Augintinis šeriasi? Specialistai pataria: ką svarbu žinoti ir kaip prižiūrėti kailį karantino metu

April 4, 2020

Augintinis šeriasi? Specialistai pataria: ką svarbu žinoti ir kaip prižiūrėti kailį karantino metu

Tie, kas augina šunis ir kates, puikiai žino, koks galvos skausmas yra šėrimasis – gyvūnai kailį keičia kone ištisus metus. Ir nors kai kurie jų genetiškai šeriasi daugiau nei kiti, vis tik plaukų slinkimas gali tapti ir įspėjamuoju signalu – ar tikrai tinkamai prižiūrite augintinį?

Tie, kas augina šunis ir kates, puikiai žino, koks galvos skausmas yra šėrimasis – gyvūnai kailį keičia kone ištisus metus. Ir nors kai kurie jų genetiškai šeriasi daugiau nei kiti, vis tik plaukų slinkimas gali tapti ir įspėjamuoju signalu – ar tikrai tinkamai prižiūrite augintinį?

Įprastai kruopštesnės kailio priežiūros reikalaujantys keturkojai kartą per porą mėnesių apsilanko grožio salone. Jei ne šukuosenos atsinaujinti, tai bent pasilepinti SPA procedūromis – maudynės, kirpykla, kailio džiovinimas, nagų karpymas... Ne veltui jų šeimininkai juokauja, kad ir patys rečiau sau tokias grožio procedūras leidžia. 

Tačiau dabar, karantinui užvėrus gyvūnų kirpyklas, ypač tam tikrų veislių augintojams kyla kausimas – kaip tinkamai pasirūpinti gyvūno kailiu namų sąlygomis? 

„Reguliarus apsilankymas kirpykloje būtinas auginantiems tam tikrų veislių šunis. Tačiau karantino metu rekomenduojame juos bent kartą per savaitę iššukuoti, pagal poreikį – išmaudyti, patrumpinti nagus. Taip pat patiems galima iškirpti plaukus iš tarpupirščių, aplink užpakaliuką“, – sakė „PetCity“ kirpėja-šunų priežiūros specialistė Ingrida Vaitiekauskaitė. 

Ne ką mažiau priežiūros reikalauja ir katės – jų kailį taip pat rekomenduojama reguliariai šukuoti. „Dabar – ne tik karantinas, prasideda ir sezoninis šėrimasis, todėl siūlyčiau kuo dažniau kailį šukuoti pagal plauko augimo kryptį, tačiau ne šepečiu, o šukomis – kad nepažeistume plauko. Jei maudote šunį, išdžiovinkite kailį džiovintuvu“, – patarė kita „PetCity“ kirpėja-kačių priežiūros specialistė Gerda Žukauskaitė. 

Apskritai šerimasis – natūralus procesas, taip pasišalina seni ir pažeisti plaukai. O kiek daug jų iškrenta, priklauso nuo gyvūno veislės, jo sveikatos būklės, kitų ypatybių. „Daug gyvūnų žiemai užsiaugina tankesnį kailį ir pavasarį jį nusimeta. Nors tiems gyvūnams, kurie gyvena namų sąlygomis, tokie svyravimai nėra būdingi – jie vienodai šeriasi visus metus“, – sakė „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytoja Laima Naužemienė

Pagrindiniai provokatoriai – higiena ir netinkamas maistas 

Pasak jos, perteklinis šėrimasis daliai augintinių gali būti normalu, tačiau kai kuriais atvejais – tai ženklas, kad gyvūnas patyrė stresą, kad jo mityba – nepilnavertė, kad jis turi kokių nors sveikatos problemų. Ar gyvūnas sveikas, ar verta susirūpinti, jog tai pirmieji ligos simptomai – atsakyti gali veterinarijos gydytojas. 

„Perteklinį šėrimasi gali sukelti daug veiksnių: odos ektoparazitai, grybelinės ar bakterinės infekcijos, vidaus organų sutrikimai, hormonų disbalansas, kontaktinis ar alerginis dermatitas. Kartais sausas kambario oras ar mažas išgeriamo vandens kiekis irgi turi įtakos sausėjančiai odai, plaukai tampa silpnesni“, – komentavo „PetCity“ veterinarė L.Naužemienė. 

Dar viena gausaus šėrimosi priežastis – netinkama higiena. Kailio slinkimą dažnai išprovokuoja prastos sudėties ar žmonėms skirtas šampūnas, taip pat jei jis maudant išskalaujamas ne iki galo. Ant kūno likusios kosmetinės priemonės priemonės sausina odą, pagreitina plaukų slinkimą. 

