Antiparazitinės priemonės jauniems šuniukams ir kačiukams: kurias ir kada galima pradėti naudoti?

March 19, 2021

Antiparazitinės priemonės jauniems šuniukams ir kačiukams: kurias ir kada galima pradėti naudoti?

Pasirūpinti apsauga nuo erkių ir blusų tiek šunims, tiek katėms reikia nedelsiant – kraujasiurbės jau nuo ankstyvo pavasario tyko savo aukų. Tačiau kokias priemones pasirinkti, jei namuose laksto dar vos kelių mėnesių šuniukas ar kačiukas. Apie tai išsamiai pasakoja PetCity klinikos veterinarijos gydytoja Irina Geraskina.

Veterinarijos gydytoja Irina Geraskina pasakoja, kad jauniems augintiniams antiparazitines priemones reikia derinti akylai atsižvelgiant į jų amžių bei esamą kūno svorį. Katėms ir mažų veislių šuniukams ilgiau nei mėnesį veikiančias priemones rekomenduojama taikyti tik nuo 6 mėnesių, tuo tarpu didelių veislių šunų jaunikliams tokias priemones reiktų taikyti nuo metų amžiaus, nes jaunuolių medžiagų apykaita spartesnė, nei suaugusio gyvūno, dėl to galima ir greitesnė medžiagų eliminacija, kas gali įtakoti trumpesnį apsaugos laiką, nei nurodoma gamintojo. Be to didelių veislių šuniukų masė labai sparčiai auga, dėl ko priemonės pritaikytos 6 mėnesių 15 kg šuniukui jau netiks 8 mėnesių 27 kg sveriančiam augintiniui.

Iš esamų priemonių gausos negalima laiduoti tik už vieną ar kitą, nes kaip ir kitų grupių medikamentai, vienos priemonės gali tikti vienam augintiniui, bet visai netikti kitam. Pagrindinės priemonės nuo ektoparazitų yra skirstomos į tris pagrindines grupes: lašus, antkaklius ir tabletes.

Lašai nuo blusų ir erkių

Advantix nuo erkių ir blusų veikia atbaidančiai iki 4 savaičių laiko. Tinkami naudoti ne anksčiau nei nuo 7 savaičių amžiaus. Advantix lašai tinka tik šunims.

Fipronilio grupės lašai: Fypryst ir Fypryst Combo nuo erkiu veikia iki 4 savaičių. Nuo blusų katėms veikia iki 4 savaičių, o šunims iki 8 savaičių. Frontline ir Frontline Combo veikia iki 4 savaičių nuo erkių bei 8 savaičių nuo blusų užsikrėtimo. Yra kačių ir šunų preparatų linijos. Tinka nuo 2 kg svorio ir ne jaunesniems, nei 8 savaičių amžiaus šunims. Lašai, skirti katėms, nenaudojami anksčiau nei nuo 8 savaičių bei mažiau nei 1 kg sveriantiems augintiniams.

Brodline Cat lašai naudojami kačiukams nuo 7 savaičių amžiaus ir ne mažiau nei 0,6 kg sveriantiems. Apart veikimo nuo ektoparazitų, šie lašai veikia ir nuo pagrindinių žinomų apvaliųjų kirmėlių (tiek virškinimo trakto, tiek šlapimo pūslės ir širdies kirminus).

Stronghold Plus lašai skirti katėms apsaugoti nuo užsikrėtimo blusomis bei kraujasiurbių erkių. Nuo blusų jie saugo iki 5 savaičių laiko, nuo erkių iki 4 savaičių. Taip pat veikia ir ausų erkutes bei plaukagraužius.

Katėms dar yra gaminami Bravecto lašai, kurių apsauginis poveikis trunka iki 12 savaičių. Naudojami katėms, sveriančioms ne mažiau 1,2 kg ir ne jaunesnėms nei 9 savaičių amžiaus. Bet pagal aukščiau nurodytas rekomendacijas, tikslingiau naudoti nuo 6 mėnesių amžiaus.

