjūvio, kuris įprastai prasideda nuo krūtinkaulio kremzlinės ataugos ir tęsiasi iki gaktikaulio, atliekami 2-4 maži pjūviai, kurių ilgis gali būti nuo 5 mm iki 11 mm. Pjūvių skaičius priklauso nuo atliekamos operacijos ir pasirinktos chirurginės technikos. Minimalus audinių traumavimas užtikrina mažesnį skausmą, greitesnį žaizdų gijimą, žemesnę pooperacinės išvaržos tikimybę, greitesnį augintinio grįžimą į įprastą fizinį aktyvumą, gražesnį kosmetinį efektą po operacijos.

Laparoskopas leidžia chirurgui apžiūrėti visus pilvo ertmės organus

Laparoskopo naudojimas operacijos metu leidžia chirurgui apžiūrėti ir įvertinti visus pilvo ertmės organus. Kamera, įvesta į pilvo ertmę, matomą vaizdą padidina 10 kartų, todėl stebimi net nedideli organų pakitimai. Įvertinus pilvo organų makroskopinį vaizdą, atliekama suplanuota laparoskopinė procedūra. Dažniausiai veterinarinėje medicinoje atliekama diagnostinė laparoskopija, organų biopsija, patelių ir patinų (kriptorchų) kastracija, laparoskopiškai asistuota gastropeksija, cholecistektomija, adrenolektomija, laparoskopiškai asistuota cistotomija. Taigi, minimaliai invazyvi chirurgija naudinga ligų diagnozavimui (organų biopsija, diagnostinė laparoskopija), jų prevencijai (ovarioektomija, kriptorchidektomija) ir gydymui (laparoskopiškai asistuota cistotomija).

Laparoskopu gali būti atliekama organų biopsija

Laparoskopija suteikia minimaliai invazyvią prieigą prie pilvo ertmės organų, todėl kartais yra vadinama „rakto skylutės“ chirurgija ir laikoma saugia alternatyva atvirai diagnostinei laparotomijai ir organų biopsijai. Įprastos laparotomijos metu, norint apžiūrėti visus pilvo ertmės organus, atliekamas pjūvis nuo krūtinkaulio kremzlinės ataugos iki gaktikaulio, tuo tarpu diagnostinės laparoskopijos metu pakanka trijų 5-11 mm ilgio pjūvių. Vidaus organų vaizdo padidinimas, kokybiškas apšvietimas ir platus matymo laukas mažoje erdvėje lemia diagnostinės laparoskopijos pranašumą lyginant su atvira diagnostine laparotomija (įprastomis chirurginėmis operacijomis). Dažniausiai laparoskopu atliekamos diagnostinės procedūros šunims ir katėms yra kepenų ir blužnies biopsija, taip pat laparoskopiškai asistuotos procedūros, tokios kaip: cholecistocentezė, kasos biopsija, inkstų biopsija, žarnyno biopsija.

Dažniausiai atliekama kačių ir kalių kastracija bei sterilizacija laparoskopu

Viena dažniausiai atliekamų laparoskopinių operacijų smulkiųjų gyvūnų chirurgijoje yra kačių ir kalių kastracija. Patelių kastracija gali būti atliekama dviem būdais. Ovariohisterektomija yra kiaušidžių ir gimdos chirurginis pašalinimas. Tačiau, šiuo metu, dėl privalumų, tokių kaip: mažesnis pjūvis, silpnesnis audinių traumavimas, trumpesnis operacijos ir bendrosios anestezijos laikas, dažniau taikoma ovarioektomija, tai yra chirurginis kiaušidžių pašalinimas.  Kaip alternatyvą atviram kastracijos būdui rekomenduojama rinktis laparoskopinę ovarioektomiją. Laparoskopiškai kastracija atliekama per vieną, du arba tris nedidelius (nuo 5 mm iki 11 mm) pjūvius. Kamera apžiūrimi ne tik patelės lytinės sistemos, bet visi pilvo ertmės organai. Operacija atliekama saugiai, kadangi ekrane matomas 10 kartų padidintas kraujagyslių vaizdas, o kraujavimo stabdymui naudojamas patikimas elektrochirurginis prietaisas, galintis efektyviai užlydyti ir atidalinti 7 mm skersmens kraujagysles.

