Odos ligas sukelia ir netinkamas maistas, ir hormonai: kaip atpažinti alergijas ir padėti augintiniui

October 10, 2019

Odos ligas sukelia ir netinkamas maistas, ir hormonai: kaip atpažinti alergijas ir padėti augintiniui

Niežtinti, paraudusi oda, papilvėje atsiradę spuogeliai, slenkantis, žvilgesį praradęs kailis – tai tik keli įvairių alergijų priežasčių simptomai. Gyvūnus įvairios alergijos vargina ne ką rečiau nei žmones, o tam įtakos gali turėti daugybė veiksnių. Maistas, įvairūs vaistai, higienos priemonės, net saulė ar vabzdžių įkandimai – aplink gausu įvairių dirgiklių.

Kaip atpažinti alergijų požymius? Kaip apsaugoti savo gyvūną nuo dermatologinių ligų? Kaip tinkamai pasirūpinti jo sveikata, kad rečiau tektų varstyti veterinarijos gydytojo kabineto duris? Į visus aktualius klausimus atsako „PetCity“ klinikos gydytoja, veterinarė Laima Naugžemienė.

Pasak jos, augintinius, kaip ir žmones, gali varginti pačios įvairiausios odos problemos: nuo infekcinių susirgimų (papilomos virusas, odos grybelis, bakterinės infekcijos) iki auglių (limfomos, karcinomos), nuo parazitų (blusos, erkės, plaukagraužiai, poodinės erkutės, demodex erkės) iki autoimuninių susirgimų, vidaus bei endokrininių (hormoninių) ligų. Tačiau vienas populiariausių – alergijos.

„Yra daug rūšių alerginių susirgimų, kurie gali paveikti augintinius“, – sakė L.Naugžemienė.

Pasak jos, tai gali būti ir atopinis dermatitas – lėtinė uždegiminė odos liga, kai augintinio imuninė sistema pernelyg jautriai reaguoja į aplinkos alergenus. Taip pat – aplinkos alergenai, tokie kaip žiedadulkės, pelėsis, dulkių erkutės, cigarečių dūmai, plunksnos, buitinė chemija ar net kvepalai.

Alergijų priežastis – ir maistas, ir parazitai, ir hormonai

Ji taip pat išskyrė alergijas dėl tam tikrų maisto produktų, dažnai reakcijas sukelia vištiena ir jos produktai, jautiena, pieno produktai, žuvis, kiaušiniai. Taip pat egzistuoja alergijos blusų įkandimams bei kitiems vabzdžiams.

„Alergijos, atsirandančios nuo kontakto su alergenu, vadinamos kontaktiniais dermatitais. Tokių susirgimų priežastys gali būti kilimai, plastikiniai maisto ir vandens indeliai, vilna ar kitos medžiagos, taip pat ir vietiškai aplikuojami vaistai, lašiukai nuo išorinių parazitų“, – pasakojo gydytoja.

Tačiau kaip suprasti, pagal pagal kokius ženklus atskirti, kad augintinis turi odos problemų?

„Odos pažeidimų turintis gyvūnas gali pradėti kasytis, dėl to draskymosi oda parausta, gali atsirasti šašų, žaizdelių, oda ima pleiskanoti, kailis plikti. Tačiau tai nebūtinai yra alergijos ženklai, kartais tai gali būti odos grybelis arba tam tikrų hormoninių ligų signalas“, – pasakojo gydytoja.

Pasak jos, odos pažeidimų gali atsirasti ir pėdutėse, ypač – jei gyvūnas pernelyg dažnai jas laižo. Tuomet prasideda pododermatitas (pėdučių uždegimas) – tarpupirščių oda tampa raudona, plaukai seilių poveikyje pakeičia spalvą, ji parausta, gali tapti net rudos spalvos.

„Dėl netinkamo maisto ir aplinkos poveikio sukeliamų alergijų kartais ima vystytis ausų uždegimas – otitas. Ausies landa parausta, patinsta, joje susidaro daugiau nei įprasta rudo sekreto. Jausdamas ausų skausmą gyvūnas dažnai purto galvą, bando jas kasytis, o nuo to vėliau atsiranda žaizdelių ir šašų“, – kalbėjo L.Naugžemienė.

Alergijas lemia ir genai

Tačiau kartais tam tikras dermatologines ligas lemia ir genai, yra veislių, kurios jautriau reaguoja į įvairius alergenus. Šiame labiau alergiškų šunų veislių sąraše – auksaspalviai bei Labradoro retriveriai, airių bei anglų seteriai. Taip pat – nemažai terjerų: Amerikos pitbulterjerai, Bostono terjerai, bulterjerai, foksterjerai, škotų terjerai bei Vakarų Škotijos baltieji terjerai. Prie dermatologų kabinetų dažnai sutinkami ir šių veislių atstovai: bigliai, Maltos bišonai, bokseriai, buldogai, šarpėjai, spanieliai, vokiečių aviganiai bei mopsai. Tuo tarpu specifinių alergiškų kačių veislių nėra, jų organizmo imuninis atsakas į alergenus individualus.

