Kelionė į užsienį su augintiniu: veterinarės patarimai – ką svarbu žinoti ir kokių klaidų nedaryti?

July 9, 2019

Kelionė į užsienį su augintiniu: veterinarės patarimai – ką svarbu žinoti ir kokių klaidų nedaryti?

Vasara – atostogų metas. Laikas, kai norisi keliauti, daugiau laiko praleisti su šeima, draugais. Tačiau planuojant ypač tolimesnes išvykas neretai kyla klausimas – ką daryti su pačiu geriausiu draugu? Ar vykstant į užsienį, mylimą augintinį palikti bičiulių priežiūrai, o gal vežtis kartu? 

Apie tai, ką reikia žinoti keliaujant drauge su keturkoju, atsako „PetCity“ klinikos gydytoja, veterinarė Viltė Liaugminaitė. 

Pasak jos, keliauti kartu su gyvūnais neretai yra daug paprasčiau, nei tai gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia iš anksto žinoti, į ką reiktų atkreipti dėmesį planuojant atostogų maršrutus ir tinkamai jiems pasiruošti. 

Prieš kelionę – į veterinarijos kliniką 

Pasak V.Liaugminaitės, pirmiausia augintinio šeimininkai turėtų pasirūpinti visais reikalingais dokumentais: gyvūnas turėtų būti čipuotas (turėti mikroschemą), europinį gyvūno pasą, reikalingus galiojančius skiepus. Taip pat svarbu žinoti, kad po vakcinacijos nuo pasiutligės iki kelionės pradžios turėtų būti pradėjusi 21 diena. 

„Jei keliaujate į Suomiją, Norvegiją, Airiją, Jungtinę Karalystę ar Maltą, būtina likus 1–5 paroms iki kelionės apsilankyti pas veterinarą – duoti gyvūnui tabletę nuo helmintų bei įrašyti augintinio pase, kad šis yra nukirminuotas. 

Keliaujant po Europos Sąjungos šalis dažniausiai užtenka, kad gyvūnas turėtų galiojančius skiepus, tačiau planuodami kelionę už jos ribų, iš anksto pasidomėkite dėl reikalingų dokumentų – kiekviena valstybė turi skirtingus reikalavimus ir sąlygas keliaujant su gyvūnais. Detalią informaciją apie augintinio dokumentus ir reikiamas atlikti sveikatos procedūras visada suteiks Valstybinė Maisto ir Veterinarijos Tarnyba. Gavus visą reikiamą reikalavimų sąrašą, atvykite su augintiniu į veterinarijos kliniką“ – sakė V.Liaugminaitė. 

Svarbiausia – augintinio saugumas 

Įsitikinus, kad gyvūnas yra sveikas, kad jis – pasiruošęs keliauti, kitas žingsnis – apsispręsti dėl to, kokią transporto priemonę rinksitės. Keliaujant lėktuvu reiktų pasirūpinti specialia transportavimo dėže. Jei gyvūnas nedidelis – iki 8 kilogramų svorio, jį priklausomai nuo oro linijų taisyklių, įprastai galima vežtis keleivių salone kaip rankinį bagažą, jei didesnis – jis bus skraidinamas krovinių skyriuje. 

Svarbu žinoti, kad gyvūno keliavimas lėktuvu yra apmokestinamas, o tiksli suma priklauso nuo konkrečių oro linijų įkainių. 

Panašios gyvūnų gabenimo taisyklės galioja ir keliaujant autobusu. Ir nors tam tikri niuansai gali skirtis priklausomai nuo šalies, gyvūną taip pat teks patalpinti į transportavimo dėžę ar uždėti antsnukį. 

„Svarbiausia – gyvūno saugumas. Todėl net jei nuspręsite keliauti automobiliu, augintinį rekomenduojama vežti transportavimo dėžėje. Jį taip pat galima prisegti specialiomis petnešomis-saugos diržais, tuomet gyvūną galima vežti ant automobilio sėdynės“, – pasakojo V.Liaugminaitė. 

Gyvūnams draugiškų viešbučių vis daugėja 

Jei jau apsisprendėte, kokiu būdu vyksite į svetimą šalį, vertėtų atsakingai pasirinkti ir nakvynės vietą. „PetCity“ atstovė rekomenduoja iš anksto pasidomėti, ar ten būsite laukiamas su augintiniu – ne visur keturkojai yra toleruojami. 

