Meino meškėnas: išvaizda, charakteris, priežiūra - PetCity

January 7, 2022

Meino meškėnai: „švelnūs“ milžinai, draugiški vaikams ir kitiems gyvūnams

Meino meškėnai – neeilinės išvaizdos, aukšto intelekto, puikaus charakterio kačių veislė, kurios augintojų bendruomenė pastaruoju Lietuvoje metu sparčiai plečiasi. Meino meškėnų veislės katės išsiskiria įspūdingu kailiu, ilga uodega, ausimis, kurios panašios į lūšies, ir be abejo – dydžiu (patinai gali sverti net iki 11 kilogramų). Dažnas ja gali sumaišyti ir su laukinėmis katėmis, tačiau jos – grynų gryniausi naminiai gyvūnai, dėl savo meilumo ir žaismingumo netgi praminti „katašuniais“.

Meino meškėnų išvaizda: lūšį primenančios ausys ir masyvus kūno sudėjimas

Daug metų Meino meškėnus auginanti veislyno „Šalta nosis“ įkūrėja Lina Zacharevskienė sako, jog šios veislės kačių išvaizda – išties išskirtinė:

„Meino meškėnai yra viena stambiausių naminių kačių veislių. Namuose auginame valų korgių pembruko veislės šunį, kuris yra beveik tokio pačio dydžio kaip ir mūsų katinai. Standartinis patinų svoris – 6-11 kg, o patelių nuo 4,5-6 kg.

Stambios katės įvaizdį sudaro jų masyvi galva su didelėmis, stačiomis ausimis ir ant jų esantys šepetėliai, kurių neturi jokia kita kačių veislė. Akį traukia ir itin ilga, karališka uodega bei kailis. Be to, šios katės išsiskiria kailio spalvų gama – jų būna labai įvairių. Bendrai kailyje leistinas bet koks baltos spalvos kiekis, išskyrus cinamono, lelijine ir gelsvai rudą spalvą.”

Kad Meino meškėnai yra tikrai didelės katės, įrodo ir Gineso rekordų knyga. Portalo „Cat Time“ duomenimis, būtent šios veislės atstovas Stewie buvo pripažintas ilgiausiu katinu pasaulyje: jo ilgis siekė 1 metrą ir 23 centimetrus!

Charakteris: „meilūs milžinai“, kuriems reikia žmogaus

Kaip teigiama „Daily Paws“ pats svarbiausias šių kačių poreikis – mylinti šeima, turinti pakankamai laiko žaisti ir užsiimti su savo augintiniu.

„PetCity“ kalbinta pašnekovė Živilė – jau keletą mėnesių augina Meino meškėno veislės katiną Naurį. Ji prasitaria, kad pagrindinė priežastis, paskatinusi auginti tokią kačių veislę, tai joms būdingas charakteris, maksimaliai orientuotas į žmogų:

„Meino meškėną pasirinkome dėl veislei būdingų, netgi šuniuką primenančių charakterio savybių. Meškėnai yra labai smalsūs, mėgsta bendrauti ir nesitraukti nuo šeimininko nė per žingsnį, reikalauja dėmesio ir yra protingi katinai.“

Nors iš pažiūros didelis ir masyvus katinas gali atrodyti kiek grėsmingai, Živilė patikina, kad Meino meškėnai – itin draugiški. „Jie netgi vadinami švelniais, meiliais milžinais (angl. gentle giants)“, – priduria mergina.

Dėl savo meilaus charakterio kartais lyginami ir su šunimis

Šių kačių meilumu neabejoja ir ilgametę patirtį turinti veisėja Lina:

„Tai patys mieliausi mano sutikti gyvūnai! Jų didinga, karališka ir arogantiška išvaizda daugelį suklaidina, tačiau tai labai švelnios katės ir tikrai ne veltui vadinamos nedideliais šunimis: jos nuolat nori būti kartu, joms VISKAS įdomu. Nei kiek neperdedu – viskas. Ką tu valgai, kur eini, ką veiki, ką parsivežei namo... Namuose praktiškai nėra tokio daikto, kuris nebūtų praėjęs Meino meškenų patikros.“

Pašnekovė pasakoja, kad šios katės puikiai sutaria su kitais gyvūnais, nors reikalui esant už save „pastovėti“ moka.

„Vien tai, kad mano namuose po vienu stogu gyvena tiek šunys, tiek katės, parodo, kad Meino meškėnai puikiai sutaria su kitais augintiniais. Ne kartą mūsų klientai yra siuntę daugybę nuotraukų, kuriose meškėnai miega kartu tiek su šunimis, tiek su kitomis katėmis ir net triušiais! Taip pat šios veislės katės puikiai sutaria ir su vaikais”, – pažymi moteris.

