Kaip išsirinkti tinkamą pavadėlį šuniui?

July 12, 2019

Kaip išsirinkti tinkamą pavadėlį šuniui?

Pavadėlis jau nuo mažų augintinio dienų yra ne tik stiliaus aksesuaras, bet ir nepamainoma priemonė, padedanti užtikrinti augintinio kontrolę pasivaikščiojimų metu ir padedanti gyvūnui išmokti bazinių paklusnumo žinių.
Išsirinkti tinkamą pavadėlį keturkojui išties nelengva užduotis - parduotuvėse gausu skirtingų medžiagų, ilgių, spalvų ir funkcijų pavadėlių, tad prieš įsigyjant pavadėlį šuniui, pirmiausia reikėtų apsvarstyti šiuos dalykus:
  • Kokiu tikslu bus naudojamas pavadėlis? Dresūrai, parodoms, ilgiems pasivaikščiojimams miške, o galbūt patogiam vaikštinėjimui mieste?
  • Kokios medžiagos noriu pavadėlio? Tekstilinio, natūralios odos, virvinio, o gal vis labiau populiarėjančios biotano medžiagos?
Skirtingi pavadėlių tipai pagal paskirtį:
  • Standartinis: 1-3 m. ilgio pavadėlis, skirtas patogiems kasdieniniams pasivaikščiojimams su šunimi. Tai pats universaliausias pavadėlių tipas, kuris gali būti naudojamas beveik visiems atvejams.
  • Standartinis trumpas: dažniausiai iki 1 m. ilgio pavadėlis, skirtas išmokyti šunį eiti greta. Su tokiu pavadėliu itin patogu išmokyti nepaklusnų keturkojį dailiai vaikščioti šalia šeimininko ir jo netampyti.
  • Standartinis ilgas: nuo 3 m. ilgio. Puikiai pasitarnauja besimokant dresūros komandų, ypač “Pas mane!”. Tokio tipo pavadėlis taip pat tiks ilgesniems pasivaikščiojimams miške, kuomet augintiniui suteikiama didesnė judėjimo laisvė. Su ilgu pavadėliu patogu tokiose situacijose, kada negalite paleisti šuns, bet norite leisti jam gerai išsidūkti.
  • Automatinis pavadėlis: toks pavadėlis turi susivyniojimo funkciją, dar vadinamą rite. Tokių pavadėlių ilgis ir rankenos dydis gali būti nuo pačio mažiausio iki itin didelio, skirto didelių veislių šunims. Didieji automatiniai pavadėliai gali išsiskleisti net iki 15 m ilgio. Su automatiniu pavadėliu patogu augintinį vedžioti mieste. Jį paprasta laiku sustabdyti ar nusistatyti tiek šeimininkui, tiek šuniui patogų ilgį. Visgi, neretai su tokiu pavadėliu augintinis pajaučia turintis daug laisvės, todėl pripranta prie nuolatinio tempimo.
  • Parodinis: išstatymui ringe skirtas pavadėlis. Tai itin plonas pavadėlis, kuris maksimaliai susilieja su augintinio eksterjeru ir yra beveik nepastebimas. Toks pavadėlis niekada nebus skirtas kasdieniniams pasivaikščiojimams, nes nebus patogus nei šeimininkui, nei auginintiui.
    Bėgiojimui/žygiams: įvairaus ilgio funkciniai pavadėliai, skirti patogiam bėgiojimui kartu su augintiniu. Tai gali būti amortizuojančią funkciją turintis pavadėlis, kuris “suminkština” staigius truktelėjimus ir šuo nepatiria nemalonaus pojūčio. Taip pat gali būti į standartinius panašus pavadėlis, tačiau turintis specialią kilpą-rankeną, į kurią patogu įsikibti aktyviai sportuojant.

Dvigubas: įvairaus ilgio pavadėlis su dviems atšakomis. Tai patogus pasirinkimas šeimininkams, turintiems du šunis. Vedžiojant su tokiu pavadėliu abu keturkojai yra priklausomi vienas nuo kito, todėl negali tempti į skirtingas puses, išmoksta eiti greta vienas kito. Tokio tipo pavadėlis gali būti naudojamas ir vienam keturkojui, kuomet abu susegimo karabinai prisegami prie skirtingų vietų petnešose, taip pagerinant šuns valdymo kontrolę.

Pavadėlių medžiagų privalumai ir trūkumai:

  1. NATŪRALIOS ODOS:
    Privalumai: itin patvarūs, neslidūs, todėl tinka visais metų laikais. Ilgaamžiai, atrodo solidžiai.
    Trūkumai: sunkiai džiūsta, greitai pakeičia spalvą, imlūs purvui, nuo drėgmės gali sukietėti, apsunkti ar net pradėti pūti.

  2. TEKSTILINIAI:
    Privalumai: nebrangūs, itin lengvi ir patogūs, gausus raštų ir spalvų pasirinkimas, permirkę lengvai ir greitai išdžiūsta, nesunkiai išsivalo.
    Trūkumai: gali greičiau susidėvėti, kritinėse situacijose gali nutrūkti, todėl svarbu pasirinkti tinkamo storio pavadėlį pagal jūsų keturkojo dydį ir svorį. Tokius pavadėlius šunys mėgsta pakramsnoti, todėl augintinį reikia akylai stebėti. Tekstiliniai pavadėliai lengvai sugeria kvapus, todėl po ilgesnio dėvėjimo laiko, gali skleisti nemalonų kvapą.

  3. BIOTANINIAI:
    Privalumai:
    neslysta rankose, patogūs įsikibti, nesugeria savyje drėgmės ir neišsipurvina. Lengvai valomi, tinkami vėsiu ir žvarbiu oru. Patogūs dezinfekuoti.
    Trūkumai: Yra šiek tiek sunkesni nei odiniai pavadėliai, jeigu turi kniedžių, gali lengvai įtrūkti. Plonesni pavadėliai lengvai susipjausto, todėl rekomenduojama rinktis kuo didesnės apimties pavadėlį.

  4. VIRVINIAI:
    Privalumai:
    stori ir tvirti, permirkę greitai išdžiūsta.
    Trūkumai:
    sugeria kvapus, todėl po ilgo dėvėjimo gali skleisti nemalonų kvapą. Keturkojams patinka juos kramsnoti, todėl kaip ir nuo tekstilinių pavadėlių, taip ir nuo virvinių, augintinius reikia saugoti.

Blog:

  • Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Skaityti daugiau

  • Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

Visos naujienos