Kaip apsaugoti augintinius nuo erkių ir kitų kraujasiurbių: pataria veterinarijos gydytoja

March 12, 2021

Kaip apsaugoti augintinius nuo erkių ir kitų kraujasiurbių: pataria veterinarijos gydytoja

Erkės gali pernešti įvairiausių ligų sukėlėjus. Virusai, bakterijos, pirmuonys mūsų augintiniams sukelia pavojingas ligas. „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytojos Liepos Krūminytės paprašėme išskirti pavojingiausias ir patarti, kaip veiksmingai jų išvengti bei ką daryti, jei gyvūnas vis dėlto susirgo.

Kaip pabrėžė veterinarijos gydytoja, erkiniu encefalitu gyvūnai sirgti gali, tačiau šiai ligai jie kur kas atsparesni nei šeimininkai. Pavojingesnės ligos yra anaplazmozė, boreliozė (Laimo liga), erlichiozė ir viena dažniausiai diagnozuojamų Lietuvoje – babeziozė (piroplazmozė).

„Babeziozė yra tik erkių platinama liga. Sukėlėjas perduodamas, kai erkė užsikrečia siurbdama sergančio ar persirgusio šuns kraują ir po to įkanda kitam gyvūnui. Užsikrėsi galima ir per kiaušinėlius, kuriais ligos sukėlėjus gyvūnai savo palikuonims perduoda iš kartos į kartą. Klaidinga manyti, jog užkrėsti gali tik suaugusi erkė. Tarpinės vystymosi stadijos – nimfos – taip pat minta krauju. Negydoma liga dažnai turi letalią baigtį“, – į komentavo L.Krūminytė.

– Kaip patvirtinama erkių platinamos ligos diagnozė?

– Diagnozę patvirtinti veterinarijos klinikoje galima keliais būdais: iš nudažyto kraujo tepinėlio, kur aptinkami apvalūs, ovalūs ar kriaušės formos kraujo parazitai eritrocituose; serologiniu tyrimu, nustatant antikūnius prieš patogeną (tam dažniausisai naudojami greitieji testai); polimerazės grandininė reakcija, leidžianti identifikuoti parazito rūšį ir genotipą.

– Kaip dažnai reikia apžiūrėti naminį gyvūną, ar neprisirinko erkių, kitų parazitų?

– Po kiekvieno išėjimo pasivaikščioti. Būdami gamtoje kartas nuo karto atidžiai apžiūrėkite gyvūno kailį, iš anksto pasirūpinkite profilaktikos priemonėmis. Lašai efektyvūs 1 mėnesį, antkakliai 4-8 mėnesius, priklausomai nuo jų gamintojo, ektoparazitus atbaidančios ir žudančios tabletės 1 arba 3 mėnesius, priklausomai nuo gamintojo. Aerozoliai naudojami kaip papildoma, momentinė apsauga, tačiau ne pagrindinė apsisaugojimo priemonė.

Turėkite omenyje, jog daugelis šių vaistinių preparatų pradeda veikti po 24-48 valandų, todėl profilaktinėmis priemonėmis reikia pasirūpinti iš anksto, o geriausia – naudoti reguliariai nuo ankstyvo pavasario.

Priemonės nuo erkių dažniausiai yra kompleksinės, daugiakomponentės, todėl ne tik žudo ir atbaido erkes, bet kartu – muses bei uodus.

– Kokios erkes atbaidančios priemonės saugios ir rekomenduojamos naudoti naminiams gyvūnams, kur jų galima įsigyti?

– Priemonių nuo ektoparazitų, įskaitant ir erkes, yra labai daug ir įvairių – tai lašai, antkakliai, tabletės ar aerozoliai.

Aerozoliai dažnai rekomenduojami kaip laikina ir papildoma priemonė, atbaidandi parazitus. Naudoti reikėtų prieš ilgus pasivaikščiojimus su augintiniu.



Lašai pipetėse, aplikuojami ant gyvūno kaklo, dažniausiai būna daugiakomponenčiai ir pasižymi ne tik žudančiu, bet ir atbaidančiu poveikiu. Paprastai šie preparatai veikia ne ilgiau nei 4 savaičių nuo erkių bei 8 savaičių nuo blusų ir plaukagraužių.



Naujausia apsauginė priemonė šunims, veikianti vieną mėnesį arba tris, pasirinktinai nuo gamintojo, yra kramtomosios tabletės, kurios veikia ektoparazitų nervų sistemą ir sukelia jų žūtį.

Atkakliai – itin populiari ilgalaikė priemonė šunims ir katėms, galinti apsaugoti gyvūną nuo blusų ir erkių. „Foresto“ prekinio ženklo antkaklių poveikis trunka net iki 8 mėnesių, tad šeimininkui nereikia kas mėnesį prisiminti apie gyvūno apsaugą. Ši priemonė nuo blusų ir erkių laikoma viena iš turinčių ilgiausią poveikį.

„Foresto“ antkakliai yra bekvapiai. Veikliosios medžiagos integruotos į antkaklio polimerinę terpę ir padeda apsaugoti gyvūną nuo ektoparazitų platinamų susirgimų bei sumažinti riziką pernešti kraujasiurbių platinamas ligas.

Laikui bėgant veikliosios medžiagos mažomis dozėmis išsilaisvina ir yra absorbuojamos į gyvūno odos riebalinį audinį bei plaukus. Veikliosios medžiagos greitai pasiskirsto viso kūno paviršiuje. Atsparumas vandeniui bei atbaidantis, parazitus visose jo vystymose stadijose žudantis poveikis – pagrindiniai šio antkaklio privalumai.