Tabletės nuo blusų ir erkių

Credelio tabletės šunims nauduojamos nuo 1,3 kg kūno svorio. Užtikrina nuolatinę apsauga nuo ektoparazitų iki mėnesio laiko. Naudojami nuo 8 savaičių amžiaus šunims.

Nexgard ir Nexgard Spectra tabletės yra naudojamos šunims. Mažiausias svoris, leidžiantis taikyti šiuos preparatus yra 2 kg bei nuo 8 savaičių amžiaus. Nexgard ir Nexgard Spectra iki mėnesio veikia nuo užsikrėtimo erkėmis ir iki 5 savaičių nuo blusų. Tuo pačiu veikia ir nuo niežinių Demodektinių ir Sarkoptinių šeimų erkučių. Nexgard Spectra papidomai veikia nuo apvaliųjų kirminų.

Simparica ir Simparica Trio naudojami ne jaunesniems nei 8 savaičių amžiaus ir sveriantiems ne mažiau 1,25 kg šunims. Nuo erkių veikia iki 4 savaičių, nuo užsikrėtimo blusomis iki 5 savaičių. Simparica Trio veikia taip pat ir apvaliąsias kirmėles.

Bravecto tabletės pritaikytos šunims. Mažiausi, kuriems tinkama ši priemonė yra nuo 2 kg ir ne jaunesni, nei 8 savaičių amžiaus augintiniai. Tačiau per 3 veikimo mėnesius yra tikimybė, kad augintis „išaugs“ jam skirtą vaistą. Nuo erkių ir blusų saugo iki 12 savaičių.

Antkakliai nuo blusų ir erkių

Foresto antkakliai yra pritaikyti tiek šunims, tiek katėms. Jų apsauga trunka iki 8 mėnesių. Veikia parazitus žudančiai ir atbaidančiai. Naudojami ne jaunesniems nei 7 savaičių amžiaus šuniukams ir ne jaunesniems nei 10 savaičių kačiukams. Taip pat veikia ir aplinkoje esančias blusų lervas, kas naudojama kaip blusų sukeliamo dermatito gydymo dalis. Foresto antkaklių privalumas – atsparumas vandeniui.

Bolfo antkakliai, yra skiriami šunims ir katėms, saugo nuo užsikrėtimo blusomis iki 4 mėnesių, nuo erkių iki 10 savaičių. Naudojamas ne jaunesniems nei 12 sav amžiaus.

Kiltix antkakliai yra skirti šunims. Apsaugos nuo kraujasiurbių erkių ir blusų, o veiksmingumas išlieka mažiausiai 6 mėnesius.

Jeigu augintis yra jaunesnis, nei nurodomos amžiaus ribos arba yra mažesnės kūno masės, galima rinktis įvairius aerozolinius preparatus. Svarbu atkrepti dėmesį, kad tai yra vienkartinės priemonės apsisaugoti nuo parazitų, todėl prieš kiekvieną pasivaikščiojimą reikia krupščiai juo apipurkšti augintinį. 

Kai kurios antiparazitinės priemonės gali būti derinamos, kad užtikrinti dar efektyvesnę augintinio apsaugą šiltuoju metų laiku. Dėl išsamesnės konsultacijos ir priemonių pritaikymo jūsų augintiniui, rekomenduojame kreiptis į PetCity klinikų veterinarijos gydytojus, kurie įvertinę augintinio amžių, svorį bei veislę parinks efektyviausias priemones apsisaugoti nuo blusų ir erkių. 

 

Blog:

  • Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

    Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

    Skaityti daugiau

  • Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

    Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

    Skaityti daugiau

  • Kaip apsaugoti augintinius nuo erkių ir kitų kraujasiurbių: pataria veterinarijos gydytoja

    Kaip apsaugoti augintinius nuo erkių ir kitų kraujasiurbių: pataria veterinarijos gydytoja

    Skaityti daugiau

  • Kraujasiurbės erkės jau tyko keturkojų: kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

    Kraujasiurbės erkės jau tyko keturkojų: kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

    Skaityti daugiau

  • Veterinarai vos spėja suktis: pabudusios erkės kelia mirtiną pavojų

    Veterinarai vos spėja suktis: pabudusios erkės kelia mirtiną pavojų

    Skaityti daugiau

Visos naujienos