Laparoskopiškai kastracija atliekama greičiau lyginant su atviru būdu, o tai reiškia, kad paciento bendroji anestezija trunka trumpiau. Dėl minimalaus audinių traumavimo gyvūnui sukeliama mažiau skausmo. Kalytėms po laparoskopinės kastracijos nereikalinga intensyvi priežiūra, todėl praėjus kelioms valandoms po procedūros, su tolimesnės priežiūros rekomendacijomis, augintinės grąžinamos šeimininkams.

Mitai apie gimdos šalinimą kastracijos metu

Laparoskopines operacijas atliekantys veterinarijos gydytojai – chirurgai susiduria su gyvūnų augintinių nuomone, kad kačių ir šunų patelėms būtina pašalinti ne tik kiaušides, bet ir gimdą. Tai yra netiesa, kadangi moksliniais tyrimais įrodyta, kad ankstyvas kiaušidžių pašalinimas gali efektyviai apsaugoti nuo pieno liaukų navikų susidarymo. Taip pat, kastruotoms kalytėms nebūdingas pūlingas gimdos uždegimas, kadangi jo susiformavimui reikalingas kiaušidžių išskiriamas hormonas progesteronas. Be to, yra nustatyta, kad šunų patelėms nebūdingi gimdos navikai, todėl sveikos gimdos šalinti nebūtina. Žinoma, jeigu prieš operaciją atliekant echoskopinį tyrimą nustatoma gimdos patologija, pavyzdžiui: cistinė endometriumo hiperplazija, mukometra arba piometra, tuomet minimaliai invazyvios operacijos metu gimdą galima pašalinti laparoskopiškai arba laparoskopiškai asistuotu būdu. Abiem minėtais atvejais, chirurginis pjūvis yra gerokai mažesnis nei įprastos, atviros operacijos metu.

Patinų kastracija laparoskopu

Esant pilviniam kriptorchidizmui, patinų kastraciją rekomenduojama atlikti laparoskopiškai. Pilvinis kriptorchizimas yra patologija, kuomet vystymosi eigoje patino viena arba abi sėklidės per kirkšnies kanalą nenusileidžia į sėklidžių kapšelį ir lieka pilvo ertmėje. Dėl paveldimumo, nuolatinio hormonų išskyrimo, padidėjusios neoplazijos ir sėklidės užsisukimo rizikos kriptorchams rekomenduojama atlikti chirurginį sėklidžių pašalinimą – kriptorchidektomiją. Laparoskopiškai patinų kastraciją, kaip ir kalių, galima atlikti per vieną, du arba tris nedidelius pjūvius. Laparoskopinė kriptorchidektomija yra pranašesnė už įprastą atvirą chirurginę techniką dėl nedidelių pjūvių, platesnio matymo lauko, kuris suteikia galybę operaciją atlikti tiksliai, greitai ir padarant minimalią žalą sveikiems paciento audiniams.

Laparoskopija naudinga skrandžio išsiplėtimo ir užsisukimo prevencijai

Laparoskopinė gastropeksija yra saugus ir paprastas būdas siekiant užtikrinti skrandžio išsiplėtimo ir užsisukimo prevenciją. Skrandžio išsiplėtimas ir užsisukimas yra gyvybei pavojingas sindromas, kuomet skrandis apsisuka aplink savo ašį, o jame sulaikytas oras spaudžia aplinkinius organus, taip sutrikdydamas veninę kraujotaką pilvo ertmėje. Dėl to pasireiškia portalinė hipertenzija ir sisteminė hipotenzija, gali ištikti kardiogeninis šokas, kuris baigiasi gyvūno gaišimu.

Esant skrandžio užsisukimui gyvūno išgyvenamumas priklauso nuo laiku pastebėtų klinikinių požymių ir skubiai suteiktos veterinarinės pagalbos. Deja, bet ne visi pacientai laiku pasiekia veterinarijos kliniką, todėl kai kurie iš jų nugaišta arba yra eutanazuojami dėl su gyvybe nesuderinamų komplikacijų. Dėl šių priežasčių šunims, kurių veislėms būdingas skrandžio užsisukimas, tai yra vokiečių aviganiams, basetams, airių seteriams, senbernarams, veimaraineriams ir kitiems, gilia krūtine pasižymintiems šunims, rekomenduojama atlikti gastropeksiją. Tai chirurginė procedūra, kurios metu skrandis pritvirtinamas prie pilvo sienos raumenų teisingoje anatominėje pozicijoje, kad būtų išvengta jo užsisukimo. Šią operaciją rekomenduojama derinti kartu su kastracija. Gastropeksiją galima atlikti laparoskopiškai arba laparoskopiškai asistuojant, taigi minimaliai traumuojant audinius užkertamas kelias pasireikšti potencialiai gyvybei pavojingam sindromui.