Tačiau pastaruoju metu augintiniams draugiškų vietų tik daugėja, todėl apsistoti drauge neturėtų būti sudėtinga. 

„Pasidomėkite iš anksto, ar viešbučiai yra draugiški gyvūnams. Reiktų žinoti ir tai, kad tokiais atvejais įprastai yra taikomas papildomas mokestis. O jei užsienyje nuspręsite keliauti viešuoju transportu, pasidomėkite, ar konkrečioje tai leidžiama“, – patarė gydytoja. 

Svarbiausios taisyklė poilsiaujant gamtoje 

O jei vis dėlto sugalvojote apsistoti stovyklavietėje, pasirūpinkite gyvūno sveikata ir saugumu gamtoje. Tokiu atveju vertėtų sukurti jam skirtą ramią vietą, kurioje augintinis galėtų pasislėpti nuo tiesioginių saulės spindulių, lietaus bei vėjo, vietą, kurioje galėtų pailsėti, pamiegoti. Gyvūnas visuomet turėtų turėti šviežio vandens, maisto, verta į kelionę paimti kokį nors jo mėgstamą pledą, žaislą. 

„Jei planuojate miegoti palapinėje – statykite ją pavėsyje. Nepamirškite apsaugos nuo erkių, kitų vabzdžių – naudodami tabletes, lašiukus ar antkaklius nuo erkių, galite papildomai gyvūną išpurkšti aerozoliais, kurie atbaidytų kraujasiurbius. Apskritai rekomenduojama turėti su savimi augintinio greitosios pagalbos vaistinėlę, kurioje būtų antiseptinių priemonių, tvarsčių, jei gyvūnas susižalotų, įsipjautų, taip pat antihistamininių preparatų, kurie galėtų būti kaip pirmoji pagalba įgėlus bitei ar kitam vabzdžiui“, – kalbėjo V.Liaugminaitė. 

Veterinarė atkreipė dėmesį, kad svarbu augintinio nepalikti be priežiūros nei prie laužo ar vandens telkinio, saugoti, kad šis nepabėgtų. „Pamatęs laukinius žvėrelius ar užuodęs kitų gyvūnų pėdsakus gyvūnas gali pasiklysti. Kad gyvūnas taptų labiau pastebimas, o jam pasimetus – būtų lengviau jį surasti, užriškite ryškiaspalvę skarelę, tamsoje šviečiantį antkaklį ar visada būkite prie antkaklio prikabinę ID medalioną su savo kontaktine informacija“, – kalbėjo pašnekovė. 

Kelionių maršrutai – pagal augintinio ištvermę 

Prie kelionių augintinius rekomenduojama pratinti nuo mažų dienų – kuo jis anksčiau išbandys skirtingas transporto priemones, įpras retsykiais išvykti iš namų, tuo mažesnį stresą patirs. 

„Iš pradžių kelionės turėtų būti trumpos, galima pradėti nuo pasivaikščiojimo iki parduotuvės ir atgal, o vėliau maršrutus po truputį ilginti. Gyvūną po truputį reiktų pratinti ir prie transportavimo dėžės – vėliau jis pats norės keliauti“, – šyptelėjo V.Liaugminaitė. 

Labai svarbu įvertinti ir gyvūno fizinę ištvermę. Jei šis aktyvus ir trykštantis energija – žygis jam bus puiki pramoga. Tačiau jei gyvūnas nepratęs daug judėti, kelionė jam gali tapti tikru išbandymu. Keliaujant su gyvūnu reiktų retsykiais pasiūlyti jam vandens bei leisti pailsėti. 

„Jei keliaujant su gyvūnu jį pykina, šis seilėjasi, važiuodami darykite pertraukas, leiskite jam pasivaikščioti gryname ore, duokite atsigerti vandens. Prieš keliones keletą valandų nešerkite. Skrendant lėktuvu, tam, kad gyvūnas patirtų kuo mažiau streso, galite sumaitinti papildus, kurie sumažintų įtampą, nuramintų nervų sistemą. Galite naudoti specialius, gyvūnams skirtus raminančiai veikiančius feromonus, kuriuos galite įsigyti „PetCity“ klinikose ir parduotuvėse “, – pasakojo gydytoja. 

„Su tinklaraščio įrašu susijusios prekės“

Blog:

Visos naujienos