Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

February 28, 2022

Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

„Pasirūpinti apsaugos priemonėmis nuo erkių keturkojui reikėtų lauko temperatūrai perkopus nulio laipsnių ribą. Taigi, dar nė atėjus kalendoriniam pavasariui“, – dėmesį atkreipia „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Jurgita Druseikaitė.

Šįkart pokalbis apie tai, kokios apsaugos priemonės efektyviausios ir kada reikėtų pradėti jas naudoti?

– Kaip reikėtų tinkamai paruošti savo augintinius erkių sezono pradžiai?

– Svarbu laiku pasirūpinti apsisaugojimo priemonėmis ir nedelsti, nes jau fiksuojami pirmieji erkių įsisiurbimo atvejai. Reikėtų rinktis preparatus pagal gyvūno svorį ir amžių. Jeigu augintinis jaunesnis negu 4 mėnesiai, apsisaugojimui rekomenduojama rinktis lašus nuo ektoparazitų arba antkaklius. Jeigu gyvūnui daugiau negu 4 mėnesiai, jau galima rinktis tabletes, naudoti lašus arba dėti antkaklius.

– Beje, kada oficialiai prasideda erkių sezonas?

– Erkių aktyvumas priklauso nuo temperatūros kaitos. Jeigu naktį ir dieną temperatūra laikosi yra virš nulio, ir dienos metu yra giedra, erkių sezonas gali prasidėti dar ir vasario mėnesį arba netgi trukti ištisus metus. Dėl to svarbu stebėti lauko temperatūrą ir priemonėmis pasirūpinti iš anksto. Kiekvienais metais didėja erkių populiacijos, plečiasi jų teritorijų plotai. Pernai metais žiemą buvo gausu sniego, dauguma manė, kad dėl tokių oro sąlygų erkės iššals. Bet, pasirodo, anksti įšąlo žemė, o didelis sniego kiekis kaip tik sukūrė joms puikias sąlygas peržiemoti. Tad pernai metais turėjome labai didelį kiekį užsikrėtusių augintinių.

– Ar yra skiepų, galinčių apsaugoti naminius gyvūnus?

– Deja, bet gyvūnams skiepų nuo erkių platinamų ligų nėra. Turime tik prevencines priemones t.y. lašus, tabletes ir antkaklius.

– Ar katinams erkės taip pat pavojingos kaip ir šunims?

– Erkės kėsinasi tiek į šunis, tiek į kates. Preparatus reiktų naudoti ir katėms, nes erkės platina kačių hemabartoneliozę, kurią sukelia Mycoplasma haemofelis. Taip pat naudodami preparatus sumažiname riziką, kad augintinis parneš erkių šeimininkui į namus, nes naudojami preparatai veikia ir atbaidančiai.

– Kokios priemonės efektyvios kovoje su erkėmis? Tekę girdėti ir apie purškalus, ir antkaklius, ir gintaro karolius, kurie, esą, atbaido šiuos gyvius. Ar tai iš tiesų efektyvu?

– Veterinarijos gydytojai įprastai nerekomenduoja apsaugai nuo ektoparazitų naudoti moksliškai nepatvirtintų priemonių, todėl tokių gintarinių karolių nereikėtų naudoti kaip pagrindinės apsisaugojimo priemonės nuo erkių pernešamų ligų.
Tegul jie, ir įvairūs pakabukai, lieka kaip aksesuaro detalė ir pagalbinė priemonė kovai nuo erkių, naudojant juos kartu su veterinarinėmis ir moksliškai pagrįstą poveikį turinčiomis priemonėmis. Visi rinkoje esantys veterinariniai preparatai yra efektyvūs ir patikimi – tiek lašai, tabletės ar antkakliai.



Bet prieš renkantis specifinę priemonę, reikia pasitarti su savo veterinarijos gydytoju ir išsiaiškinti, ar pagal gyvūno amžių, kailio tipą, fizinį aktyvumą ir kitus niuansus priemonė yra tinkama naudoti. Svarbu išsiaiškinti, koks gyvūno kailio tipas (trumpaplaukis, ilgaplaukis ar turintis itin tankų povilnį) ar dažnai yra maudomas. Ar šuo yra vedžiojamas ten, kur yra aukšta ir nepjauta žolė, miškinga teritorija. Taip pat svarbus ir šuns aktyvumas.

– Kiek laiko įprastai veikia lašai nuo erkių?

– Gamintojų lašai nuo parazitų veikia apie 4 savaites. Bet reiktų atsižvelgti, ar šuo dažnai maudomas, nes tuomet galimai mažėja paties preparato aktyvumas. Taip pat labai svarbu, kad lašinamas preparatas būtų ant odos, o ne ant kailio, nes kitaip gali ir nesuveikti. Labai svarbu ir antkaklio naudojimas, jis turi būti pritvirtintas taip, kad turėtų kontaktą tiesiogiai su oda, o ne kailiu.



