Maudynės vandenyje su augintiniu: Ką svarbu žinoti?

July 28, 2021

Maudynės vandenyje su augintiniu: Ką svarbu žinoti?

Šiais metais vasara tikrai mus lepina šiltais orais ir saule. Tad nenuostabu, jog daugelis žmonių su savo augintiniais kone kasdien traukia prie vandens. Maudynės pajūryje, poilsis prie ežerų, plaukimas baidarėmis – kokia gi vasara be to?

Daugeliui šunų vanduo taip pat patinka – jie mėgaujasi galimybe atsigaivinti, džiaugiasi bangomis ir nutrūktgalviškai šoka atnešti pagalį. Tačiau, kaip žinia, vanduo ne visuomet teikia tik džiaugsmą. Plaukimo įgūdžių stoka, stora pavilnė ar srauni upė gali būti pražūtinga augintiniui, tad prieš pradedant planuoti poilsį prie vandens telkinių svarbu žinoti kelis dalykus.

Šuniuką pratinti prie vandens reikėtų dar ankstyvos socializacijos laikotarpiu

Tikėtina, kad iš vaikystės prisimenate vaizdą, kaip seniau mažus šuniukus tiesiog įmesdavo į vandenį – neva kiekvienas iš jų turi instinktą plaukti ir „kažkaip išsikapstys“. Įspėjame, taip negalima daryti nė su vienu keturkoju, įskaitant ir medžioklinius, vandens šunis. 

Netgi turint mažylį labradoro retriverį, kurie, rodos, yra sutverti būti vandenyje, pratinti jį reikėtų pamažu. Kritinis šunelio socializacijos amžius yra nuo 5 iki 12 savaičių (apie tai daugiau skaitykite šiame straipsnyje), tad tai reiškia, kad keturkojis jau veislyne po truputį turėtų būti supažindinamas su vandeniu.

Tiesa, svarbu žinoti, jog pratinant tokį mažą šuniuką prie vandens, tai daryti reikėtų labai atsargiai (geriausiai tam tiktų vaikiškas pripučiamas baiseinas arba specialus šunims skirtas baseinas jūsų nuosavame kieme). Turėkite omenyje: į viešas vietas su tokio amžiaus šunimis eiti negalima, nes jie dar neturi imuniteto nuo įvairiausių užkrečiamų ligų.

Svarbu nuoseklumas ir teigiamų asociacijų kūrimas

Jeigu jūsų šuniukas nebuvo pratinamas prie vandens veislyne (pavyzdžiui, vada gimė žiemą), keturkojį ir vėlesniame amžiuje galima išmokyti nebijoti vandens, tik tai truks šiek tiek ilgiau. Pirmiausiai, pasirinkite tinkamą lokaciją: rekomenduotina, kad būtų geras, negilus priėjimas prie vandens. Sraunių upių ar aukštų lieptelių derėtų vengti. Taip pat nereikėtų pamiršti ir esminių dresūros metodų: pasitaikius įvairiems dirgikliams kurkite teigiamas asociacijas. Štai, pateikiame pavyzdį, kaip tai galėtų atrodyti:

  1. Keliaukite prie vandens telkinio su ilgu pavedėliu. Priėję arčiau naudokite klikerį (arba savo markerį, kuris gali būti balso sušukimas „taip“, „yes“, „liuks“), ir duokite šuniui skanėstą.
  2. Jeigu šuo jaučiasi komfortabiliai, prieikite arčiau. Jam pažiūrėjus į vandens pusę vėl naudokite markerį ir duokite skanėstą.
  3. Leiskite jam apsiuostinėti, pavaikščioti. Jeigu staiga jis padėjo savo pėdutę į vandenį, kartokite markerio ir skanėsto kombinaciją. Ir taip darykite kaskart šuniui sąveikaujant su vandeniu).
  4. Kitus kartus keliaudami prie vandens jau galite patys į jį įlipti, išsimaudyti. Augintiniui bus kur kas drąsiau matant jus smagiai leidžiančius laiką vandenyje.

Atminkite, kad čia yra svarbiausia kantrybė. Jeigu kažkas nepavyko, grįžkite žingsniu atgal, nespauskite šuns. Be to, reikėtų žinoti, kad pratinimo sesijos neturėtų būti ilgos – jos turėtų trukti apie 5 minutes – po to leiskite šuniui atsipūsti.

