Spalvingos striukės ir paltai šunims: apie sezono mados tendencijas, ir kodėl juos rengti – būtina

October 11, 2019

Spalvingos striukės ir paltai šunims: apie sezono mados tendencijas, ir kodėl juos rengti – būtina

Atvėsus orams dažnam norisi įsisukti į šiltesnį rūbą – drėgmė, lietus, nukritusi temperatūra priverčia spintoje ieškoti jaukaus palto ar spalvingos striukės. Apsigaubti šiltesniu drabužiu nori ir mūsų augintiniai, anaiptol ne kiekvienas šuo gali pasigirti tankiu kailiu, kai kuriuos rengti einant į lauką – tiesiog būtina.

Tačiau kada augintiniams skirta apranga išties būtina, o kada tai – tik tariamas mados reikalas? Kodėl dažnu atveju, ypač mažesnių veislių šunis, būtina rengti? Į šiuos klausimus atsako „PetCity“ marketingo specialistė Viltė Kunevičiūtė.

Saugo nuo lietaus, drėgmės, purvo, šalčio

„Lietuvoje vidutinė metų temperatūra – vos 8 laipsniai šilumos, o ruduo neretai jau rugsėjį baugina šalnomis, lietingomis dienomis. Todėl šiltesnė apranga tampa aktuali ne tik žmonėms, bet ir tam tikros šunų veislėms, ypač trumpaplaukiams, poplaukio neturintiems, mažą riebalinį sluoksnį turintiems šunims“, – pasakojo V.Kunevičiūtė.

Pasak jos, prasidėjus rudeninei darganai, pirmiausia turėtų suklusti Jorkšyro terjerus, maltos bišonus, levretes, vipetus, vengrų vižlus, Argentinos dogus, pointerius, Ibizos podengus, dalmatinus, prancūzų, Bostono ar anglų buldogus bei panašias ploną poplaukį turinčias arba poplaukio išvis neturinčias veisles auginantys šeimininkai – šiuos šunis būtina saugoti nuo vėjo, drėgmės, šalčio. Esant žemai lauko temperatūrai daugelis jų pradeda drebėti, jie nenori ilgai užsibūti lauke.

„Poplaukio neturintiems trumpaplaukiams arba mažą riebalinį sluoksnį turintiems šunims būtina šiltesnė apranga tam, kad jie neperšaltų ir nesusirgtų. Tuo tarpu lietpaltis – universalus ir visoms šunų veislėms tinkantis rūbas, jis apsaugo ne tik nuo drėgmės, vėjo, bet ir purvo“, – sakė pašnekovė.

V.Kunevičiūtės teigimu, lietpalčius dažniausiai renkasi ilgaplaukių ir šviesaus kailio augintinių savininkai – apvilkus šunis šiuo drabužiu po pasivaikščiojimo lauke šuns kailio nereikia sausinti, šukuoti, nereikia augintinio maudyti kaskart grįžus iš lauko.

„Nemažai augintinių, nepriklausomai nuo jų kailio tipo, vengia pasivaikščiojimų lyjant lietui, todėl lietpaltis yra vienas iš būdų paversti bet kokį orą maloniu, nesukelti augintiniui diskomforto jausmo“, – pasakojo „PetCity“ atstovė.

Lietpaltis reikalingas ištisus metus

Todėl labai svarbu tinkamai pasirinkti ir patį lietpaltį. Pasak V.Kunevičiūtės, drabužis gali būti dvejopas – dengiantis tik viršutinę kūno dalį, arba kombinezono tipo, kuomet visos augintinio kojos yra rankovėse.

„Pastarąjį variantą dažniausiai renkasi šviesų kailį turinčių augintinių savininkai, besiruošiantys vykti į šunų parodas. Taip augintinio kūnas yra maksimaliai apsaugomas nuo galimo susivėlimo, purvo“, – kalbėjo pašnekovė.

Apskritai lietpaltis, nepriklausomai nuo augintinio veislės, gali būti naudojamas ištisus metus. Tuo tarpu prasidėjus pirmiesiems šalčiams, verta pasirūpinti ir šiltesne apranga. Ją reikėtų dėvėti atsižvelgiant į individualius augintinio poreikius – jeigu išėjus į lauką jis dreba ir ilgai užsibūti nenori – tai ženklas, kad metas traukti šiltesnę aprangą.

Tuo tarpu ilgaplaukės ir storą poplaukį turinčios veislės, pavyzdžiui, samojedai, bernozenenhundai, Aliaskos malamutai, Sibiro haskiai, buvo išveistos snieguotose ir kalnuotose vietovėse, todėl prie šalčio yra prisitaikę. Šilta apranga tokioms veislėms nėra būtina. Visgi net didelių veislių šunis, ypač ilgaplaukius ir turinčius storą povilnį šeiminikai aprengia lietpalčiu, nes tai padeda palaikyti namų švarą ir apsaugoti nuo nemalonaus, sudrėkusio kailio kvapo. „Džiaugiamės, kad PetCity parduotuvėse lietpalčiu ar striuke galime aprengti net ir pačių didžiausių veislių atstovus, tokius kaip airių vilkogaudžius, landsyrus, vokiečių dogus, mastifus, bordo dogus, niufaudlendus ar senbernarus“, – pasakojo V.Kunevičiūtė

Svarbiausia – audinys ir jo funkcinės savybės

Tačiau kaip išsirinkti tinkamą drabužį tarp didžiulės gausos? Į ką atkreipti dėmesį renkantis medžiagą, kaip žinoti, ar jis pakankamai šiltas?