Tačiau dažniausia gausaus šėrimosi priežastis – nevisavertė mityba. „Šeriant augintinį ekonominės klasės maistu jam dažnai trūksta reikalingų statybinių medžiagų, reikalingų palaikyti sveiką odą. Premium ir super priemium pašarų sudėtyje yra didelis kiekis mėsos, mineralinių medžiagų, omega riebiųjų rūgščių ir cinko, vitaminų, – visa tai stiprina plauką, suteikia jam žvilgesio, maitina odą“, – sakė L.Naužemienė. 

Skirtingiems gyvūnams – skirtinga priežiūra 

Įprastai šunų kailis auga cikliškai: jei gyvena lauke – du kartus per metus, aktyviau pavasarį ir rudenį, žiemą; jei kambaryje – tuomet šėrimasis trunka kone ištisus metus. Šuo šeriasi, kai naujas plaukas išstumia senąjį, tuomet ciklas prasideda iš naujo. 

Tačiau nepriklausomai nuo vietos, kurioje gyvena, ne visi šunys šeriasi vienodai, tai daug lemia ir keturkojo veislė. 

„Ilgo plauko šunys, tokie kaip Jorkšyro terjerai, Lasos apsai, Ši-cu, Maltos bišonai ir kiti, šeriasi minimaliai – kiekvieno šukavimo metu išslenka vos keli plaukai, kaip ir pas žmogų. Šunims, kurie turi dvisluoksnį kailį – pavilnę ir akuotą, padės maudynės, tuomet negyvi plaukai lengviau atsikabina nuo kūno, juos lengviau pašalinti“, – sakė I.Vaitiekauskaitė. 

Pasak šunų kirpėjos, padėti pašalinti negyvus plaukus gali ir galingas išpūtėjas – džiovinimo metu poplaukis numetamas dideliais pluoštais. Kiek sudėtingiau su trumpo plauko šunimis – trumpi šereliai sunkiai pasiduoda įvairioms šukoms, o tą pačią vietą šukuojant kelis kartus galima lengvai pažeisti odą. „Svarbiausia – nepersistengti ir pasirinkti tinkamą, saugų įrankį. Dažnai užtenka ir guminės pirštinės“, – patarė I.Vaitiekauskaitė. 

Atskiros kailio priežiūros reikalauja ir kerpamų (pudeliai, keribliūterjerai, garbanotieji bišonai ir kt.) bei triminguojamų (grifonai, šiurkščiaplaukiai taksai, foksterjerai ir kt.) veislių šunys, jie nesišeria arba šeriasi labai minimaliai. Kerpamų veislių kailis lieka kailyje ir yra iššukuojamas, triminguojamų veislių – trimingavimo metu yra išpešamas pasiruošęs iškristi kailis. 

Kačių priežiūra daug nesiskiria – jos taip pat gausiausiai šeriasi pavasarį ir rudenį. Pasak G.Žukauskaitės, efektyviausias būdas pašalinti negyvą plauką – išmaudyti katę ir vėliau kailį išdžiovinti, jį iššukuoti. 

„Dažniausia šeimininkų klaida prižiūrint katės kailį – ne pagal plauko tipą pasirinktos šukos, neteisingas jų naudojimas“, – sakė specialistė. 

Klaidų rinkdamiesi priemones daro ir šunų augintojai – šepečio šeriai ir šukų dantukai turi būti tinkamo ilgio šuns kailiui. Jei kailis storas, šereliai ar dantukai yra per trumpi, kailio viršus gali atrodyti visai neblogai, tačiau prie pat šaknų kailis vis labiau velsis. „Pirmiausia kailis šukuojamas šepečiu, paskui metalinėmis šukomis – taip stengiamasi pasiekti odą ir rasti problemiškas vietas, kurių nepavyko iššukuoti šepečiu. Taip pat reikia atsiminti vieną svarbiausių taisyklių. Jei jau maudote šunį, jo kailis džiovinimo metu privalo būti šukuojamas“, – sakė I.Vaitiekauskaitė. 

„PetCity“ specialistės karantino metu ragina tinkamai rūpintis gyvūno kailiu ir jo neapleisti, o visas būtinas maudymo, šukavimo ir kailio puoselėjimo priemones rekomenduoja saugiai įsigyti internetu. 

Augintinio kailiuku pasirūpink jau dabar! Rodyti visus

Blog:

  • Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Sausas maistas šunims: kokių ingredientų reikėtų ieškoti pašaro sudėtyje?

    Skaityti daugiau

  • Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Neregėti gyvūnų talentai! Galbūt jūsų augintinis irgi taip sugeba?

    Skaityti daugiau

  • Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Smulkiųjų gyvūnų priežiūra vasarą: ko imtis užklupus karščiams?

    Skaityti daugiau

  • Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Antrą gyvenimą Marsui padovanojo veterinarijos gydytojų kompetencija: tiksli diagnozė ir sėkminga operacija

    Skaityti daugiau

  • Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Nelauk, kol išeis: profilaktinių tyrimų svarba augintinių sveikatai

    Skaityti daugiau

Visos naujienos