Meino meškėnas Nauris

Žaisti, krėsti išdaigas ir netgi mokytis komandų – štai, ką mėgsta veikti Meino meškėnai

Kaip pasakoja Naurio šeimininkė, už viską labiausiai jos augintiniui patinka krėsti išdaigas, būti šukuojamam ir netgi žaisti su vandeniu.

„Pastebėjome, kad Nauriui itin patinka vandens čiaupai ir kiti su santechnika ir vandeniu susiję dalykai. Jis, pavyzdžiui, netgi išmoko savarankiškai įsijungti vandens čiaupą, tad turime laikyti ji pritvirtintą plaukų gumelėmis. Tiesa, kai kurias apsaugas Nauris lengvai įveikia.

Kartkartėmis pasitaiko ir tokių situacijų, jog Nauris numeta vazoną nuo palangės, „užpuola“ svečią dėl batų raištelių arba įsiveržia į „Teams“ susitikimą“, –  šypsosi mergina ir priduria, jog nepaisant visų išdaigų, Nauris mėgsta būti ir dresiruojamas.

Merginai antrina ir mūsų kalbinta veisėja Lina: jos teigimu, šios veislės katės yra itin lengvai dresuojamos: su malonumu gali atnešti kamuoliuką ar užsiimti kita aktyvia veikla.

„Visgi man didžiausią susižavėjimą kelia jų įgūdis gerti vandenį pasemiant jį su letenėlėmis. Šis įprotis išlikęs dar nuo tada, kai jie gyveno natūralioje gamtoje. Meino meškėnai tai darė norėdami prasivalyti geriamą vandenį”, – sako moteris.

Kaip ir minėjome, Meino meškenai gana aktyvi veislė, todėl reikia užtikrinti, kad niekada jiems netrūktų veiklos. Tam kuo puikiausiai tinka specialiai katėms skirtos draskyklės bei stovai, į kuriuos katės gali netrukdomos galąsti savo nagučius. 

Taip pat aukštą Meino meškėno intelektą reikėtų nuo pat mažens išnaudoti tinkama linkme. Jau pirmąją dieną parsivežus kačiuką, rekomenduojame jį pratinti prie specialios kraiko dėžės

Meino meškėnų kailiui reikalinga preciziška priežiūra

Kaip sako viena pirmųjų Meino meškenų veisėjų Lietuvoje, tik įsigijus šios veislės katę yra labai svarbu po truputį ją supažindinti su šukomis ir kailio priežiūros procesu:

„Tiek jums, tiek katinui išsiugdyti šį įprotį yra itin svarbu, nes kai kurių meškėnų kailis yra linkęs į savelas, tad tai puikus ir visai neskausmingas būdas jų išvengti. Tik jas užčiuopus reikėtų nieko nelaukti ir iššukuoti, o reikalui esant ir nukirpti. Kartais galima naudoti specialius purškalus, kurie lengviau leidžia šukuoti susivėlusį kailį. Maudyti kačių nepatariu, nes tai joms – didžiulis stresas. Katės pačios iš savęs yra labai švarūs gyvūnai, tad jei nevaikštote į parodas, tikrai nėra reikalo. Svarbu reguliarus šukavimas, kuris būtų malonus tiek katei, tiek šeimininkui.

Pavyzdžiui, mano tėvai buvo išmokinę savo katę kiekvieną rytą užšokti ant specialaus staliuko, ant kurio ši būdavo iššukuojama. Tik po procedūros ji gaudavo gardžius pusryčius. Tai buvo malonumas tiek katinui, tiek mano tėvams, tiek tiems, kurie visa tai stebėjo iš šono.”

Laima Naugžemienė

Sveikata ir paveldimos ligos

Kaip pažymi „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Laima Naugžemienė, Meino meškėnai, kaip ir praktiškai kiekviena kačių veislė, turi paveldimų ligų, o dažniausiai pasitaikanti –   kardiomiopatija – širdies raumens sustorėjimas (dar vadinama hipertrofine kardiomiopatija):

„Susirgimo paveldimumui nustatyti yra naudojamas genetinis tyrimas, tad atsakingi veisėjai privalėtų jį atlikti. Didelė dalis kačių kartu su kardiomiopatija turi ir širdies ūžesį, kurį galima aptikti profilaktinės apžiūros metu. Gydymas yra efektyviausias susirgimą diagnozavus kuo anksčiau. Pirmąjį širdies kardioechografinį (ultragarso) tyrimą reikėtų atlikti nuo 2-3 metų amžiaus, o veisimo programoje dalyvaujantiems katinams, širdies ultragarsinis tyrimas turėtų būti atliekamas kas 12 mėnesių arba prieš kiekvieną kergimą.“

Veterinarijos gydytoja išskiria ir tai, jog Meino meškėnai dėl savo dydžio ir judėjimo ypatybių turi polinkį į klubo sąnario displaziją, šlaunikaulio galvutės nekrozę ar menisko išnirimus.  