V.Kunevičiūtės teigimu, pirmiausiai reikia nuspręsti, kokiu tikslu yra perkamas drabužis – ar tai bus tik apsauga nuo lietaus, ar šiltas drabužis šaltu oru, o galbūt tik termorūbas, kuris bus dėvimas kaip apatinis rūbelis po paltu. Taip pat reikia nuspręsti, ar drabužis dengs tik viršutinę kūno dalį, ar visą kūną, kojas.

„Renkantis striukės audinį svarbu atkreipti dėmesį į jos funkcines savybes – drėgmės nepralaidumo rodiklį, audinio pašiltinimo tipą, siūles ir audinio kokybę. Itin svarbu, kad nuo audinio nesielektrintų augintinio kailis, kad pats audinys garsiai nešiugždėtų – priešingu atveju audinio skleidžiamas garsas gali kelti diskomfortą ir dar labiau įbauginti augintinį“, – pasakojo V.Kunevičiūtė.

Didelę reikšmę turi ir drabužio užsegimas, todėl reiktų rinktis patvarias, ergonomiško dizaino sagas, sagtis, užtrauktukus, patikrinti, ar yra vieta prisegti pavadėliui prie antkaklio. Tuo tarpu perkant tik viršutinę kūno dalį apsaugantį drabužį, svarbu atkreipti dėmesį, kad jis turėtų specialias elastines juosteles, kurios užsimauna ant galinių kojų ir taip neleidžia drabužiui nuslysti.

„Svarbu išsirinkti tokį drabužį, su kuriuo augintinis jaustųsi komfortiškai, patogiai ir nevaržomai judėtų, jam būtų patogu atlikti gamtinius reikalus. Reiktų padėti augintiniui būti matomu tamsoje, todėl renkantis drabužį verta atkreipti dėmesį, ar šis turi atšvaitą“, – pastebėjo pašnekovė.

Pasak jos, dažniausiai augintinių drabužių dydžiai skirstomi pagal nugaros ilgį centimetrais, tarkime – 40 cm, 55 cm ir pan. Tokį ilgį nustatyti nesunku: tereikia išsimatuoti augintinio nugaros ilgį, t.y matuojant nuo kaklo pradžios iki uodegos pradžios. Visgi „PetCity“ klientams V.Kunevičiūtė visada rekomenduoja į parduotuves atvykti drauge su savo keturkojais ir vietoje išsimatuoti skirtingus drabužių modelius bei taip atrasti tinkamiausią ir patogiausią variantą.

Populiarėja ir keturkojams skirti batukai

Tačiau šunų apranga neapsiriboja tik lietpalčiais, paltais ir striukėmis, vis labiau Lietuvoje populiarėja ir keturkojams skirti batukai. Jie esą ypač aktualūs žiemą, kai žemės paviršius – įšalęs, o keliai ir šaligatviai yra barstomi druska. „Dėl šalčio ir druskos augintinio pėdutės ima skilinėti, gali atsiverti ir žaizdos. Batukai šių problemų padeda išvengti. Todėl jie plačiai naudojami kai šeimininkai drauge su šunimis mėgsta aktyvų laisvalaikį: keliauja į žygius, kopia į kalnus, tai puiki apsauga nuo aštrių paviršių“, – sakė V.Kunevičiūtė.

Jos teigimu, gyvūnų kaip ir žmonių pasaulyje kasmet vyrauja skirtingos mados, tačiau dabartinės tendencijos rodo – čia vyrauja minimalizmas. Jokių nereikalingų detalių ar gausaus, akį rėžiančio, dekoro, kuo mažiau blizgučių, karoliukų ar nėrinių.

Rudenį ryškūs raštai, žiemą – vienspalviai audiniai

„Europoje šiuo metu yra ypač populiarūs skandinaviški „Rukka“ arba „Hurtta“ prekinių ženklų drabužiai augintiniams – tai itin kokybiškų audinių apranga gyvūnams, kuri buvo išbandyta atšiauriomis Šiaurės Europos oro sąlygomis. Jos tinkamumas Lietuvoje – neabejotinas: patogus kirpimas, tvirtos siūlės, kokybiškas audinys bei spalvų ir raštų gausa – visa tai tapo neatsiejama šių prekinių ženklų dalis“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak jos, šiemet prekių lentynose karaliauja intensyvios spalvos, geltoni, taškuoti ar ryškių kamufliažinių raštų lietpalčiai. Tuo tarpu žiemos sezonui šeimininkai savo augintiniams dažniau renkasi vienspalvę aprangą. „Būtent tokių striukių, paltų ar kombinezonų gausu naujausioje „PetCity“ rudens-žiemos kolekcijoje – čia vyrauja skandinaviška kokybė, solidžios spalvos, ergonomiškos detalės ir minimalistinis stilius“, – kalbėjo gyvūnų prekių parduotuvės atstovė.

„Su tinklaraščio įrašu susijusios prekės“

Blog:

  • Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Skaityti daugiau

  • Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

Visos naujienos