Šunų kirpėja – apie kailio priežiūrą parodoms ir veislę, kurios paruošimas užtrunka net 6 valandas

November 15, 2019

Šunų kirpėja – apie kailio priežiūrą parodoms ir veislę, kurios paruošimas užtrunka net 6 valandas

Šuns paruošimas parodai – daug laiko ir pastangų reikalaujantis užsiėmimas. Tą veikiausiai patvirtins visi, veislinius šunis auginantys ir savaitgalius ringe leidžiantys jų šeimininkai. Tačiau čia kaip ir bet kokiame grožio konkurse – kelios minutės šlovės slepia ilgą ir sunkų įdirbį.

Kaip paruošti gyvūno kailį parodai? Ar tikrai parodose preciziškai išpuoselėti keturkojai taip atrodo ir tingiai leisdami laiką namuose? Ką slepia parodų užkulisiai ir kaip dažnai tokiais atvejais rekomenduojama lankytis gyvūnų grožio salone atsako „PetCity“ gyvūnų priežiūros specialistė-kirpėja Ingrida Vaitiekauskaitė.

Pasak jos, nuo to, ar gyvūnas dalyvauja parodose, ar ne, priklauso ir jo apsilankymų kirpykloje reguliarumas – ringas reikalauja ypatingos kailio priežiūros, todėl siekiant aukštų įvertinimų parodose, vizitai pas kirpėją gali tapti net iki kelių kartų dažnesni. „Sofos gyvenimą“ gyvenančio šuns kirpimą diktuoja šeimininkas, tuo tarpu parodinio – veislės standartas. Nedalyvaujantys parodose šunys kirpyklose lankosi kas 8–10 savaičių, dalyvaujantys – kas 2–4. Parodiniams šunims ypatingai svarbus reguliarumas, kuris leidžia preciziškai suformuoti kailį“, – pasakojo ji.

Tačiau kailio priežiūra anaiptol neapsiriboja vien maudynėmis ir kirpimu. Neretai, ypač ilgaplaukių šunų, kailį tenka sukti į taip vadinamas papilotes – pailgus popieriaus ar audinio gabalėlius, tai reikalinga norint išsaugoti sveiką plauką. Kaip ir saugant jį nuo lietaus, purvo, sniego ar net saulės spindulių keturkojus rekomenduojama rengto kombinezonais. Siekiant apsaugoti ausis – ilgaausiams ant galvos dedamos movos, pėdučių priežiūrai tikru išsigelbėjimu tampa pasivaikščiojimams lauke skirti specialūs batukai.

„Galbūt visa tai kažkam ir atrodo neįprastai ar juokingai, bet tai gerokai palengvina parodose dalyvaujančių šunų priežiūrą“, – sakė I.Vaitiekauskaitė.

„PetCity“ atstovės teigimu, svarbiausių priežiūros priemonių krepšelio turinys priklauso nuo veislės, kailio tipo, taip pat – nuo rezultato, kurio siekiama. Svarbu paminėti ir tai, kad kailio ruošimas tarp parodų ir parodos dienai – taip pat skiriasi. „Tarp parodų mūsų tikslas yra puoselėti kailį, tad lepiname jį įvairiomis kaukėmis, balzamais, kremais ar aliejukais. O parodos dieną svarbu neapsunkinti kailio, tad išmaudžius šunį dažnai naudojamas tik purškiamas kondicionierius. Visos kitos priemonės – pagal poreikį ir galimybes, tuomet gali prireikti ir plaukų lako, priemonių kailio tekstūrai išryškinti, spalvai pagyventi, žvilgesiui suteikti“, – pasakojo pašnekovė.

Ir net jei mažiau su parodomis susidūrusiems visas šis gausus, šunims skirtas, kosmetinių priemonių krepšelis skamba neįprastai, nereikėtų išsigąsti – technologijoms tobulėjant, tobulėja ir gyvūnams skirta kosmetika. Todėl jei anksčiau vietoje baltam kailiui skirtos pudros žmonės naudojo bulvių krakmolą, o siekdami greičiau išdžiovinti kailį jį padengdavo kukurūzų krakmolo sluoksniu, šiandien buitines priemones jau pakeitė gyvūnams skirta, naudoti saugi kosmetika.

„Ir nors ilgaplaukiams šunims dažniausiai užtenka kelių rūšių plaukų šepečių, metalinių šukų, žirklių bei kirpimo mašinėlės pėdučių, ausyčių sutvarkymui, būtent jų priežiūra reikalauja daugiausiai dėmesio. O ir kuo šunys didesni, tuo sutvarkyti juos riekia daugiau laiko. Galėčiau išskirti tokias veisle kaip didysis (karališkasis) pudelis ir grožio etalonu tapusį afganų kurtą – šiems šunims maudytis tenka kas 10–14 dienų, o išdžiovinti kailį trunka apie 3 valandas. O jei augini keletą tokių šunų?“ – šypsosi I.Vaitiekauskaitė.