Parinkti tinkamiausią priemonę, atsižvelgiant į augintinio rūšį, kūno svorį, amžių, sveikatos būklę ir paaiškinti kaip teisingai jas naudoti, gali tik kvalifikuotas veterinarijos gydytojas, o priemones įsigyti reikėtų tik specializuotose veterinarijos vaistinėse ar klinikose.

– Kokių erkes atbaidančių priemonų nepatartumėte naudoti ir kodėl?

– Deja, ne viskas, kas tinka žmonėms, tinka ir gyvūnams, todėl žmogiški repelentai nėra rekomenduojami augintiniams. Saugių ir pritaikytų gyvūnams repelentų, padėsiančių dar labiau sumažinti kontakto riziką su nemaloniais „padarėliais“, rekomenduojame įsigyti specializuotose veterinarijos vaistinėse ar klinikose. Jų veiksmingumo pagrindas yra vaistiniai preparatai.

Apsaugai nuo kraujasiurbių nerekomenduojama pasitelkti eterinių aliejų ar gintarinių karolių. Jų poveikis, deja, nepagrįstas klinikiniais tyrimais ir yra abejotinas.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad lašai, skirti katėms, negali būti naudojami šunims, kadangi skiriasi veikliųjų medžiagų koncentracijos: šunims reikalinga didesnė vaistinio preparato dozė nei katėms. Ir atvirkščiai - šunims naudojamos priemonės nuo erkių jokiu būdu negali būti panaudotos katėms. Joms reikalinga mažesnė vaistinio preparato dozė, todėl kyla rizika perdozuoti. Daugelis naudojamų šunims repelentiškai veikiančių medžiagų apsikritai katėms yra toksiškos. Netinkamai panaudotos priemonės gali sukelti rimtų augintinių sveikatos problemų.

– Ką daryti pamačius įsisiurbusią erkę? Kada geriau nepasikliauti savimi, kreiptis į veterinarijos kliniką?

– Jei radote jau įsisiurbusią erkę, nedelsiant ją pašalinkite, tą vietą stebėkite (dėl parazitų sukelto dermatito). O jei manote, jog tinkamai pašalinti nesugebėsite, visuomet kreipkitės į artimiausią veterinarijos kliniką.

– Kokie pirmieji simptomai, leidžiantys įtarti, kad naminis gyvūnas susirgo erkių platinama liga?

– Erkių platinamų ligų simptomai įvairuoja, o klinikiniai požymiai gali pasireikšti ne iš karto, tik po kelių savaičių.

Gyvūnas ima karščiuoti, atsiranda vangumas, apetito stoka, patamsėja šlapimas, jei laiku nesikreipiama pagalbos – vystosi inkstų, kepenų funkcijos nepakankamumas, hemolizinė anemija, gali atsirasti neurologiniai požymiai ar hemoragijos dėl diseminuotos intravaskulinės koaguliopatijos.

Visuomet atkreipkite dėmesį į gyvūno apetitą, nuotaiką bei šlapimo spalvą. Kilus menkiausiam įtarimui dėl gyvūno sveikatos būklės, susisiekite su savo veterinarijos gydytoju.

– Kokios priemonės mažina erkių platinamų ligų simptomus, jeigu naminis gyvūnas susirgo? Kaip jam padėti, kokios priemonės palengvintų būklę?

– Kilus menkiausiam įtarimui dėl gyvūno sveikatos, kuo skubiau susisiekite su savo veterinarijos gydytoju. Namuose turimomis priemonėmis gyvūnui nepadėsite, o galite padaryti daugiau žalos.

– Ar naminiai gyvūnai gali būti erkių pernešėjai? Jei taip, kaip užtikrinti, kad guoliukas netaptų erkių ir kitų parazitų veisykla, kad nuo jų nenukentėtų šeimininkų vaikai, kitų naminiai gyvūnai?

- Neapsaugoti jokiomis priemonėmis nuo išorinių parazitų gyvūnai mechaniškai gali į namus parnešti erkių, kurios kelia pavojų ne tik patiems augintiniams, bet ir mums. Tad kuo dažniau apžiūrėkite gyvūno kailį, ypač šiltuoju metų periodu. Prižiūrėkite guolius, kuriuose augintiniai miega, reguliariai valykite ir skalbkite aukštesnėje temperatūroje, kad jie netaptų blusų veisykla.

„PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Liepa Krūminytė ragina nedelsti ir efektyviomis priemonėmis nuo blusų ir erkių pasirūpinti jau dabar – erkės nesnaudžia ir ieško savo pirmųjų pavasario aukų. Itin platų efektyvių priemonių nuo erkių asortimentą šunims ir katėms rasite visose „PetCity“ klinikose, „PetCity“ parduotuvėse-veterinarijos vaistinėse ir „PetCity“ internetinėje parduotuvėje.

Blog:

  • Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

    Kraujasiurbės erkės nelaukia kalendorinio pavasario, jau tyko jūsų augintinių

    Skaityti daugiau

  • Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

    Vabzdžiai nepralenkia ir augintinių: kaip juos apsaugoti?

    Skaityti daugiau

  • Antiparazitinės priemonės jauniems šuniukams ir kačiukams: kurias ir kada galima pradėti naudoti?

    Antiparazitinės priemonės jauniems šuniukams ir kačiukams: kurias ir kada galima pradėti naudoti?

    Skaityti daugiau

  • Kraujasiurbės erkės jau tyko keturkojų: kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

    Kraujasiurbės erkės jau tyko keturkojų: kokios apsaugos priemonės efektyviausios?

    Skaityti daugiau

  • Veterinarai vos spėja suktis: pabudusios erkės kelia mirtiną pavojų

    Veterinarai vos spėja suktis: pabudusios erkės kelia mirtiną pavojų

    Skaityti daugiau

Visos naujienos