Kaip išmokyti plaukti?

Pripratinus šunį prie vandens galima pradėti ir užsiimti plaukimo pamokomis. Kai kurie keturkojų šeimininkai, perskaitę šį sakinį, ko gero, šyptelėjo: „Juk mano šuo mokėjo plaukti visada“, – sakysite jūs. Ir tai iš dalies yra tiesa. Vieni šunys plaukia intuityviai ir jiems nereikia jokių pamokų, visgi yra šunų, kuriems nėra įgimti geri plaukimo įgūdžiai. Tarp jų gali būti netgi ir medžioklinių šunų atstovai.

Tiesa, pamokoms labai svarbi tam tikra įranga, tad pirmiausia, rekomenduojame įsigyti specialias plaukimo liemenes šunims. Jos šuneliui ne tik padės jaustis komfortabiliai ir pasitikinčiai vandenyje, bet taip pat apsaugos nuo įvairių galimų nelaimių.

Kaip ir minėjome, pasirinkite ramesnę vietą, kurioje yra geras priėjimas prie vandens (nėra gilu). Tuomet išsitraukite šuns mėgstamų žaislų ir po truputį juos nuo kranto į vandenį – tik ne per giliai! Jeigu matote, jog jūsų šuo jaučiasi kuo puikiausiai ir yra pasirengęs plaukti, numeskite žaisliuką kiek giliau ir leiskite jam jį pačiupti. Tikėtina, kad taip šuo pradės plaukti.

Tiesa, jeigu žaislai jūsų keturkojį ne itin motyvuoja, į vandenį pabandykite įbristi patys. Plaukiokite, skleiskite geras emocijas, kvieskite savo augintinį ateiti.

Liemenės naudingos net ir geriems plaukikams

Lietuvoje ypač populiarios išvykos baidarėmis. Turime daug nuostabių upių, kuriomis plaukti tikras malonumas. Tiesa, dažnas keturkojų mylėtojas į tokią išvyka pasiima ir savo augintinį.

Ir visai nesvarbu, ar jūsų šuo puikus plaukikas, ar ne, liemenė yra labai svarbi norint saugiai užsiimti baidarių hobiu. Plaukiant baidarėmis gali nutikti įvairių nenumatytų situacijų: baidarė gali apsiversti ar šuo, pamatęs antį, iš jos paprasčiausiai gali iššokti – upės yra sraunios ir neretu atveju – gilios, tad liemenė gali išgelbėti nuo galimų nelaimingų atsitikimų. Dar vienas gelbėjimosi liemenių privalumas – tvirta rankena jų viršuje, kuri leidžia šeimininkui šunį greitai iškelti iš vandens sudėtingų situacijų metu.

Taip pat rekomenduojame dėmesį atkreipti šeimininkams, kurių šunys turi storą pavilnę.  Storas kailis gali gramzdinti šunį vis gilyn ir neleisti jam išsikapanoti, todėl liemenė tokiais atvejais yra labai svarbi.

Veislės, kurių atstovams plaukti yra sunkiau

Tiesa, egzistuoja šunų veislių, kurioms fiziologiškai plaukti yra sunku. Pavyzdžiui trumpasnukiams (brachicefaliniams) šunims yra sunku išlaikyti snukį virš vandens, kad į jį nepatektų vandens (tokioms šunų veislėms priskiriami mopsai, bokseriai, anglų ir prancūzų buldogai ir t.t.) Taip pat nerekomenduojama plaukioti šunims, kurie fiziologiškai turi trumpesnes kojas: pavyzdžiui, taksams, basetams, korgiams. Jeigu auginate vieną iš šių šunų ir planuojate baidarių išvyką, nuoširdžiai rekomenduojame įsigyti liemenę.

Nepamirškite ir savo saugumo

Mokant šunį plaukti arba keliaujant baidare labai svarbu, kad šeimininkai patys nepamirštų savo saugumo. Plaukiant ten, kur yra gilu, išsigandę didelių veislių šunys gali įsikibti į jus ir taip nugramzdinti. Todėl savo ruožtu rekomenduojame visuomet dėvėti apsaugančias plaukimo priemones. Taip užtikrinsite saugų ir gerą poilsį sau ir savo augintiniams!

Blog:

Visos naujienos