Veterinarės patarimai – kaip pasirūpinti augintiniu žiemą

December 16, 2019

Veterinarės patarimai – kaip pasirūpinti augintiniu žiemą

Augintinio sveikata ir jo gyvenimo kokybė priklauso nuo juo besirūpinančių šeimininkų. Tačiau ar tikrai žinome, kokios priežiūros keturkojis bičiulis reikalauja šaltuoju metu laiku? Ką reikia žinoti atėjus žiemai – pataria „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė.

Augintinio sveikata ir jo gyvenimo kokybė priklauso nuo juo besirūpinančių šeimininkų. Tačiau ar tikrai žinome, kokios priežiūros keturkojis bičiulis reikalauja šaltuoju metu laiku?

Ką reikia žinoti atėjus žiemai – pataria „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė.

Kuriems augintiniams šaltis pavojingiausias?

Pasak jos, šaltasis metų laikas gali tapti sunkiau pernešamas trumpo kailio ar bekailiams keturkojams, šaltis, drėgmė, sniegas ir druskomis barstomi keliai veikia šunis ir kates nepriklausomai nuo jų amžiaus ir sveikatos būklės. Žvarbūs šalčiai, telkšančios balos – augintiniams tai sunkus periodas, kurio metu neretai paaštrėja ir įvairios imuniteto, sąnarių, širdies ar endokrininės sistemos ligos.

„Namuose laikomi augintiniai yra mažiau atsparūs temperatūriniams pokyčiams, todėl rekomenduotina spaudžiant speigams lauke būti tik tiek, kiek tai būtina – trumpinti pasivaikščiojimus, stebėti gyvūno elgesį. Įprastai, kol gyvūnas aktyviai juda, jis tikrai nesušals“, – pasakojo L.Krūminytė.

Kiek kitaip į šaltį reaguoja šiaurinių veislių šunys, kuriems vėsus ar net šaltas oras – labai patinka. Todėl už lango spaudžiant minusinei temperatūrai, rūpintis, kad jie nesušaltų, tikrai nereikėtų.

„Jei šuo auginamas namuose, labai svarbu pasirūpinti šiltu guoliu, todėl jis neturėtų būti atokiau nuo galimų skersvėjų, o vedamas į lauką – turėti reikiamą apsaugą pėdutėms, būti aprengtas. O jei gyvūnas laikomas voljere, būtina sudaryti sąlygas jo užuovėjai, pasirūpinti šiltais paklotais. Tačiau visi gyvūnai yra jautrūs kūno atšalimui ir nušalimams, atsparūs jie gali išbūti tik tam tikrą laiką“, – patarė veterinarė.

L.Krūminytės teigimu, ištisus metus lauke laikomi augintiniai šaltu metų laiku turi gauti kaloringesnį maistą, nes daugiau energijos yra išeikvojama šilumos gamybai organizme. Jiems taip pat reiktų duoti gerti šiltesnį vandenį.

Apranga nuo šalčio. Kada ji nepamainoma?

Tačiau kaip žinoti, kad kada reikia pasirūpinti augintinio apranga, o kada tai nebūtina? Gydytoja pirmiausia rekomenduoja įvertinti keturkojo kailio tipą: jei tai Šiaurės šalių šunys, jei jie turi storą kailį ir poplaukį, rengimas drabužiais gali būti net žalingas, gyvūnas gali perkaisti. „Tokiems augintiniams apsauga galėtų būti tik nuo drėgmės ir saugant kailį nuo išsipurvinimo. Trumpaplaukiai, mažaūgiai, plono kailio ir poplaukio neturintys ar jauni šunys šilumą atiduoda žymiai greičiau, todėl juos rengti yra rekomenduotina“, – sakė L.Krūminytė.

L.Krūminytei antrina ir „PetCity“ DOMUS PRO parduotuvės vadovė Olgita Saveljeva-Jasutė. Pasak jos, renkantis drabužį svarbiausia, kad augintinis su juo jaustųsi patogiai – šis nevaržytų jo judesių, nekeltų nemalonaus šiugždančio garso. Šaltajam sezonui skirti rūbai – striukės ar kombinezonai – turėtų būti iš vėjui nepralaidžios ir vandeniui atsparios medžiagos, tačiau audinys turėtų būti kvėpuojantis. Tokių drabužių gamyboje specializuojasi skandinavai – „Rukka“ ir „Hurtta“ prekiniai ženklai.

„Augintinių aprangos neretai turi skirtingus dydžių standartus, tačiau vienas populiariausių dydžio matmenų yra nugaros ilgis, matuojamas centimetrais: tai atstumas nuo kaklo pradžios iki uodegos pradžios. Visgi svarbu atkreipti dėmesį, kad stambesnio sudėjimo šunims (pvz: prancūzų buldogams) ar itin liekno sudėjimo šunims (vipetams) sudėtingiau išrinkti aprangą kliaujantis vien tik nugaros ilgiu, todėl siekiant išrinkti idealiai prie kūno prigludusį ir patogų drabužį visada rekomenduojama pirkimo procese dalyvauti ir keturkojui“, – kalbėjo O.Saveljeva-Jasutė.

Pavojus – ir pėdutėms

Žiemos sezonu ypatingo dėmesio reikalauja ir keturkojų pėdutės. Pavojingi chemikalai bei druskos gali stipriai dirginti tarpupirščių odą ir iššaukti nemalonius augintiniui susirgimus, tokius kaip tarpupirščių dermatitas.

L.Krūminytė patarė saugoti jas po kiekvieno pasivaikščiojimo kruopščiai nuplaunant vandeniu, nusausinant. Pasak veterinarės, jei šuns tarpupirščiuose yra daug plaukų, derėtų pasiruošti rudens ir žiemos sezonui – juos iškirpti. Priešingu atveju, plaukai sudarys sąvėlas, kaupsis purvas, lips sniegas sudarydamas gniužulus, o gyvūnui bus sunku judėti, šals tarpupirščių oda, pėda neišsiplės ir neprisitaikys prie esamo reljefo.

Ne ką mažiau svarbi ir nagų priežiūra – jei šie bus per ilgi, gyvūnas vaikščiodamas gali labiau slidinėti, tokiu atveju atsiranda ir didesnė traumų tikimybė. Todėl ji pataria šaltuoju periodu pėdutes ištepti specialiu apsauginiu tepalu – priemonės ne tik puoselės ir minkštins odą, bet ir apsaugos pėdutes nuo nušalimo, nemalonaus įvairių druskų, kitų chemikalų poveikio.

„Šių priemonių galima įsigyti tiek „PetCity“ klinikose, tiek „PetCity“ gyvūnų prekių parduotuvėse. Gausus asortimentas leis pasirinkti labiausiai tinkančią priemonę – ar tai būtų kremas, vaškas, o gal purškalas“, – sakė veterinarė.

Tuo tarpu jei pėdos traumuotos – verta rinktis ir vis populiarėjančius, keturkojams skirtus batukus. Tačiau jie privalo būti patogūs, atitikti šuns pėdos dydį, nevaržyti judesių, nesudaryti papildomos apkrovos sąnariams, būti neslidžiu padu.

„Su tinklaraščio įrašu susijusios prekės“

Blog:

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Skaityti daugiau

Visos naujienos