Maistas nuo stalo: kokie „skanėstai“ gali būti pražūtingi jūsų augintiniui

December 30, 2020

Maistas nuo stalo: kokie „skanėstai“ gali būti pražūtingi jūsų augintiniui

Neretai iš meilės savo augintiniams šeimininkai palepina juos įvairiais skanėstais nuo stalo. Visgi ne visi maisto produktai, kuriuos valgo žmogus, tinka keturkojams. Kurie iš jų pavojingiausi, pasakoja „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja-gastroenterologė Viltė Liaugminaitė.

Neretai iš meilės savo augintiniams šeimininkai palepina juos įvairiais skanėstais nuo stalo. Visgi ne visi maisto produktai, kuriuos valgo žmogus, tinka keturkojams. Kurie iš jų pavojingiausi, pasakoja „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja-gastroenterologė Viltė Liaugminaitė.

Šokoladas. Šokolade yra kofeino ir teobromino, kurie ypač pavojingi šunims ir katėms. Ir nors mažiau jautriems gyvūnams nuo gabalėlio šokolado galbūt nieko nenutiks, kitiems toks kąsnelis gali būti lemtingas. Apsinuodijimas pasireiškia vėmimu, viduriavimu, širdies sutrikimais ar net traukuliais. Jeigu įtariate, kad jūsų augintinis suvalgė šokolado (ypač juodojo), nedelsiant susisiekite su savo veterinarijos gydytoju.

Vynuogės arba razinos – dar vienas didžiausių priešų augintiniams. Jos labiausiai kenkia gyvūnų inkstams, sukelia virškinimo trakto uždegimą, viduriavimą, vėmimą.

Svogūnai ir česnakai naminiams gyvūnams sukelia virškinimo sutrikimus, o vartojimas dideliais kiekiais ardo raudonuosius kraujo kūnelius, dėl ko gali išsivystyti anemija (mažakraujystė). Augintinis tampa silpnas, apsunksta jo kvėpavimas. Šie simptomai gali pasireikšti tik po kelių dienų.

Kaulai. Ypač pavojingi termiškai apdoroti arba paukštienos kaulai. Termiškai apdoroti kaulai yra nevirškinami, dėl to augintiniams užkietėja viduriai. Paukštienos kaulai yra itin ploni ir smailūs, todėl gali pradurti virškinamąjį traktą. Taip pat kyla rizika susidaryti kaulų kamščiui, kurio pašalinimui reikalingas chirurginis gydymas.

Alkoholis randamas ne tik gėrimuose, tačiau ir mielinėje tešloje ar desertuose. Gyvūnams alkoholis sukelia apsinuodijimą. Augintinis gali apsvaigti taip pat kaip ir žmogus, kadangi yra pažeidžiama jo nervinė sistema. Jo išgėrus gyvūnai jaučiasi prastai, neretai viduriuoja. Tuo tarpu mielinės tešlos produktai sukelia stiprų pilvo pūtimą, kuris gyvūnams yra ypač skausmingas ir nemalonus.

Kiaulienos taukai arba riebios mėsos gabaliukai (tiek termiškai apdoroti, tiek neapdoroti) yra ne tik labai kaloringi, tačiau ir itin sunkiai virškinami, dėl ko augintiniui gali išsivysti pankreatitas.

Sūrus maistas, pavyzdžiui sūris, bulvių traškučiai, rūkyta mėsa. Suvalgius tokių produktų, gyvūnas labai greitai ištrokšta, dėl ko padažnėja jo šlapinimasis. Neretai atsiranda ir vėmimas, viduriavimas, karščiavimas, krečia drebulys arba atsiranda traukuliai.

Becukriai produktai, kurių sudėtyje yra ksilitolio – dirbtinio saldiklio, plačiai naudojamo kramtomos gumos, pyragaičių, saldainių ar žemės riešutų sviesto gamyboje. Suvalgius produktų su dirbtiniais saldikliais šuns arba katės cukraus kiekis kraujyje staigiai sumažėja (atsiranda hipoglikemija) ir gali sukelti sunkų kepenų pažeidimą bei atsirasti kraujo krešėjimo problemų. Pirminiai simptomai yra gyvūno mieguistumas, koordinacijos sutrikimai, traukuliai. Vos 5 kg sveriančiam šuniui net ir vienas becukrės kramtomosios gumos gabalėlis gali būti pražūtingas.

Būkite įžvalgūs švenčių metu ir stebėkite, ką valgo jūsų keturkojai šeimos nariai. Maloniam augintinio palepinimui rinkitės gyvūnams skirtus skanėstus, kurie yra ne tik skanūs, tačiau ir naudingi jo sveikatai.

Rinkitės augintinio sveikatai naudingus skanėstus! Rodyti visus

Blog:

  • Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Skaityti daugiau

  • Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Kaip išrinkti geriausią maistą savo šuniui?

    Skaityti daugiau

  • Visavertė augintinių BARF mityba su maistu Mush Vaisto

    Visavertė augintinių BARF mityba su maistu Mush Vaisto

    Skaityti daugiau

  • Natūralus kaulų sultinys keturkojams: apsilaižys net išrankiausi

    Natūralus kaulų sultinys keturkojams: apsilaižys net išrankiausi

    Skaityti daugiau

  • Meilės irgi gali būti per daug: kokie skanėstai nuo stalo – tabu mūsų augintiniams?

    Meilės irgi gali būti per daug: kokie skanėstai nuo stalo – tabu mūsų augintiniams?

    Skaityti daugiau

Visos naujienos