Taip pat pasitaiko, kad šios veislės katės turi įgimtą polinkį inkstų negalavimams, pavyzdžiui, policistinę inkstų ligą, kuri yra lėtinis susirgimas, progresuojantis į lėtinį inkstų nepakankamumą, o pastarasis gali ilgai nepasireikšti jokiais klinikiniais simptomais. Genetinis tyrimas veisiamoms katėms ir profilaktiniai kraujo tyrimai leistų anksti diagnozuoti šį susirgimą.

Gydytojos teigimu, šios veislės katės turi polinkį į dantenų uždegimą bei autoimunines odos ligas (eozinofilinė granulioma), tačiau šie susirgimai specifinių genetinių tyrimų neturi.

„Visos šios ligos yra genetinės ir susijusios su šia kačių veisle. Yra tam tikra rizika jomis susirgti, bet tai nereiškia, kad jūsų katė turės šias problemas. Reikėtų atsiminti, kad šių ligų pasireiškimas didele dalimi priklauso nuo veislyno, iš kurio perkate augintinį“, – pažymi veterinarė.

Meino meškėnų mityba ir racionas – kas svarbiausia?

Gydytoja L. Naugžemienė sako, jog dėl tankaus Meino meškėnų kailio atsiranda didesnė tikimybė plaukų kamuoliukų formavimuisi skrandyje. Tačiau kokybiškas ir subalansuotas maistas padeda virškinimo sistemai veikti tinkamai ir tokių problemų išvengti.

„Svarbu pasirinkti premium arba super premium klasės maistą, kuriame būtų daug mėsos, jos subroduktų bei mineralinių medžiagų bei vitaminų. Šiai veislei puikiai tinka ir vadinamoji žalia mityba (raw maistas) – žinoma, reikia laiko ir kantrybės tinkamai ją subalansuoti kiekvienam augintiniui individualiai. Visgi pereinant prie šios mitybos, rekomenduočiau pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju – mitybos specialistu“, – priduria pašnekovė.

Meino meškėnas

Pagrindinės veterinarinės procedūros ir profilaktinė priežiūra

„PetCity“ klinikos veterinarė pataria: įsigijus kačiuką reikėtų atvykti pirminei profilaktinei apžiūrai. „Veterinarijos gydytojas gyvūną pilnai apžiūrės ir atsakys į visus jūsų klausimus, susijusius su mityba ir tinkama augintinio priežiūra. Taip pat prieš įsigyjant augintinį, rekomenduojama pasidomėti jo tėvų genetine istorija ir atliktais tyrimais.“

Dar svarbu nepamiršti ir profilaktinių širdies tyrimų, kuriuos reikėtų atlikti nuo 2-3 metų amžiaus bei profilaktinių kasmetinių kraujo tyrimų – maždaug nuo 4-5 metų. Be viso to, svarbu prisiminti reguliarų nukirminimą, kasmetinius skiepus bei pasirūpinti apsauga ektoparazitų, net jeigu katė neina į lauką.

Įdomiausi faktai apie Meino meškėnų veislės kates

 „Maine Coon Central” duomenimis, iš viso egzistuoja net 75 skirtingos šios veislės kailio spalvos!

Kačių augintojų pasaulyje ši veislė neretai apibūdinama kaip „švelnūs milžinai”, „mini liūtai“, „kačių pasaulio šunys“.

Nors Meino meškėnai mėgsta „kalbėtis“ leisdami įvairius garsus, tai praktiškai nemiauksianti kačių veislė.

Visi žino faktą, jog katės nemėgsta vandens. Tačiau tik ne Meino meškėnai! Jie vandenį tiesiog dievina.

Meino meškėnų veislės katė – svarbi aktorė Hario Poterio filmuose! Pamenate Hogvartso ūkvedžio Filčo katę ponią Noris? Šią svarbią rolę suvaidinusi katė buvo Meino meškėnų veislės!

Jau visai netrukus jūsų šeimos gretas papildys Meino meškėnas? Visas kačių prekes galite įsigyti PetCity el. parduotuvėje!

 

 

Blog:

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Išsiskyrimo nerimas – kaip padėti augintiniui išbūti be šeimininko ir kodėl „narvas“ nėra toks baisus?

    Išsiskyrimo nerimas – kaip padėti augintiniui išbūti be šeimininko ir kodėl „narvas“ nėra toks baisus?

    Skaityti daugiau

  • Prisijaukinkite rudenį kartu su savo keturkoju!

    Prisijaukinkite rudenį kartu su savo keturkoju!

    Skaityti daugiau

  • Augintinis ir pajūris – ką svarbu žinoti?

    Augintinis ir pajūris – ką svarbu žinoti?

    Skaityti daugiau

  • Ką daryti augintiniui suvalgius žiurknuodžių? Veterinarijos gydytoja dalinasi naudingais patarimais

    Ką daryti augintiniui suvalgius žiurknuodžių? Veterinarijos gydytoja dalinasi naudingais patarimais

    Skaityti daugiau

Visos naujienos