Svarbiausia – tinkamas pašaras

Didelę reikšmę augintinio odos būklei turi maistas, todėl labai svarbu tinkamai pasirinkti pašarą, atsižvelgti į augintinio organizmo būklę, ligas.

Renkantis maistą augintiniui, jis turėtų atitikti dar kelis reikalavimus: nekelti alergijos, dėl kurios gali prasidėti kūno kasymasis, gali išberti pilvą ar atsirasi ausų, pėdučių alerginiai uždegimai; tai pat – nekelti virškinimo sutrikimų, tokių kaip viduriavimas, vėmimas, pilvo pūtimas; galiausiai – maistas gyvūnui turi būti skanus, jis turi noriai jį ėsti.

„Yra specialių maisto linijų jautriems, alergiškiems, virškinimo sutrikimų turintiems gyvūnams, taip pat tiems, kuriems reikia mesti svorį, turintiems inkstų ar kepenų sutrikimų. Maistas turi atitikti gyvūno fiziologinis poreikius, būti kokybiškas, subalansuotas, premium arba super premium klasės“, – sako gydytoja.

Per dažnas maudymas sausina odą

Įvairias odos ligas išprovokuoti gali ir per dažnas gyvūno maudymas, tą daryti reikėtų ne dažniau nei kartą per mėnesį, nebent veterinarijos gydytojas nurodė kitaip. Pasak L.Naugžemienės, jei augintinis maudomas dažniau, maudynėms naudojamos higienos priemonės nuplauna apsauginį odos riebalinį sluoksnį, oda sausėja, tampa dirgli.

Labai svarbu paisyti tam tikrų rekomendacijų ir renkantis šampūną, jo ieškoti reiktų gyvūnų prekių parduotuvėje arba veterinarijos klinikoje. „Šampūnas turi būti pritaikytas gyvūnams, kadangi žmonių odos rūgštingumas skiriasi nuo gyvūnų, todėl žmonėms skirtų priemonių geriausiai nenaudoti. Jei išmaudžius augintinį šis pradėjo kasytis, oda – pleiskanoti, atsirado spuogelių, tikėtina, kad konkretus šampūnas gyvūnui netiko arba maudant kailis nebuvo tinkamai išskalautas“, – pastebėjo L.Naugžemienė.

Išsiaiškinus priežastį gydyti lengviau

Tačiau kaip elgtis tokiu atveju, kai gyvūno oda ima pleiskanoti, šis ima kasytis, kai slenka kailis? Pašnekovė pataria pastebėjus pirmuosius simptomus, pirmiausia kreiptis į veterinarą – šis padaręs odos, plauko ir kraujo tyrimus galės tiksliau nustatyti tokių indikacijų priežastį, o žinant diagnozę jam bus paskirtas individualus gydymas.

„Jei atsirado panašių požymių, gali būti, kad gyvūnui netinka maistas, kad jis turi išorinių parazitų ar serga metabolinėmis vidaus organų ligomis, dėl kurių prastėja odos ir kailio būklė. Tik žinant šių sutrikimų priežastis, galima tinkamai padėti augintiniui. Savigyda namuose nerekomenduojama užsiimti, o prieš imantis kažkokių priemonių, reikėtų pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju, kitu atveju galima tik pabloginti situaciją, galimos iš šalutinės reakcijos“, – kalbėjo gydytoja.

L.Naugžemienė ragina stebėti augintinio sveikatą ir nevengti reguliarių profilaktinių apsilankymų pas veterinarijos gydytoją. PetCity klinikose pirma profilaktinė gyvūno apžiūra – nemokama. Jos metu gydytojai ne tik įvertina kailio ir odos būklę, bet ir bendrą augintinio sudėjimą, apžiūri ausis, akis bei burnos ertmę, aukultuoja krūtinės sritį bei palpuoja pilvą.

Čia taip pat galima įsigyti ir įvairių specializuotų maisto papildų, skirtų atstatyti pažeistą gyvūno plauko struktūrą, drėkinančių odą ir maitinančių plauką. Į daugelį šių papildų sudėtį įeina žuvų taukai, turintys omega riebiųjų rūgščių. „Žuvų taukai turi ir priešuždegiminį poveikį, todėl gali nuraminti sudirgusią, labai sausą odą“, – pastebėjo L.Naugžemienė.

„Su tinklaraščio įrašu susijusios prekės“

Blog:

  • Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Skaityti daugiau

  • Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

Visos naujienos