Antkaklis sezono metu negali būti nuimamas vakarais ar tuomet, kai niekur neinate iš namų. Jis turėtų būti uždėtas visada, kad kontaktuotų su oda, nes kitaip mažėja augintinio apsauga.

Taip pat rinkoje yra ir tabletės nuo erkių (tai receptinis preparatas, tad prieš naudojant rekomenduoju pasitarti su savo veterinarijos gydytoju). Tabletes rekomenduojame naudoti nuo 6 mėn. amžiaus. Jų gamintoją rekomenduojama rinktis pagal gyvūno svorį. Tablečių pasirinkimas yra platus, tad, priklausomai nuo gamintojo, poveikis gali trukti nuo 4 iki 12 sav.

– Kurį iš jų išskirtumėte kaip efektyviausią apsaugą?

– Nė vienas preparatas neapsaugo augintinio 100 proc. nuo šių parazitų. Todėl svarbu nuolatos stebėti augintinio kailį ir vis periodiškai apčiupinėti, ar nėra ropojančių erkių. Kaip papildomą ir poveikį sustiprinančią, priemonę apsaugai galima rinktis aerozolinius purškalus, kurie veikia erkes atbaidančiai.

– Kaip elgtis pavasarį, vedžiojant augintinį lauke, ypač, jei gyvenama priemiškėse?

– Rekomenduojama pasirūpinti priemonėmis nuo erkių vos lauko temperatūra peržengia nulio laipsnių ribą. Jeigu gyvenama vieta yra pamiškėse, kur stipriai paplitusios erkės, rekomenduočiau naudoti lašus, tabletes arba antkaklį ir papildomai prieš kiekvieną pasivaikščiojimą purkšti aerozolinį preparatą, kuris veikia atbaidančiai.

– Kokia tikimybė, kad lauke gyvūno „surinktos“ erkės gali būti perduodamos šeimininkui?

– Apžiūrėti keturkojį būtina po kiekvienų vaikštynių, nes nei viena priemonė neapsaugo 100 procentų. Jeigu jūsų augintinis miega kartu su jumis lovoje, nuolat būna prisiglaudęs, tai labai didelė tikimybė, kad šiais parazitais gali pasidalinti ir su jumis. Su ištraukėju erkė suimama ir sukamaisiais judesiais ištraukiama. Įkandimo vietą reikia dezinfekuoti. Nepavykus erkės ištraukti patiems, tai padės padaryti veterinarijos klinikų specialistai – svarbiausia nedelsti!

– Ar kinta augintinių elgesys erkei įsisiurbus? Iš kokių požymių šeimininkas gali matyti, kad gyvūnui kažkas ne taip?

– Užsikrėtus erkių pernešamomis ligomis simptomai gali būti įvairūs: apetito sumažėjimas, vėmimas, šlapinimasis tamsiai rudai, koordinacijos sutrikimas, apatiškumas, vietos neradimas, dūsavimas, vėsios vietos ieškojimas.

Taip pat augintinis gali pradėti šlubuoti, patinti jo sąnariai. Pastebėjus bent vieną iš simptomų, reikia nedelsti ir skubėti į veterinarijos kliniką. Dažniausiai augintiniai serga babezioze, borelioze arba erlichioze.

– Kaip tinkamai pasirūpinti augintinių apsauga nuo erkių visus metus?

– „PetCity“ klinikų veterinarijos gydytojai rekomenduoja naudoti apsaugančius preparatus ištisus metus. Sunku nuspėti, kaip keisis orai, o erkių pernešamos ligos dažnai būna ir mirtinos, todėl verta augintinio apsauga rūpintis ištisus metus.

– Kaip jaustis saugiai ir neatimti lakstynių laimės iš keturkojo draugo?

– Laikas su šeimininku gryname ore ir iškrova svarbūs kiekvienam keturkojui. Visgi leidžiant laiką konkrečioje vietoje, vertėtų pasidomėti erkių paplitimu bei visada iš anksto pasirūpinti apsaugos priemonėmis. Rekomenduojama naudoti moksliškai patvirtintas priemones ir jas papildyti purškalais, kurie papildomai dar ir turi atbaidančių sąvybių.

Jeigu augintinis yra nuolatos kerpamas, šiltuoju metu rekomenduojama, kad kailis būtų kuo trumpesnis, nes taip bus lengviau pamatyti ropojančias ar jau įsisiurbusias erkes. Taip pat svarbu žinoti, kad inkubacinis periodas yra nuo 1–28 dienų, todėl būtina nuolatos stebėti augintinio savijautą ir elgesio pokyčius, o kilus bent menkiausiam įtarimui, kreiptis į veterinarijos kliniką.

Blog:

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Akredituota kačių klinika: kuo ji išskirtinė ir kas yra sertifikuotas kačių advokatas?

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

  • Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Holterio monitoravimas – plačiai pasaulyje naudojamas širdies ligų stebėsenos metodas dabar jau ir Lietuvoje!

    Skaityti daugiau

Visos naujienos