Laparoskopinė chirurgija šlapimo pūslės akmenligės gydyme

Minimaliai invazyvi chirurgija gali būti taikoma šlapimo pūslės akmenligei gydyti. Mažus urolitus ir kristalus, esančius smulkiųjų gyvūnų šlapimo pūslėje galima pašalinti atliekant laparoskopiškai asistuotą cistomiją. Cistotomija yra šlapimo pūslės chirurginis atvėrimas, kuris gali būti atliekams diagnostikos arba gydymo tikslu. Laparoskopiškai asistuotos cistotomijos metu atliekamas mažas pilvo sienos chirurginis pjūvis, per kurį pasiekiama šlapimo pūslė. Tuomet į šlapimo pūslę įvedamas 3 mm portas su darbiniu kanalu instrumentams, per kurį į šlapimo pūslę įvedama ir kamera. Šios operacijos metu taikant urohidropropulsiją iš šlapimo pūslės galima išplauti nuosėdas, kristalus, specialiais prietaisais sugriebti ir pašalinti urolitus, makroskopiškai įvertinti šlapimo pūslės ir šlaplės gleivinę, nustatyti šlapimtakių atsivėrimo vietą, atlikti šlapimo pūslės gleivinės biopsiją, paimti mėginius bakteriologiniams tyrimams. Laparoskopiškai asistuota cistotomija yra pranašesnė už tradicinę, atvirą šlapimo pūslės operaciją dėl mažesnio pilvo sienos ir šlapimo pūslės audinių traumavimo, žemesnės pilvo ertmės užteršimo rizikos, greitesnio audinių gijimo ir mažesnės komplikacijų rizikos.

Siekiant užtikrinti veterinarinės medicinos paslaugų kokybę ir gyvūnų gerovę, pacientų gydymui naudojami alternatyvūs, žmonių medicinoje taikomi chirurginių operacijų metodai. Vienas iš jų yra minimaliai invazyvi chirurgija. Taikant laparoskopinės chirurgijos metodus smulkiųjų gyvūnų medicinoje užtikrinama aukščiausius standartus atitinkanti diagnostika, profilaktika ir gydymas. Dėl minimalaus audinių traumavimo operacijos metu ir po jos pacientai jaučia mažiau skausmo, rečiau pasitaiko pooperacinės komplikacijos, gyvūnai greičiau grįžta į įprastą fizinį aktyvumą, jiems nėra reikalinga intensyvi pooperacinė priežiūra, taikomas trumpesnis hospitalizacijos laikas, po operacijos užtikrinamas maksimaliai geras kosmetinis rezultatas.

 

Tekstą parengė veterinarijos gydytoja-chirurgė Gintarė Žiūkaitė 

Blog:

  • Kelio girnelės išnirimas – nuo to neapsaugoti netgi tūkstančius kainavę keturkojai

    Kelio girnelės išnirimas – nuo to neapsaugoti netgi tūkstančius kainavę keturkojai

    Skaityti daugiau

  • Pažink draugą: santūrieji šikoku – judrūs, ištikimi ir savarankiškumo nestokojantys augintiniai

    Pažink draugą: santūrieji šikoku – judrūs, ištikimi ir savarankiškumo nestokojantys augintiniai

    Skaityti daugiau

  • Graužikų augintojų ABC: nuo alergijų ir virškinimo sistemos sutrikimų – iki „koncertų“ naktimis

    Graužikų augintojų ABC: nuo alergijų ir virškinimo sistemos sutrikimų – iki „koncertų“ naktimis

    Skaityti daugiau

  • Pažink draugą: Ibisos šunys – meilūs šunys tinginiai, mėgstantys gaudyti zuikius

    Pažink draugą: Ibisos šunys – meilūs šunys tinginiai, mėgstantys gaudyti zuikius

    Skaityti daugiau

  • Gyvūnų aprangos TOP naujienos – kad drėgmė ir šaltis netrikdytų žiemos džiaugsmo

    Gyvūnų aprangos TOP naujienos – kad drėgmė ir šaltis netrikdytų žiemos džiaugsmo

    Skaityti daugiau

Visos naujienos