Būtent šios veislės – tikras iššūkis bet kuriam kirpėjui. Pavyzdžiui, didžiojo pudelio paruošimas parodai vidutiniškai užtrunka apie 6 valandas: valandos reikia šunį išmaudyti, 2–3 valandų jį išdžiovinti, dar 2 – apkirpti. „Tam, kad galutinis rezultatas džiugintų akį, reikia parinkti tinkamas priemones, labai gerai išdžiovinti kailį ir mokėti valdyti žirkles. Šešios valandos pasiruošimo dėl trijų minučių šlovės parodoje – tik tikri veislės entuziastai gali tam ryžtis“, – pasakojo kirpėja.

Tačiau tarp gausybės šunų veislių yra ir tokių, kurių paruošimas parodoms gerokai paprastesnis. Tarkime, trumpo plauko šunis užtenka kruopščiai išmaudyti. Kita vertus, trumpo kailio ar bekailiai šunys susiduria su kitais išbandymais – jiems atrodyti nepriekaištingai itin svarbu, kadangi kailiu ir šukuosena nepavyks pridengti jokių anatomijos ar išvaizdos trūkumų.

„Kiekviena veislė reikalauja atitinkamų žinių bei įgūdžių ruošiant augintinį parodai. Kirpėjai neretai specializuojasi tam tikrose veislėse, todėl jei vienam specialistui lengviau parodai paruošti šiurkščiakailį šunį, kitam – ilgaplaukį“, – sakė I.Vaitiekauskaitė.

Parodose dalyvaujančio šuns priežiūrai tenka plačiau praverti ir piniginę, kiekvienas apsilankymas salone priklausomai nuo augintinio veislės jo šeimininkams atsieina nuo 20 iki 80 eurų. Tam, kad šuo parodos dieną atrodytų nepriekaištingai, būtinas šuns šeimininko ir kirpėjo bendradarbiavimas.

„Visų pirma, šuns šeimininkas turi pasirūpinti tinkama keturkojo mityba – nuo maisto priklaus šuns sveikata, jo odos, kailio būklė. Taip pat gerai savijautai užtikrinti, fizinei formai palaikyti svarbi ir aktyvi veikla. Reiktų nepamiršti ir ringo dresūros, kai mokomasi gero elgesio, stovėsenos, tam tikrų judesių, kurie reikalingi parodose. O kailio paruošimas reikalauja nuolatinės, reguliarios priežiūros“, – sakė I.Vaitiekauskaitė.

I.Vaitiekauskaitė taip pat primena, kad PetCity kirpyklose augintinių – šunų, kačių ar net smulkiųjų naminių gyvūnėlių – kailiukas gali būti paruošiamas tiek kasdieniniams gyvūno ir šeimininko poreikiams, tiek parodoms pagal gyvūno veislės standartą. Čia naudojamos dermatologiškai patikrintos, augintiniui saugios ir visame pasaulyje gyvūnų mylėtojų ir priežiūros specialistų įvertintos priemonės.

„Su tinklaraščio įrašu susijusios prekės“

Blog:

  • Bengalijos katės: egzotinės išvaizdos augintiniai, mėgstantys vandenį ir žaidimus

    Bengalijos katės: egzotinės išvaizdos augintiniai, mėgstantys vandenį ir žaidimus

    Skaityti daugiau

  • Meino meškėnai: „švelnūs“ milžinai, draugiški vaikams ir kitiems gyvūnams

    Meino meškėnai: „švelnūs“ milžinai, draugiški vaikams ir kitiems gyvūnams

    Skaityti daugiau

  • Kačių kailio ir odos priežiūra: naudingi PetCity veterinarijos gydytojos ir kačių stilistės patarimai

    Kačių kailio ir odos priežiūra: naudingi PetCity veterinarijos gydytojos ir kačių stilistės patarimai

    Skaityti daugiau

  • Populiarumą Lietuvoje pelnę špicai: veisėjos patarimai – kaip tinkamai rūpintis sargiais pūkuotukais

    Populiarumą Lietuvoje pelnę špicai: veisėjos patarimai – kaip tinkamai rūpintis sargiais pūkuotukais

    Skaityti daugiau

  • Augintinis šeriasi? Specialistai pataria: ką svarbu žinoti ir kaip prižiūrėti kailį karantino metu

    Augintinis šeriasi? Specialistai pataria: ką svarbu žinoti ir kaip prižiūrėti kailį karantino metu

    Skaityti daugiau

Visos naujienos